自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

見人開post熱到冇生存意義,令我諗起幾次旅行嘅熱。

十多二十年前去上海,盛夏,著住波鞋喺街行,感覺到個地係‘辣‘嘅,熱唔到可以企定定,怕對鞋會溶

十年前去湖南長沙,好不幸揀咗暑假去,熱到寸步難行,呼吸都有困難。嗰度啲車全部都會打開尾蓋散熱,我好驚啲車行行下會熱到著火

幾年前又去京都,又係夏天,36度,好熱好熱,雖然係乾爽嘅熱,不過感覺個太陽一直係頭頂,冇流汗不過火辣辣,一啲都唔好受

以前去旅行,記得有導遊講過,千萬唔好夏天去北京,有成40度,晒到頭頂啲頭髮會曲

所以,香港嘅熱都算小兒科

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

一向覺得香港氣候比起其他地方已經好好多.

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

10年前馬來西亞的復活節,熱到無心機,唔會想留喺戶外,我以後唔會再去馬來西亞。

暑假嘅日本,7月尾去動物園,又熱又焗,曬到溶,好似身處焗爐入面。

珍珠宮

成都40度,熱到出門無幾耐件衫扭出水,個人暈舵舵。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

新加坡,冇冷氣熟食市場,熱到冇乜胃口食野
上海,夏天去迪迪尼,熱到差d中暑,要搵濕毛巾搭住條頸
最熱一次係台北,8月,動物園,熱到頭痛,覺得直頭中暑,半邊面麻痺,要搵位抖到心跳呼吸正常返至敢繼續行

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

早幾年同班媽媽朋友柴娃娃去露營,
又係五月尾六月頭,
喺個帳蓬入面又熱又焗,
完全訓唔到,
好難先捱到天光,
個個好似喪屍咁走都走唔切,
簡直係畢生難忘

象牙宮

jordas320 發表於 21-5-30 10:51
最熱一 ...
試過8月去新加坡及台灣動物園,
真係熱到唔想郁,要搭住條濕毛巾,
感覺條毛巾一陣乾晒,
之後無係暑假去。

琥珀宮

karenlyk 發表於 21-5-30 10:35
10年前馬來西亞的復活節,熱到無心機,唔會想留喺戶外,我以後唔會再去馬來西亞。

暑假嘅日本,7月尾去動 ...

馬來西亞嘅熱我都感受過,我當時係6月去,都好熱,不過又捱到

琥珀宮

白毛毛 發表於 21-5-30 10:36
成都40度,熱到出門無幾耐件衫扭出水,個人暈舵舵。

真正熱到暈

男爵府

回覆樓主:

去旅行心態唔同,在香港是悶熱啊!

琥珀宮

OM123321 發表於 21-5-30 10:30
一向覺得香港氣候比起其他地方已經好好多.

算係比上不足比下有如啦,冇地震冇火山冇海嘯少受超強颱風影響倒是真

每日笑一笑    發表於 21-5-30 23:25

琥珀宮

jordas320 發表於 21-5-30 10:51
最熱一 ...

喺新加坡冇冷氣嘅熟食市場食天天海南雞,你唔講我都差啲唔記得我都試過滴住汗食飯

台北嘅熱都好熱,好彩你冇事

琥珀宮

babyhoi 發表於 21-5-30 10:53
早幾年同班媽媽朋友柴娃娃去露營,
又係五月尾六月頭,
喺個帳蓬入面又熱又焗,

琥珀宮

anteater 發表於 21-5-30 11:01
去旅行心態唔同,在香港是悶熱啊!

去旅行咗開心都頂唔順呀!當地人天天喺嗰度生活更加難以想像

珍珠宮

回覆樓主:

十幾年前去埃及,仲要係香港放暑假七月時間,睇嗰d廟,一落車行一兩步已經熱到暈暈地,行多一兩個景點,個頭發燒咁,要食退燒藥,嗰時個個都樣衰衰咁好似地盤工人咁搭條濕毛巾係膊頭

嗰陣時仲貪靚孭金屬鏈嘅袋,冇一日用到,條鏈熱到十大酷刑咁,全程c6背囊袋住咗

男爵府

vivibabyvivi 發表於 21-5-30 11:04
喺新加坡冇冷氣嘅熟食市場食天天海南雞,你唔講我都差啲唔記得我都試過滴住汗食飯

台北嘅 ...

新加坡海南雞我都試過!

珍珠宮

回覆樓主:

如果講到熱的感受,突然想起6,7年前8月份去台灣,走個日成39度,等紅綠燈過馬路時,頭頂感受到似被火燒咁興,地上你會見到好似出煙,著裙企定定係feel 到地上的熱氣向大腿內吹。

好彩果日係最後一日旅程,回港後就睇到無線新聞講台灣熱浪可煎蛋。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

早幾年8月去高雄
去糖廠果邊同仔睇火車廠
行入去焗到死無冷氣
行出黎個太陽超猛
拎哂遮都無用 地上蒸氣係咁蒸上黎
我熱到又暈又嘔 四肢無力 要搵樹蔭坐
老公去買可樂我飲
一口氣扯半罐 之後gur 左道氣先舒服
我老公話呢d叫熱衰竭
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

3年前7月去名古屋,落機己感覺到果種熱,睇新聞日日38-39度,根本熱過個人既體溫,新聞都有講有幾多人中暑過身,好誇張,條街到夜晚都係滾既,朝早一早又係滾既,熱到出去行既心機都無埋。
再幾年前又係7月去宜蘭,己經係去玩水,勁曬,曬到部手機都hang埋,頭頂無得查防曬,之後幾日頭頂條界又痛又甩皮。
前年去馬來西亞,又係勁曬不過就通風,下午到傍晚開始係舒服既。
香港既熱,比較起來,其實算小兒科,不過係衰在唔通風所以悶焗。

珍珠宮

有一年在加州,隔住鞋都感到地面超熱,啲皮膚好似熱到痛痛地... 不過一入夜,就要著外套,温差都幾大

首頁
12345...7

尾頁

跳至