6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB九個月大,識自己瞓喺度揸奶樽飲,想問應該幾時俾佢轉水杯/水樽飲奶?因我想佢坐喺度飲,會唔會消化好啲

別墅

我個B五個月時,佢已經識得雙手拎住奶樽飲
所有佢宜家6個月我就買左有飲管的飲水杯俾佢 (買有手柄的飲水杯)
網上話6個時,已經可以訓練佢用飲管杯飲水
要佢習慣新的方式飲水 (就係坐係度飲水)
之後先再轉普通杯都可以

別墅

買有手柄個d俾佢試試先

別墅

Emo豬 發表於 21-5-30 14:41
BB九個月大,識自己瞓喺度揸奶樽飲,想問應該幾時俾佢轉水杯/水樽飲奶?因我想佢坐喺度飲,會唔會消化好啲
...
9個月大可以俾佢用BB杯飲奶, 好多BB杯都有兩邊耳仔可以揸手,又有飲管

別墅

Emo豬 發表於 21-5-30 14:41
...
大個左係咁, 好鍾意D野係自己做
我個個陣都係咁
你可以試下比有柄飲管樽比佢自己飲
我個細個飲A+ NEURO PRO 都係先比奶樽, 5-6個月試過比鴨嘴, 佢唔太肯學
再大D我開始比飲管樽, 佢飲得幾好
當然再大D可以試下直飲, 不過好伕飲漏/飲得太快

別墅

買隻有耳仔嘅杯俾bb試下拎住飲

別墅

I'll_be_Becky 發表於 21-6-1 11:23
我個個陣都係咁
大個想坐係度飲, 用飲管真係唔錯
不過有時d 奶粉溶得唔好, 咁就怕BB飲管吸得辛苦

別墅

2021勳章

發表於 前天 16:05 |顯示全部帖子
可以試下俾有飲管d BB杯佢,睇下可唔可以坐住飲

複式洋房

發表於 前天 19:28 |顯示全部帖子
I'll_be_Becky 發表於 21-6-1 11:23
我個個陣都係咁

我自己都食緊哩隻牌子,我發現直飲杯好難搵咁,我行混aeon 都搵唔到隻岩既,雖然都冇急住想同個女轉用杯飲但又聽講用奶樽飲得耐好易蛀牙

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊