婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

尼幾個月暫住62 99屋企,佢哋無收我地錢,仲煮晚餐比我地食,但我真系好想系度呻下。
大佬呀,日日食過期食物,過期最耐系3年。(佢哋好鐘意買完d野放入冰隔)d菜又擺到黃曬,爛曬先煮。
我煲魚湯d魚,99留番黎第2日整成薯仔魚餅,整完不停叫我食,本時煮好野從來吾會主動叫我食。之後佢哋食剩左,第4日用airfryer再整番熱,今晚又食剩左,留番聽日再整熱食。佢哋洗吾洗甘誇張呀,食物吾可以番熱又番熱再番熱 。
我真心覺得好快有cancer如果日日食佢哋煮既餸。

申利:本日我自己煮早餐,午餐,亦會買餸整比小朋友食。但晚餐6299堅持要煮佢哋自己鐘意既餸 (傳統客家菜,又salty,又濃味)

男爵府

牛年勳章

回覆 rainbow2016 的帖子

老人家都係咁,我屋企都有家人係咁。
可能以前窮過曾經試過無食飯嘅日子,
所以會變到好珍惜食物。
你可以同佢哋講菜唔可以隔夜,
會有癌症架。
攞啲新聞比佢哋睇吓。

男爵府

rainbow2016 發表於 21-5-30 04:59
尼幾個月暫住62 99屋企,佢哋無收我地錢,仲煮晚餐比我地食,但我真系好想系度呻下。
大佬呀,日日食過期食 ...

同佢地講,有cancer,死左就見唔到孫。佢地得一個弱點就係個孫。日日洗腦,叫個仔一齊講。

象牙宮

叫她不要整太多。
或把一部分餸給菅理處, 隔離家, 娘家。
別整早餐,午餐,把昨天的, 吃完它。

友人, 家有雪柜 + freezer, 每次整薯仔x餅超多。 包裝好入凍柜。蝦餅, 魚餅, 肉餅。墨魚餅。栗米餅。 凍柜咩都有。 全部 DIY。
需要時, 取出每次煎炸 几块。 日日唔同。 以上的餅。凍肉店, 都有售。
另外友人, 有工人, 每天旧餸雇主食, 工人自己食新鮮做的。 死未。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

我阿媽都係咁, 細個食街的餸, 會每日番熱, 晚晚都出現, 見足一星期.

水晶宮

你幾個月暫住,佢沒收你錢,咁咪忍下囉。

我個件都差唔多,reheat and reheat and loop.

我聽過最誇張係,將幾碟剩餸倒埋加白米煮百寶粥喎。

我本身都慳,但我煮野預份量差不多就算。寧煮少啲餸,多白飯。飯仲可帶飯。餸太多好難去食多幾次。

大宅

甘要住到幾時呀?
如果知道幾時搬走咪倒數下日子
就忍下佢啦
避得就避,唔返屋企食,堅持自己煮比細既食就算
死症冇得改架

大宅

其實好簡單完全唔食99煮嘅就得,我以前同住都係咁,就算而家上去食飯我都係帶自己餸菜去煮

男爵府

回覆 Chloe199401 的帖子

佢哋吾信我比既新聞,仲會話我痴左。好難頂,有時要偷偷倒左過期好多日既食物。

男爵府

回覆 Astra00 的帖子

我99就系甘,佢吾會用新鮮米黎煮粥,佢用上星期食剩既白飯黎煮粥。食吾曬粥,擺雪櫃,再番熱食。

男爵府

回覆 KARORO1030 的帖子

要住多3,4個月,因為間屋要裝修。我有堅持餐餐煮比小朋友食。

子爵府

回覆樓主:

我已經放棄,索性分開煮分開食,佢鍾意食隔夜餸食飽佢,慳慳埋埋棧益咗醫生。

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁真係好難頂喎,用啲孫黎做藉口,叫佢唔好煮野食壞孫啦。

侯爵府

嚇人

禁止訪問

別墅

我覺得都是幾個月,死忍先最正路。。更何況都無收你錢, 仲要妳入人哋屋企住,如果而家講太多俾老爺奶奶記住咗,以後就會講一世。。不值得。。

男爵府

日日買啲嘢加餸,唔好食隔夜嗰啲

男爵府

好媽媽勳章

我果個都係咁,試過一碟豆豉鯪魚食左五日(emoji)(emoji)‍♀️

侯爵府

我而家晚上無食飯同餸,先整少左。
重點,重點食淨倒都唔關我事。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

叫妳老公出聲

首頁

尾頁

跳至