自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

capricornbb 發表於 21-5-27 10:52
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1592810-20210526.htm

所以話香港福利幾好,別國爭住打,但香港還有禮送。

侯爵府

EstrellaDamm 發表於 21-5-27 10:56
我反而覺得咁樣幾好喎,好過懲罰唔打嘅人。後者感覺差很多。

X2,懲罰及差別待遇仲衰

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我公司有2個同事就系等有著數至去打,因為針幾時都有得打所以唔急(如果話下個月無得打佢可能今個月會去打),而家疫情又唔嚴重亦唔使急去打(如果突然黎第5波每日幾百人染疫,佢可能即刻去打),如果公司話有打針假,佢會安排想放假之前一日去打。香港人就系甘!

侯爵府

回覆樓主:

掉轉諗,係感謝嗰啲打咗針,願意行出一步保障自己保護他人嘅市民會唔會好啲?

EstrellaDamm    發表於 21-5-27 11:16

男爵府

pochario 發表於 21-5-27 11:06
掉轉諗,係感謝嗰啲打咗針,願意行出一步保障自己保護他人嘅市民會唔會好啲?
...

好正面既想法。。好事黎

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-5-27 10:48
如果香港大鑊到好似台灣而家咁,啲人就會仆倒去打針,呢啲係人性,唔見棺材唔識流眼淚。
...

我覺得香港人就算大鑊到印度咁唔打嘅都係唔會去打,只會鬧政府
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

kikiboy 發表於 21-5-27 11:34

應該會邊鬧邊打, 其實上次有變種病毒CASE, 要住隔離營21日, 但又無即時話打左針可以縮減到7日, 浪費左個好谷針機會
放下自在

珍珠宮

打針係福利唔係義務,有針打要還神添呀!
不過打針假有實際需要,我又贊成喎!

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁香港有太多人係咁嘅水平有咩無辦法, 無著數就唔付出, 所謂責任是對牛彈琴, 唯有用下策嚟推動

珍珠宮

我公司YC 同事唔肯打針, 因為唔想香港通關, 話唔想大陸人來香港
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

梗係唔係啦,骨子裏都係中國人怕蝕底嘅心理,唔記得上一季啲流感針搶到傻咗咩?就係因為新聞講咗如果中流感又中covid,會好論盡,加上市面唔夠流感針,咁啲人就一窩蜂去搶流感針了。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

Applepay 發表於 21-5-27 10:41
雖然可以吸引到一班人打針。
但感覺不太好。

我相信仍然打動唔倒黃人

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我覺得ok喎,鼓勵勝過懲罰呀

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

如果真係爆到好似印度咁,又唔同講法啦

男爵府

Applepay 發表於 21-5-27 10:58
所以話香港福利幾好,別國爭住打,但香港還有禮送。

唔係,其實有部份國家唔同嘅州或省都有打咗針抽現金獎嘅福利,你可以自己search下。

男爵府

winner128 發表於 21-5-27 10:55
呢d 係公民責任,我唔明點解要用獎勵型式去鼓勵去打針。

人人有公民責任, 就唔需要谷針啦

珍珠宮

好媽媽勳章

最好每人派二千,一定大把人打

侯爵府

winner128 發表於 21-5-27 10:55
呢d 係公民責任
好明顯唔係好多人有。世界各地都有類似incentives,更有商店比free fries、donut、etc

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小詠 發表於 21-5-27 11:50
我公司YC 同事唔肯打針, 因為唔想香港通關, 話唔想大陸人來香港

所以佢地仍然係抱住攬炒心態
放下自在

子爵府

回覆樓主:

其實都ok丫,咩方法都好,可以提升接種率就好

首頁

尾頁

跳至