自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

琥珀宮

Charlotte_mom 發表於 21-5-30 14:27
講返學業
我間中學呃飯食老師多,有認真上堂嘅,不過教材幾十年無update囉
我AL出去補習,至知原來公開試有 ...

咁攪笑嘅老師都有嘅
根本就係呃飯食
其實勁嘅學校自然請勁嘅老師,好自然嘅事
以前讀官校,教AL都係三大畢業,可以去考AO嗰批,但佢地都係教得麻麻地,我甚至覺得佢地浪費左自己嘅前途

琥珀宮

Mrs.Luckycat 發表於 21-5-30 07:35
真正成績叻、有鬥心嘅小朋友,唔會主動揀呢種學校吧。咁佢父母有什麼意見?任由小朋友自己揀?
...

真係見過揀中學張表係學生自己填,佢阿媽只係負責簽名,後來班主任見有問題先主動同家長講幫佢填
個學生只係好簡單地揀左屋企樓下嗰間學校

瑪瑙宮

goodbuyer80 發表於 21-5-30 03:46
果間中學全港最尾五位到啦,個結果會唔會帶動班同學跟他一樣努力讀書?定係根本會學壞晒?D街坊都話果間直程 ...

读书叻嘅点会入到差嘅中学

侯爵府

1314625 發表於 21-5-30 12:56
學校banding 同老師質素係無關的

中學讀過2間, 老師hea d, 試卷淺d

侯爵府

s160656 發表於 21-5-30 14:21
Band 3 入面d學生資質差,即使讀到中六 d英文連小學都不如。

40幾歲中5, a至z都排唔到

水晶宮

agee 發表於 21-5-30 19:00
中學讀過2間, 老師hea d, 試卷淺d

B1都有hea 懶老師

試卷就當然要配合學生程度,咁同老師關係又無直接關係的

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mandy952 發表於 21-5-30 17:53
咁攪笑嘅老師都有嘅
根本就係呃飯食
其實勁嘅學校自然請勁嘅老師,好自然嘅事

係呀!當年因補習果科好好成績,入到大學
結果入到去就慘!學術唔夠人砌,玩又唔夠人叻(人哋玩上莊攪活動train足咁多年,我哋學校咩都無連學生會都係黑箱作業,更唔會放手俾學生攪活動,真係一舊薯仔咁)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C.Humphrey 發表於 21-5-30 17:45
你母校係東區?

南區

子爵府

另外有一點樓主可以考慮埋嘅係,其實讀書除咗增長知識,同時都建立緊人脈,喺一間差嘅學校,識到嘅未來成功人士都會少啲
電台聽眾多謝張國榮救回自己https://www.youtube.com/watch?v=z50ltAiTtHs(已更新)
關於哥哥張國榮的一個感人故事,
反思何謂真,何謂愛。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

成績考第1應該好易轉校,有咩唔對路咪轉校囉

水晶宮

回覆樓主:

睇到樓主講帶動其他學生努力讀書,真係笑咗出來 。咁美好的事,只有係青春片出現。

珍珠宮

mandy952 發表於 21-5-30 17:47
名校或b1a嘅學生比較鍾意走精面,而且價值觀有d被扭曲左,咁當然父母家庭價值觀先最重要,如果父母冇睇實 ...

好想知點解名校或者b1a學生鍾意走精面?價值觀又點樣被扭曲?

別墅

goodbuyer80 發表於 21-5-30 03:46
果間中學全港最尾五位到啦,個結果會唔會帶動班同學跟他一樣努力讀書?定係根本會學壞晒?D街坊都話果間直程 ...

我認識一個喇沙仔入不返中學部、派左去校風差的band 3, 沒有去叩門、但第二年申請插班入返1A 中學!沒有學壞、好乖仔。

wcpcelia    發表於 21-6-2 15:55

侯爵府

回覆樓主:

唔係讀書材料咪學門野,價值觀性格好, 一樣揾到食

男爵府

goosy83 發表於 21-5-30 09:23
名校所謂「曳」因為人地讀書有餘閑
成日話名校大壓力根本係讀唔到跟唔上d人酸
根本係家長迫小朋友

完全認同,成日都話嗰啲人講名校一樣有壞份子,係真嘅 ,但比例一定唔及b3多,話只要自己肯讀,度度都冇分別,呢啲又係自欺欺人,大家程度唔同,你講得啱人哋九成幾升大學,淨番幾個%可能都係去外國,冇乜幾多個要讀high dip,band 3學校可能得三個讀大學,啱啱一個相反,點會一樣,自欺欺人,講嗰啲如果佢個仔讀b1a肯定成個講法唔同曬,近朱者赤近墨者黑,青春期容易走歪路,朋友一句勝過父母百句,有能力嘅就搵間好啲,唔好搏出污泥而不染,冇呢啲必要,將學壞被欺凌機會降到最低冇人唔想,另外本身都識人讀拔萃亦識人教拔萃,老實講有位jm講到情況咁差

水晶宮

mandy952 發表於 21-5-30 18:01
真係見過揀中學張表係學生自己填,佢阿媽只係負責簽名,後來班主任見有問題先主動同家長講幫佢填
個學生只 ...

我當年係咁,所有表自己填,阿媽簽名。父母返工,好多野不理。

反而我媽叫我選樓下附近的學校,求其讀完中五算。點知我老師好疼我,幫我選好學校。我仲好記得因為要坐半小時車返學,要浪費車錢及要買飯,比我媽炳到七彩。(後來她先透過街坊口中知我當時讀那間係名校。)

男爵府

mandy952 發表於 21-5-30 17:47
名校或b1a嘅學生比較鍾意走精面,而且價值觀有d被扭曲左,咁當然父母家庭價值觀先最重要,如果父母冇睇實 ...

走精面就唔奇,讀得呢啲學校好多都醒目有時可能真係會鍾意走精面,但價值觀我諗唔關讀啲咩學校事,你自己小朋友都讀1a?見到好多呢啲同學?

男爵府

Froggy_joe 發表於 21-5-30 19:35
好想知點解名校或者b1a學生鍾意走精面?價值觀又點樣被扭曲?

吃不到的葡萄是酸的

happylife28    發表於 21-5-31 02:53

翡翠宮

牛年勳章

Astra00 發表於 21-5-30 19:54
我當年係咁,所有表自己填,阿媽簽名。父母返工,好多野不理。

反而我媽叫我選樓下附近的學校,求其讀完 ...

我媽都係要我揀間近既中學、成份表我自己填,八下啲好友填咩一齊填。好彩既係樓下間中學係區內b1a,第一志願入咗,大個咗睇返如果當年識揀,我既成績應該可以入到跨區名校

男爵府

我覺得讀書好需要氣氛,青少年嘅年紀亦好睇重朋輩關係,所以揀學校要睇校風,係因為同咩人做同學,比嗰間學校老師好唔好更重要。
當差學校嘅日常係唔讀書根本無問題,唔玩就係傻仔,好學生除非思想好成熟,唔介意因肯讀書而比人排斥,上堂就算老師教唔到或上堂好嘈都會自修,否則好快都會唔讀書。

首頁
34567...8

尾頁

跳至