1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

annamum2 發表於 21-6-8 14:40
我有帶細果個去逸苗兒科專科做評估,再經綜合家庭服務中心排CAC快好多,唔駛等年半做到評估,而家做緊訓練 ...
我唔想等排CAC,有諗過帶唔帶小朋友去呢間做評估,見佢評估同治療服務好似都幾全面咁

大宅

sweetwih_bb 發表於 21-6-7 12:25
要年半咁耐?小朋友會唔會第時返學追唔上……

如果排政府等唔切係可以去出面排私人機構,等待期間家長平時都要同小朋友講多d野去幫小朋友,正常24個月既小朋友已經可以講到短句,即係「我要食包」、「媽媽去街」架啦

大宅

sweetwih_bb 發表於 21-5-31 11:00
我個女已經24個月,但淨係識得講10幾個疊字,有d字同佢講左好多次,佢都發唔到音,我有好努力做口形俾佢睇 ...

早d去健康院排期做評估,言語遲緩係有得追,把握6歲前既黃金時間

大宅

annamum2 發表於 21-6-8 14:40
我有帶細果個去逸苗兒科專科做評估,再經綜合家庭服務中心排CAC快好多,唔駛等年半做到評估,而家做緊訓練 ...

唔洗等年半咁好,間野係邊度?

大宅

sweetwih_bb 發表於 21-6-10 16:18
唔洗等年半咁好,間野係邊度?

逸苗係尖沙咀,建議盡早book,早d接受評估同治療

大宅

我個女已經24個月,但淨係識得講10幾個疊字,有d字同佢講左好多次,佢都發唔到音,我有好努力做口形俾佢睇 ...

快d做評估同接受訓練啦,我細仔都有言語遲緩,之前訓練左大約大半年,初初識好少單字,然後識講句子,治療係好有幫助

男爵府

如果夠資源嘅帶佢私家評估再私家訓練 如果唔係去健康院排期評估佢仲細排期評估預15個月 再排期訓練 應該k2下學期前有政府嘅言語治療

大宅

樓主我都分享吓我既情況。我仔仔同樓主你既小朋友差不多大,而家20個半月,佢一路都唔識講野,冇發過有意思既音,bb話就ee erer, 亦都唔係好回應我地,例如叫佢佢唔回頭(其實正常聽到大大聲都會回頭,係對聲音既反應,但佢聽覺係冇問題,所以係其他地方有問題),同佢玩佢唔同我玩,會自己玩...我咁岩響佢5個月大到佢18個月大呢一年做左ftm, 一手一腳湊大就留意到好多細節同好敏感/敏銳,所以歲半去健康院時同姑娘反映情況同憂慮,安排左家長問診(姑娘想查問主要照顧者,但當時我返新工請唔到假去健康院,果日係老公帶仔仔去打針,所以第2日打黎問我),我答左佢堆問題之外,仲講多d日常發生我覺得唔尋常既情況 ,之後姑娘覺得bb要接受言語評估,我同姑娘講唔理評估地點,邊間快就去邊間,最後排到2歲做評估,我覺得已經好快,因為聽人講係排好耐。
樓主你黎緊有冇覆診或去健康院之類既野,因為除左私人評估,如果能夠厚面皮d(我指我)博得政府既評估機會,雙線進行,當second opinion 又好,當慳d錢都好,排左先,到時已經唔需要再決定去唔去。
我都研究緊私家評估同訓練,針灸都研究緊,打算響佢進入n班後都冇改善時就action(我唔排除係因為我既原故,我唔識教,學校既群體生活可能會激活左佢)。
我地都好好地把握黃金治療時間,我當然寧願係我地兩個做亞媽既過份敏感,做多一步,都想bb之後既路走得容易。
一齊努力

別墅

Alicham 發表於 21-6-7 17:54
我細仔言語、認知理解都有delay,果時冇為意,上到k1 老師就發現左,我又乜都唔識,排左超過一年先有得做 ...

請問宜家認知理解追得返未?

別墅

sweetwih_bb 發表於 21-6-1 18:30
屋企只係講廣東話,平時我做家務,佢就自己一個玩玩具咁,同埋另外對住某d物品,就好似我指本書既公仔講呢 ...

我小朋友又係同佢睇書問返佢
佢指唔到
出到街會認到雀仔
聽歌會跟做動作
唔明點解其他認知會咁差
(21個月大)

禁止訪問

男爵府

Wincolampapa 發表於 21-6-13 02:31
我小朋友又係同佢睇書問返佢
佢指唔到
出到街會認到雀仔

我個仔又係21個月
唔肯講野...而家淨係識叫爸爸
其他一律唔講, 淨係依依丫丫咁叫
俾D指令佢都係睇心情黎做
我都有D擔心
但睇書問佢o個樣野o係邊, 佢又認到
只係唔講野

別墅

fungenergy 發表於 21-6-16 16:43