自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ff520 發表於 21-5-31 09:24
根據世界衛生組織,2019 年全球人類的平均壽命約為 73 歲,而有紀錄以來,最長壽的是法國人卡爾芒(Jeanne ...

夠唔夠錢洗呀

珍珠宮

回覆 ff520 的帖子

同一般人差不多已足夠. 太長命就算有錢, 身體機能一日差過一日, 可能最後幾十年都係模模糊糊咁過或者好多病. 而且睇住同輩親朋好友甚至下一代兩代一個一個咁走, 要難過幾多次先到自己? 同下幾代又有嚴重代溝, 真係諗起都打震.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

回覆樓主:

如果5、60歲退休,仲要生存多100年,邊有咁多錢養老

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

以前人D壽命只有五六十歲
e家閒閒地8/90
睇怕到我哋呢代真係有可能會閒閒地90/100

男爵府

人口老化

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

有錢如賭王一上90歲都系吊住條命,又唔郁得活著有咩用?英女王老公100歲咪又系已經極限,比你繼續延長壽命但身體跟唔上毫無意義。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

令我想起譚炳文遊戲人間300年

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有錢又健康,行得食得屙得就話嗻,否則百病纏身搵條喉插住吊命,真係活受罪。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

完全唔希望

珍珠宮

2023年兔年勳章

agnes-L 發表於 21-5-31 10:51
堅唔想咁長命

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

順其自然,行得走得身體好的話,繼續工作為社會出分力,但到80,90都已好足夠

要到150,吊命的話,寧可溫和地老去後離世

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

太長命但唔健康又無錢,仲慘過短命

子爵府

太長命

子爵府

只有靠人養的人,才會想長命。 若要靠自己搵食兼要養家中懶人,早死早著。

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔想咁長命,如果我可以現在立刻瓜老襯最好
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章

成日多病體弱,就咪搞

侯爵府

畀面勳章

vivibabyvivi 發表於 21-5-31 15:47
好似拍戲嗰啲不死人咁,得自己一個好慘

突然諗起鬼怪

子爵府

虎到金來勳章

咁長命都可能會諗點算

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至