0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

呢排覺得bb成日腸絞痛又多風,一日一次便便系綠色,好水,食緊雅培心美力
想問大家建唔建議要轉奶粉?因為我都唔太知奶粉bb便便系咪水嫁?

別墅

2021勳章

我仔都係食緊心美力1號,便便比較杰身,但係我覺得啲奶粉溶得唔好,又會有啲顆粒痴係樽身,會唔會吸收少左營養,我都諗緊轉唔轉奶粉

民房

有部份嘅屎比尿片吸收左,但有啲係喺表面嗰啲就比較杰身,我個BB係飲美素金裝就係咁,姑娘話poopoo靚

民房

我BB都係飲樓上嗰隻奶粉,便便好似溶左朱古力雪糕,算杰身,未見過佢扭屎,屙咗都有時唔知道

別墅

luvubabemiu 發表於 21-5-31 06:45
呢排覺得bb成日腸絞痛又多風,一日一次便便系綠色,好水,食緊雅培心美力
想問大家建唔建議要轉奶粉?因為 ...
綠色可能係鐵質唔吸收所以排出?
BB飲緊A+ NEURO PRO, 便便通常都黃黃地, 水狀但又唔係太水
其實都有D似溶溶地既雪糕咁
如果幾日都好水/肚仔唔舒服/好扭計, 可能睇一睇醫生好D, 會唔會食手指/放左D DIRTY 野入口而唔舒服

別墅

2021勳章

細女食aptamil essensis hmo便便就係偏軟身同金黃色嘅,一係你再睇多排先,仲係咁可以試下轉呢隻。

別墅

I'll_be_Becky 發表於 21-6-1 11:27
BB飲緊A+ NEURO PRO, 便便通常都黃黃地, 水狀但又唔係太水
其實都有D似溶溶 ...
呢隻都幾好呀,有埋母乳成份HMO 同MFGM, 價錢又唔貴

複式洋房

有冇人食enfinitas? 見都有好多媽媽話食左呢隻腸胃有改善

複式洋房

ChoqKath 發表於 21-6-2 23:33
有冇人食enfinitas? 見都有好多媽媽話食左呢隻腸胃有改善
阿仔飲緊佢呀, 之前試過其他奶粉, 便秘既有, 一日痾好多次痾到PAT PAT都紅曬又有
係最後轉左佢腸胃先好返D, 便便日日有之餘, 軟身又唔會太水, 而且見佢胃口同增磅都唔錯呀

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
bd_uk 發表於 21-6-3 23:24
阿仔飲緊佢呀, 之前試過其他奶粉, 便秘既有, 一日痾好多次痾到PAT PAT都紅曬又有
係最後轉左佢腸胃先好返D, ...

咁咪好囉搵到隻夾到自己BB既奶粉, 真係擔心少一樣野

民房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
jsdaily 發表於 21-5-31 15:41
有部份嘅屎比尿片吸收左,但有啲係喺表面嗰啲就比較杰身,我個BB係飲美素金裝就係咁,姑娘話poopoo靚
...

都係食呢隻牙,poopoo唔稀唔臭

別墅

點解你會覺得佢腸絞痛既?我諗個半月便便應該已經杰身唔會成日都好水…會唔會係隻奶粉唔夾?近排先係咁?

複式洋房

ChoqKath 發表於 21-6-2 23:33
佢有乳鐵蛋白, 對腸道健康係幾有幫助既

民房

love_joe 發表於 21-6-7 21:25
佢有乳鐵蛋白, 對腸道健康係幾有幫助既

my baby also eat this brand, poo poo everyday

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
I'll_be_Becky 發表於 21-6-1 11:27
其實都有D似溶溶 ...

我bb都係飲緊佢,便便會稀,但又唔會去到水狀,我諗樓主可以試下轉一轉奶粉睇下會唔會有改善

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
我覺得可以考慮下轉奶粉既,我女女由人奶到補左奶粉都唔係好覺佢有綠色便便,都係補緊樓上有提既奶粉

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
kik.S 發表於 21-6-1 15:54
呢隻都幾好呀,有埋母乳成份HMO 同MFGM, 價錢又唔貴

奶粉b都表示食緊哩隻,唔貴之餘成份都唔錯
我bb便便都係稀稀地既狀況,但就唔會係水狀

別墅

發表於 前天 23:45 |顯示全部帖子
lak:al 發表於 21-6-10 08:53
奶粉b都表示食緊哩隻,唔貴之餘成份都唔錯
我bb便便都係稀稀地既狀況,但就唔會係水狀
...
佢1號都係2百幾蚊姐, 對比其他牌子, 有D 1號已經要4-5百蚊, 真係差唔多一罐=買兩罐

複式洋房

發表於 昨天 18:55 |顯示全部帖子
kik.S 發表於 21-6-11 23:45
佢1號都係2百幾蚊姐, 對比其他牌子, 有D 1號已經要4-5百蚊, 真係差唔多一罐=買兩罐

...

一來夠平,兩來又夾到我bb,所以真係慳返唔少錢可以買其他野比bb

民房

發表於 22 小時前 |顯示全部帖子
Poo好水就唔係幾好,我b飲緊美素金裝,poo有黏得住條尿片,我曾經影過相俾私家醫生睇,佢話係屬於靚嘅poo

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊