1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

尋日下午帶2歲半仔去公園玩,我同個仔痞喺魚池邊既地下睇石壆上既螞蟻,睇左幾分鐘無啦啦有個差唔多大既小朋友衝過嚟打我個仔既背脊,我即刻大叫:喂,你做咩打人?跟住佢重想打,佢呀媽就即刻走過嚟同我地道歉,跟住佢呀媽叫佢道歉佢就發爛渣,嚇到我個仔企係度呆左,我望住佢個小朋友佢個小朋友都唔望我唔望佢呀媽,我見個小朋友好似有d問題我就無理佢地繼續安慰我個仔,跟住就抱我個仔走,大家知唔知係咩病會無啦啦衝過黎打人?我地完全無同個小朋友接觸過,佢真係失常咁衝過嚟打我個仔

男爵府

我細佬2-5 歲自閉症同正常擲畀,出街都係會咁,就算坐bb車迎面見到有bb車行緊埋黎都會打

複式洋房

回覆 珍惜眼前 的帖子

想知咩係擲畀?我個仔本身都好細膽咩都話怕怕,連坐大既電動搖控車都唔敢,我帶佢去公園都會跟到實一實避開多小朋友既地方,真係嚇死佢,嚇到唔敢喊條氣唔順咁

男爵府

YuHin_FB 發表於 21-5-29 16:20
回覆 珍惜眼前 的帖子

想知咩係擲畀?我個仔本身都好細膽咩都話怕怕,連坐大既電動搖控車都唔敢,我帶佢去 ...

自閉同正常小朋友擲界,即係有自閉兒童行為特徵,如果發現得遲唔理佢就愈黎愈明顯

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章

YuHin_FB 發表於 21-5-29 13:21
尋日下午帶2歲半仔去公園玩,我同個仔痞喺魚池邊既地下睇石壆上既螞蟻,睇左幾分鐘無啦啦有個差唔多大既小 ...

可能小朋友有自閉或ADHD, 我之前大肚去覆診,同層又係兒科。搭緊lift上去,個小朋友(約5~6歲)冇啦啦踩我隻腳

不過我知佢有病就算。

複式洋房

回覆 珍惜眼前 的帖子

我重以為自閉係唔會理人唔會攻擊人,希望佢呀媽帶佢好好治療下啦

複式洋房

回覆 qqyanyan 的帖子

我見佢打人重咁激動我都無鬧佢,我就留意下佢既行為諗緊佢係咪有d問題,希望佢呀媽下次睇實佢唔好俾佢周圍打人啦

大宅

YuHin_FB 發表於 21-5-30 19:30
回覆 珍惜眼前 的帖子

我重以為自閉係唔會理人唔會攻擊人,希望佢呀媽帶佢好好治療下啦 ...
我大仔是自閉症, 但唔會打人, 因他性格温順, 小一被同學打都唔敢還手。

我明白媽媽的心情, 自己個仔冇做錯野, 無啦啦被打, 內心一定好嬲(我也經歷過)。
媽媽提及的打人小朋友, 聽落是特殊小孩(可能自閉症, 過度活躍症, 有限智能....)

我現在帶細仔去公園都跟得好貼, 因我眼見有些小朋友情緒較失控, 就算發生任何碰撞, 只有無奈, 唯有自己睇跟d。

別墅

YuHin_FB 發表於 21-5-29 13:21
尋日下午帶2歲半仔去公園玩,我同個仔痞喺魚池邊既地下睇石壆上既螞蟻,睇左幾分鐘無啦啦有個差唔多大既小 ...
咁恐怖

複式洋房

回覆 Klly1983 的帖子

都真係幾無奈,自己睇實自己果個但都係避免唔到d咁突發既

複式洋房

回覆 BB123 的帖子

係好恐怖,我都係第一次遇到

複式洋房

我個仔15個月,有一次係公園玩,有個七八歲男仔企距隔離,通常見大D細路我都唔會太緊張,一般會讓D細B,點知個細路直接推左我個仔,BB係成個頭跌左係墊上面即刻大喊,我衝過去推翻距鬧距,跟住距阿媽衝過來話唔好意思,距小朋友自閉症,仲好大力打距。唉,咁我都無野好講,安撫好BB仲過去叫阿媽唔好鬧距,距都唔想。有時都防不勝防,所以寧願去公園俾距行來行去。

首頁

尾頁

跳至