論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢個菲律賓姐姐本地2年完約,但我覺得海外既仲好過佢好多。一黎已經做野勁慢、求其、冇記性同好無common sense,講幾多次都係唔記得或者照自己方法做。連microwave 都唔識用,牛油同cheese 都唔識分,叫佢買栗子,佢去買馬碲,唔明佢果兩年香港經驗係點得返黎。我小朋友係好易相處好乖,好易可以同人熟到,但呢個姐姐佢一直好抗拒,唔想拖佢,俾佢接觸。我同先生覺得,應該係姐姐個格比較煩同埋佢唔係好用心同小朋友相處,所以一直都改善唔到個關係。

大宅

姐姐除左做野唔得,仲要問親佢或者話佢有做得唔好,佢就第一時間好多藉口死唔認自己有錯,同佢傾左好多次,佢都係唔認,令我地覺得好忟同好嬲。

每次去買餸又買成個鐘,好明顯成日hea. 清潔又做6/7 成就算,問佢點解仲污糟,佢就話我清左啦wor....
一星期我只係需要佢湊我仔放學一次,佢都唔願,仲威脅我話我仔唔係拖佢,有咩事發生唔關佢事。

因為以上種種,我地已經炒左佢。佢而家一定搵緊工可能已經搵到新都唔出奇。

希望大家如果請新工人唔好預到佢。

Name: De GuzmXn Irene

大宅

Lapine 發表於 21-6-1 01:24
姐姐除左做野唔得,仲要問親佢或者話佢有做得唔好,佢就第一時間好多藉口死唔認自己有錯,同佢傾左好多次, ...

替你慘! 記得報比入境處知佢的衰法,讓佢無咁易有visa。好奇問句,本地完約的人工你比幾錢1個月。

男爵府

Lapine 發表於 21-6-1 01:24
姐姐除左做野唔得,仲要問親佢或者話佢有做得唔好,佢就第一時間好多藉口死唔認自己有錯,同佢傾左好多次, ...

好老實講,2年完約但不被續約,其實都真係雞肋既人。如果真係雙方關係都好,就應該續左約。所以其實真係2年完約又如何,可能只係前僱主忍埋佢,我自己心聲...

珊瑚宮

可能上手是照顧老人
玩具萬歲!

大宅

honeybid2 發表於 21-6-1 11:20
好老實講,2年完約但不被續約,其實都真係雞肋既人。如果真係雙方關係都好,就應該續左約。所以其實真係2 ...

你講得好好

複式洋房

honeybid2 發表於 21-6-1 11:20
好老實講,2年完約但不被續約,其實都真係雞肋既人。如果真係雙方關係都好,就應該續左約。所以其實真係2 ...

完全同意!

民房

我岩岩請左個印尼姐姐同樓主講果個差唔多,又係冇記性,講4,5次都唔記得,聽唔明又扮明,做野又慢又唔夠力,個地拖扭完等如冇扭,勁多水比我扭返出黎,又冇common sense,去完廁所成日唔記得沖廁,話完又係咁,今朝仲衰,自己M黎仲攪到我個廁板都係血,用完望都唔望就行左去,激到我死!屋企開左冷氣,出完露台唔會同你關返個露台門,房又開住個窗',話10次都係咁,成日淨係攞住個電話,請左佢唔夠1個月我已經想炒佢,真係好慘,如果唔係我屋企有隻老狗要照顧,我又要返工,我真係想趕佢走!
大家有冇好既僱傭工司可以介紹下,咁樣落去我真係會癲😭😭😭

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

samdogdog 發表於 21-6-11 08:28
我岩岩請左個印尼姐姐同樓主講果個差唔多,又係冇記性,講4,5次都唔記得,聽唔明又扮明,做野又慢又唔夠力 ...
你快D叫佢清理乾淨廁所D血。

嘩, 深山大野人來架, 似博炒架, 小心佢將M巾塞你廁所。

大宅

回覆 samdogdog 的帖子

1個月就咁,要快D同AGENT講換人啦~

首頁

尾頁

跳至