自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

lolobabyphoto 發表於 21-6-1 09:10
其實學咗可以幫助將來小學默書,細細過學語言會容易好多。phonics上堂都好好玩,當興趣都幾好,十年前我囡 ...

咁講可能有人覺得唔啱聽,但我覺得phonics其實就係英文發音嘅一d rules,當一個人嘅詞彙量去到一定數量(當然佢要同時識讀),其實就可以自己領悟到出嚟。所以我覺得閱讀量同埋讀音係首要條件,唔係喺佢都未讀K1,仲未明白26個英文字母有咩意義嘅時候就去學。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

熊豆沙 發表於 21-6-1 09:00
梗喺有問題,有無理由讀IB 同 讀 DSE 都喺一齊爭大學學位,讀神科嗰d 就比讀IB佔大部分學位,即喺有錢人就 ...

呢位jm一定係好聰明嘅我就完全唔覺得A-level輕鬆喇。一升上F.6覺得d physics好似跳咗3個grade咁,雖然我HKCEE physics拎A但都覺得好難Chem仲衰,一個inorganic chem已經可以KO我
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

水晶宮

annakit 發表於 21-6-1 06:48
如果計埋平時分, 咪要日日都係備戰狀態, 會辛苦到想死

又啱喎啱啱先同朋友講開,有d家長連幼稚園親子勞作都做到明顯睇得出唔係小朋友做。所以我真係分唔清係制度問題定家長問題。當然大部分家長一定話係制度問題。

男爵府

我又覺得咁先公平喎。
咩都係咁架啦。
大家一同考同一個試。

珍珠宮

唔係少問題 係大問題,因為五十年不變。

一早就應該改革,或行多種制度,去培養人才,唔係個個都話去做醫生律師

大宅

2024年龍年勳章

daijuju 發表於 21-6-1 00:29
其實我唔明點解佢覺得呈分好過學能測驗,難道校內呈分就唔使操練?佢唔可以優化下個學能測驗嗎?如果男女 ...

我覺得學能測驗公平啲,全港考一樣嘅嘢最好。阿女小學晌呢一區算受歡迎,結果每年呈分試卷都出到好深。晌補習班做其他學校嘅卷成績唔錯,但一做返自己學校嘅卷就滿堂紅,為乜呢~

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

香港教育制度當然有問題啦!但試問有邊個地方既教育制度係完全無問題呢?
DSE已經好過以前CE +AL好多,英國A level 同IB都各有其好處與壞處,你唔鍾意讀DSE米讀A level或者IB囉!點解要將HKDSE變成第二個A level or IB啫?

公爵府

Chowying 發表於 21-6-1 12:37
我當年 學能測驗老師話左,係幫下屆 考試的唔係自己

其實係 學能測驗 應該只係提前的Pre S1
或TSA

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Ol0314 發表於 21-6-1 13:58
其實係 學能測驗 應該只係提前的Pre S1
或TSA

我知, 根本成個制度一樣, 啲人唔知係唔知定唔記得, 當年小五下學期小六上學期一樣嘅要呈分,只係 當時比較少家長會好care

大宅

wsyggk 發表於 21-6-1 08:17
不如開個topic,大家覺唔覺得香港家長有少少問題我仔9月先讀K1,我個幼稚園家長group已經有家長帶 ...

點解你會覺得小朋友去學phonics 係谷?

公爵府

Chowying 發表於 21-6-1 14:00

我知, 根本成個制度一樣, 啲人唔知係唔知定唔記得, 當年 ...

認同 但少左操學能測驗咁
所以更早前的升中試 可能先係最公平

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Ol0314 發表於 21-6-1 14:13

認同 但少左操學能測驗咁

唔識講,我冇 考過升中試,但表哥有, 考得好之後可以升中學,係冇得揀想讀邊一間, 個system 派比你的

依家少操左 學能測驗,但 家長又辛苦咗, 又要搞 自行,直資報名,各式各樣面試
總有離別的時候

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

bbc2018 發表於 21-6-1 12:59
阿囡間私小佢那年學校都無考到TSA,反而有間在九龍塘自己一向話活動教學的小學,要操和去考TSA,有啲家長 ...

我有朋友,地區二線校操到癲
佢誇區返學(因宿舍無得揀),誇張請句天都未光就出門口為咗晨早加操Tsa
佢反檯呀!跟住其他家長都opt out話唔返
最後學校受壓取消補課

要改變,就要落手落腳去做

水晶宮

December_baby 發表於 21-6-1 14:08
點解你會覺得小朋友去學phonics 係谷?

你有無留意內文,個小朋友仲未讀K1?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至