自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sunnymama2 發表於 21-6-1 06:47
攞左父母積蓄帶住仔女移民,搞移民手續前父母唔知,係臨走時才和父母講,父母日喊夜喊都堅持要走。

我知佢 ...

尼d人會同父母一樣遭遇的,佢d小朋友都會覺得攞父母着數一腳踢開佢地系無問題的

公爵府

waic 發表於 21-6-2 20:15

係呀,我地父母個年代,個個都係留低父母係大陸,移民黎香港 :j ...

如果同父母坐低傾好,大家都想過自己鍾意既生活,我會尊重。

分開生活唔等於關係斷了, 只係大家生活的地方唔同了。

大宅

眼見愈來愈人遺下父母在港,自己同仔女移民,實在好唏噓。老人家唔係話走就走到,生活模式,語言和身體狀況其實唔容許他們走。他們就算願意跟年青人走,去外國他們真係會快樂終老嗎?做人唔可以咁自私只諗自己前途和自己的仔女,老人家撫養我們成人其實也放棄了許多,點可以讓他們在港孤獨終老。啲人話去到外國都可以關心他們,其實他們需要唔單止係噓寒問暖,好多時係實際上的照顧,還有抱抱愛孫的溫暖。如果他們有乜三長兩短,移民到近一點如台灣和沖繩還可以即刻趕回港,如果去英國等地,距離咁遠,點趕返嚟應對?我自己覺得凡有父母的,都唔應該撇下他們不顧而走去移民

tandjchan    發表於 21-6-15 16:28

伯爵府

sunnymama2 發表於 21-6-1 06:57
我都係睇住佢他朝君體也相同!

well said

子爵府

熱血勳章

GreenMaDad 發表於 21-6-1 15:38
回覆 esmehouse 的帖子

真係有好多老人家係咁, 對成日照顧佢既子女‘老馮’咁對待, 佢哋仲理所當然咁, 例 ...

中point。。完全同意。。

大宅

小肥兔 發表於 21-6-1 11:14
你出世時都有手有腳, 係咪你自己沖奶飲, 自己換屎片

佢冇智慧明白你哩句㗎

子爵府

雪米兒 發表於 21-6-15 15:32
眼見愈來愈人遺下父母在港,自己同仔女移民,實在好唏噓。老人家唔係話走就走到,生活模式,語言和身體狀況 ...

做父母之所以偉大係因為不望回報!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至