自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有冇人可以解答我?
1.需要帶特區護照嗎??
2.除左要帶學生手冊,出生證明書,無頭相身分證,阿媽陪同帶阿媽身分證,咁有冇漏帶野??
因為特區護照過期,如果換領兒童身份證唔使帶,我唔搞特區護照住,反正冇得去旅行。
sweetapplebb

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

PASSPORT過期就帶手冊
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

你帶埋過期護照穩陣d.
因不可只申請冇相兒童證而冇有相片的特區護照

手册相如有蓋校都得, 學生卡就唔得

男爵府

回覆 cattz288 的帖子

明白,謝謝解答事關今天帶左出生證明,學生手冊,漏左帶無頭相身分證,冇得辦理。個職員提證件唔可以過期,我先諗緊係唔係要帶特區護照呢

男爵府

回覆 Jasmine-4711 的帖子

謝謝解答。我星期一再打電話問清楚使唔使辦特區護照先,唔想因為過期再白行1轉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sweetapplebb 發表於 21-5-29 18:05
回覆 cattz288 的帖子

明白,謝謝解答事關今天帶左出生證明,學生手冊,漏左帶無頭相身分證,冇得辦理。個 ...

過期就已經唔係証明文件, 可以唔帶
放下自在

象牙宮

Jasmine-4711 發表於 21-5-29 18:03
你帶埋過期護照穩陣d.
因不可只申請冇相兒童證而冇有相片的特區護照

唔係申請, 樓主係換証
放下自在

珍珠宮

回覆樓主:

我仔passport過左期,佢又無叫我俾手冊wor,不過帶埋去穩陣d,同埋如果唔係父母去拎證,要簽授權書,要俾主任睇多次先走得,都好快

水晶宮

帶哂去。
所有嘢都咁輕巧,除非你唔怕走兩轉,我一去就必定要立即做到,唔會做浪費時間嘅事

男爵府

記得帶手冊

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

正常來講,如果護照過期,係應該搞掂咗身份證先,才可搞護照。無理由倒反轉,要人整咗護照先可以搞身分證

所以我覺得護照過期無所謂,照帶就可

總之申請過的無相身分證丶護照,帶返就可

男爵府

牛年勳章

我帶左護照,冇學生手冊,職員話OK,之後加埋我張身分證,十分鐘內搞掂走人

水晶宮

畀面勳章

怪獸青BB 發表於 21-5-29 18:11
我仔passport過左期,佢又無叫我俾手冊wor,不過帶埋去穩陣d,同埋如果唔係父母去拎證,要簽授權書,要俾主任 ...

即係你照帶過期護照俾佢睇?

珍珠宮

減齡達人勳章

Cheddar85ang 發表於 21-5-29 18:26
帶哂去。
所有嘢都咁輕巧,除非你唔怕走兩轉,我一去就必定要立即做到,唔會做浪費時間嘅事
...

me too.

水晶宮

Cheddar85ang 發表於 21-5-29 18:26
帶哂去。
...

同意。我都係帶多好過少。費事走兩轉。

公爵府

sweetapplebb 發表於 21-5-29 18:08
回覆 Jasmine-4711 的帖子

謝謝解答。我星期一再打電話問清楚使唔使辦特區護照先,唔想因為過期再白行1轉 ...

帶多好過帶少,我記得整passport時個職員話小朋友張ID冇相,所以一定要跟passport先叫一份完整ge証件,唔同大人,所以小朋友永遠都係ID+passport先叫一set完整証件

子爵府

我帶咗本過期特區護照,職員真係問我有無第二啲證明,結果俾咗手冊。

男爵府

回覆 PonyoBB 的帖子

明白,我就係帶左手冊同出世紙,唔記得帶護照同無頭相身分證

男爵府

回覆 Cheddar85ang 的帖子

明白,我就是唔想再白行1轉,我會帶齊架啦。

男爵府

2018復活節勳章

我今日帶小朋友整左啦~ 我只帶小朋友舊証(冇相的)同埋手冊就得。。咁當然父或母(同行者)身份証。。其他唔使。

首頁

尾頁

跳至