1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女已經24個月,但淨係識得講10幾個疊字,有d字同佢講左好多次,佢都發唔到音,我有好努力做口形俾佢睇,佢都發唔到,係咪要帶佢睇醫生?可以點做?

別墅

sweetwih_bb 發表於 21-5-31 11:00
我個女已經24個月,但淨係識得講10幾個疊字,有d字同佢講左好多次,佢都發唔到音,我有好努力做口形俾佢睇 ...

每個小朋友發展都唔同,我有親戚小朋友2歲都只係識講嫲, 哋 (爹哋), 連媽咪都唔識講,到5歲時多口到,一日到黑講唔停口

你若係擔心,下次去睇醫生/健康院時,問問醫生/姑娘

男爵府

2021勳章

我個女已經24個月,但淨係識得講10幾個疊字,有d字同佢講左好多次,佢都發唔到音,我有好努力做口形俾佢睇 ...

搵私家言語治療評估先。

複式洋房

平時係屋企多d同佢講野,我會成個白痴咁不停重覆同佢講唔同物件,指令最好簡單d

複式洋房

本身屋企有冇語言混亂既問題?即係有時會中英夾雜咁,同埋係自己一個人玩玩具定你同佢玩多

複式洋房

回覆 sweetwih_bb 的帖子

我個仔講野都好遲,2歲既時候只會講單字,到而家2歲7個月都係有d音發唔到,唔洗咁擔心,慢慢就會越講越多野,2歲半返健康院都唔識講句子,只識一句媽媽食,姑娘話3歲前識講名詞加動詞就得,跟住佢而家越講越多,識講婆婆返工,媽媽俾,婆婆攞水水,簡單既表達都ok

複式洋房

屋企只係講廣東話,平時我做家務,佢就自己一個玩玩具咁,同埋另外對住某d物品,就好似我指本書既公仔講呢隻係狗狗,佢又唔會跟住我講,咁我試下調轉頭問返佢,邊隻係狗狗,佢又指唔到

複式洋房

sweetwih_bb 發表於 21-6-1 18:30
屋企只係講廣東話,平時我做家務,佢就自己一個玩玩具咁,同埋另外對住某d物品,就好似我指本書既公仔講呢 ...

可能有delay,快d幫小朋友安排做評估先

複式洋房

sammi_lee2 發表於 21-6-2 14:54
可能有delay,快d幫小朋友安排做評估先

咁去評估係自費評估定係等健康院轉介架?

複式洋房

sweetwih_bb 發表於 21-6-3 18:38

如果你想快d 既就去私家睇啦,評估一次千零蚊,健康院轉介排好耐

別墅

sweetwih_bb 發表於 21-6-3 18:38

同健康院同姑娘講,安排左見健康院既醫生先,初步評估有問題就轉介排CAC,一定要有醫生轉介信先可以排到,不過都要排一年至年半

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
aaa_m 發表於 21-6-4 15:36
同健康院同姑娘講,安排左見健康院既醫生先,初步評估有問題就轉介排CAC,一定要有醫生轉介信先可以排到, ...

要年半咁耐?小朋友會唔會第時返學追唔上……

複式洋房

sweetwih_bb 發表於 21-6-7 12:25

年半都真係好耐,好易錯過治療黃金期,自己係出面做評估同搵機構訓練會快好多

大宅

gigilmw 發表於 21-6-7 14:26
年半都真係好耐,好易錯過治療黃金期,自己係出面做評估同搵機構訓練會快好多
...

唔好等,及早俾佢做訓練仲好,只要夾到個語言治療師,可以進步得好快

別墅

2021勳章

會唔會去試下做評估個d先?

大宅

我細仔言語、認知理解都有delay,果時冇為意,上到k1 老師就發現左,我又乜都唔識,排左超過一年先有得做評估,做完評估好快就安排到到校服務,所以有得揀既話,一定自費出去做評估

別墅

sweetwih_bb 發表於 21-6-7 12:25

咁好多家長都係自費搵語言治療師,如果負擔唔起唯有排政府

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Alicham 發表於 21-6-7 17:54
我細仔言語、認知理解都有delay,果時冇為意,上到k1 老師就發現左,我又乜都唔識,排左超過一年先有得做 ...

但係係出面邊度做評估同訓練好?

複式洋房

我有帶細果個去逸苗兒科專科做評估,再經綜合家庭服務中心排CAC快好多,唔駛等年半做到評估,而家做緊訓練,醫生仲俾到意見我,排期果段時間可以做住d乜野訓練先,佢個度都有唔同既治療師,唔駛又係出面左搵右搵

別墅

2021勳章

其實小朋友係透過遊戲同日常生活體驗學習語言,最好家長可以參與埋一份,提供一個刺激語言學習既環境,跟住講只係其中一個學習語言既方法

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊