自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

李露眉 發表於 21-6-1 14:40
我諗香港最失敗,係個功課量,
默書進評無限LOOP
多數坐係課室,

大宅

GreenMaDad 發表於 21-6-1 21:43
我覺得係因為英國以前係一個好強既國家,做到“日不落帝國”,有錢有勢力,亦係最早發展完善教育制度的國家 ...

你小朋友間學校好好,不會係咁迫學生,可以透露貴校是那間?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

羅繞睛 發表於 21-6-10 07:18
啲英國本地媽嚟緊都唔得啲bno新移民港媽死俾著我係真英國人都憎到呢班新移民一個點
...

其實情況等同大陸人一下子湧落嚟香港,爭學校,屋…………我地都想佢番翻自己地方,好乞人憎。。。。而家情況就等同香港人一下子湧去英國,同人爭學校,爭屋,本地人一定唔鍾意。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 21-6-1 14:55
530代價係谷到癲,516分係開心咁學返嚟,你揀邊樣?
即係,背字典都可以學好英文,點解要俾錢上語文playgr ...

Agree

Sweetheartb

大宅

kooba 發表於 21-6-10 06:29
你講得啱,華人家庭好多都系谷谷谷,tutoring etc. 入ivy league一d吾容易,不過吾糸只睇分數。
...

其實唔只華人家庭,你去外國補習社行一個圈,美英韓日既小朋友都有大把。

大宅

hudsonchui 發表於 21-6-10 07:34
其實情況等同大陸人一下子湧落嚟香港,爭學校,屋…………我地都想佢番翻自己地方,好乞人憎。。。。而家 ...

佢地幻想英國人好支持佢地嫁

珍珠宮

hudsonchui 發表於 21-6-10 07:34
其實情況等同大陸人一下子湧落嚟香港,爭學校,屋…………我地都想佢番翻自己地方,好乞人憎。。。。而家 ...

英國人隨時可以過橋抽板,你知英國脫歐為咩嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

babytt2 發表於 21-6-10 08:50
英國人隨時可以過橋抽板,你知英國脫歐為咩嗎?

我真係唔知

侯爵府

licpd 發表於 21-6-10 02:41
如果香港degree真係如你所説的靠死記硬背都令你考到英囯master,縂可以順利過度到思考同分析,香港的教育都 ...
認同, 香港教育可以令學生有好強同紮實嘅根基, 就算往後再接受高思考分析教育都有幫助。

水晶宮

回覆樓主:

本身文化的問題,佢地傳統好著重禮儀,好著重正確的道德及教學相比美國比較著重個人自由

無規不成圓,高樓大廈想起幾高都得前提下有好的底基

男爵府

sweetannann 發表於 21-6-10 03:04
英文
~會用有趣方式介紹新嘅故事書俾佢地
~英文寫作前會做小組討論,一齊寫大剛,brainstorm 新的idea, 老 ...
唉,香港教育太趕啦!讀完大學,大家水準可能都好接近但過程香港就真係痛苦好多。
不過歸因究底係因為我地係地球吾係処係食物鏈的上層,西方始終控制住大部分地球的資源,當然可以嘆好多。

珍珠宮

hudsonchui 發表於 21-6-10 08:51
我真係唔知

主要係英國唔太like 移民,歐洲人不可自由到英國

英國連歐洲人都唔like,會大愛like hkger ?

要知道london 大 city 接受移民高d, 小 city d 人,大多數本土主義

英國脫歐成功,很大程度因為鄉郊選票支持,即使大城市的精英,都要跟鄉郊小鎮選的路去走

珍珠宮

花生蘿蔔 發表於 21-6-1 14:32
我唔係好熟悉教育,但見好多講移民嘅帖都講為仔女移民嘅人,覺得英國教育好,去到可以免費讀書。我好耐之前 ...

請問啲科學家、發明家多來自哪些國家?
高價汽車又來自哪些地方?

男爵府

skmibb 發表於 21-6-10 11:10
請問啲科學家、發明家多來自哪些國家?
高價汽車又來自哪些地方?
西方國家
但之後的發展沒人知

侯爵府

花生蘿蔔 發表於 21-6-1 14:32
我唔係好熟悉教育,但見好多講移民嘅帖都講為仔女移民嘅人,覺得英國教育好,去到可以免費讀書。我好耐之前 ...

我對英國教育都唔太了解,但總覺得每個地方都有非常好,好,普通,差d, 非常差既學校,學校收生要求當然不同,但依加d人窮移民又幻想入到好&非常好既學校,我就有個疑問,如果學生本身無乜特異功能,好&非常好既學校點解要收依类學生呢?

珍珠宮

blackypurin 發表於 21-6-10 07:11
吓?一個半個case就賴係新移民令香港教育谷?真係好多新移民係咁?唔係話新移民全部窮到窿又要攞綜援,而 ...

你唔知唔代表無

男爵府

李露眉 發表於 21-6-1 14:40
我諗香港最失敗,係個功課量,
默書進評無限LOOP
多數坐係課室,
agree

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

曾幾何時香港都係愉快學習架,只不過香港太多怪獸家長要贏在起跑線,咪搞到香港教育越來越變態囉 當年我係英國留學,簡直係天堂與地獄嘅分別
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

香港填鴨式做得差者

大宅

係香港工作, native English speaker有優勢架,好多外國讀完書都返香港搵食做管理層,1個月人工都幾萬,做又唔洗決定做,俾下面嘅人做,點人做,之後退休又返去外地生活。

首頁

尾頁

跳至