6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

民房

阿B而家6個半月, 加固中, 平均一日飲550-600ml人奶, 冇補奶粉 (好少, 但係點塞都飲唔多...)
5月23-26號總共4日無大便, 呢幾日好正常, 食玩訓冇野, 水飲得唔多, 最多都係呃到佢飲20ml

亦都有比菜糊, 蘋果蓉, 香蕉蓉, 同少少橙汁佢

到今日27號朝早屙左第一次一舊(見下圖, 唔知比唔比post便便相="=, 好似踩餅左既大便咁), 我見佢谷得都幾辛苦

之後全日都正常有玩有訓覺, 冇扭計

不過到左8點餐奶, 佢食左1/3就唔肯食, 屙左大便, 又係好似踩餅左既大便咁, 乾但軟

洗完pat pat抱左陣又屙多次, 之後又再屙多2次, 個半鐘內屙左4次, 個肛門都紅晒, 最後一次仲印到少少血絲,

我一路抹佢一路係咁喊, 按撫左陣放落床就自己玩一陣就訓左

請問大家佢咁樣算便秘定肚屙呀? 同埋算唔算係唔夠水份所以大便唔係糊狀呢?

我駛唔駛比益生菌佢? 定係唔可以比咁多唔同款既食物佢......

別墅

2021勳章

4日冇大便有d耐喎,下次可以試下俾d西梅汁佢飲。我有時都會整d俾囡囡飲,加上佢補緊隻aptamil白金版有益生菌同益生元,都幫到佢便便~

別墅

2021勳章

可以試下西梅,我覺得覺得幾好幾有用,如果你食人奶就可以試下係人奶度落益生菌都可以幫到手,我自己奶粉b就直接揀隻有益生菌既唔洗煩~

別墅

-CHERYL- 發表於 21-6-1 08:19
可以試下西梅,我覺得覺得幾好幾有用,如果你食人奶就可以試下係人奶度落益生菌都可以幫到手,我自己奶粉b ...
係呀, 我仔飲緊A+ NEURO PRO, 奶粉本身已經有三重益菌, 唔駛咁麻煩自己落, 又唔駛擔心自己大頭蝦唔記得加左未, 乾手淨腳

複式洋房

睇情況似便秘多, 屙得辛苦, 按摩/補水/食益菌都可以試試

複式洋房

mirr0r 發表於 21-6-3 22:50
係呀, 我仔飲緊A+ NEURO PRO, 奶粉本身已經有三重益菌, 唔駛咁麻煩自己落, 又唔駛擔心自己大頭蝦唔記得加左 ...
其實我覺得生完之後自己記得真係無以前咁好.....成日都唔記得野

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

加固左幾耐?
先同佢肚仔按摩
岩岩開始加固
腸胃要從新適應
加固時唔好短時間試太多
慢慢咁加
同一款食材試三四日
睇下有無便秘
或者敏感
一次過試太多
你都分唔到呀

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

人奶比起奶粉好
都唔明做乜
係咁講牌子
討厭

民房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
睇個樣唔似肚痾,像便秘多啲,你同佢按摩下個肚仔會快啲有得去,我BB飲美素金裝,poopoo日日都有

大宅

2021勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
shousato 發表於 21-5-27 23:01
阿B而家6個半月, 加固中, 平均一日飲550-600ml人奶, 冇補奶粉 (好少, 但係點塞都飲唔多...)
5月23-26號總共 ...

其實人奶都係水份,初加固食得唔多,唔飲水都唔爭好多

如果對瓜無敏感可以餵乜都加啲瓜,容易整得淋 又唔會好大陣味(食咗益生菌都要俾多啲纖維食物先有用的)

水果可以試下火龍果、牛油果

人奶入面本身就有很好的益生菌,也可以買益生菌的supplement,一定要飲奶粉先有咩?任何主題都係度sell奶粉真係好煩

民房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
hibbmy 發表於 21-6-6 13:03
睇個樣唔似肚痾,像便秘多啲,你同佢按摩下個肚仔會快啲有得去,我BB飲美素金裝,poopoo日日都有
...

依家天時熱啊,好容易消耗水份,俾多少少水佢飲呀,我BB都係飲呢隻奶粉,未試過便秘

民房

加固未啊?試下飲過西梅汁啊,通便,我bb跟樓上同款奶粉,便便土黃色

別墅

如果人奶夠既話唔洗夾硬補奶粉啦,人奶本身水份都多,不過加完固如果唔多飲水都易出現便秘,好似大家都有提既西梅好有用,我自己就未必俾汁,市面上仲有好多西梅果泥都可以試下,我小朋友都好鐘意食,又或者好似樓上媽媽話試下再外補益生菌,不過我自己係奶粉b食開既奶粉有埋益生菌所以邊隻益生菌好就答你唔到了

別墅

2021勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
mirr0r 發表於 21-6-3 22:50
係呀, 我仔飲緊A+ NEURO PRO, 奶粉本身已經有三重益菌, 唔駛咁麻煩自己落, 又唔駛擔心自己大頭蝦唔記得加左 ...

我都係食緊哩隻奶粉 ,唔使自己再加益生菌方便好多,最緊要真係日日都有便便

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊