自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章

amypekkle 發表於 21-6-2 00:33
乜野位置的cancer? 腫瘤有幾大?

2年前爸爸有肝癌,一聽到覺得晴天霹靂,我只諗到死亡。跟住家人搵朋友問 ...

幸福可以好簡單

男爵府

我知道朋友cancer都好難過,家人一定更難受
盡量多啲陪佢,同佢一齊覆診做治療,佢需要做決定時唔好比壓力佢,每日都打電話比佢,關心多啲,比多啲正能量佢。
自己唔開心就喊一場宣洩情緒,同屋企人互相開解下。
有啲早期癌症係可以醫返好,而家醫學進步左好多,有啲人可以同癌症共存多年,希望你家人早日康復

侯爵府

子爵府

唔好担心, 正能量對! 家父10年前(當時7XYRS)腸癌, 最緊要關心陪伴, 以家都好好呀

珍珠宮

回覆樓主:

比D正能量你,我62约十幾廿年年前腸癌,手術後要用尿袋,今年96歲

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

QQ2BB 發表於 21-6-1 23:29
前幾日得知家人患上cancer,心情沉重,唔知可以做d乜

現時癌症醫好機會好多,識一位4期肺癌替者已平安渡過多年,現時與癌共存,可以每周仲打球、參加活動,講座(以過來人身份分享),唔講跟本唔知佢係有事。

醫院、坊間有好多團體提供幫助(資訊、心理….)知道更多,幫助替者同家人一起面對,不會孤獨。家人最重要係比正能量替者,勇敢面對(emoji)

以下資料,希望幫到你

癌症基金會
https://www.cancer-fund.org/
癌症資訊網
https://cancerinformation.com.hk/web/news/%E7%99%8C%E7%97%87%E8%B3%87%E8%A8%8A%E7%B6%B2%E6%85%88%E5%96%84%E5%9F%BA%E9%87%91%E3%80%8C%E9%86%AB%E4%BA%8B-%E5%95%8F%E3%80%8D-%E4%B8%80%E5%B0%8D%E4%B8%80%E5%85%8D%E8%B2%BB%E8%AB%AE%E8%A9%A2/

子爵府

QQ2BB 發表於 21-6-1 23:29
前幾日得知家人患上cancer,心情沉重,唔知可以做d乜

係會好沉重。冷靜落黎睇下有咩方法處理。bless you

大宅

牛年勳章

祝早日康服

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我好明白你感受,上年e個時候媽咪確診有cancer4期,當刻都好徬徨,會不約上網搵資料,不過好感恩家人/朋友知道,會講比我地聽要點做,要買咩營養品,咩時候可以申請基金。化療初期媽咪係醫院覆診時有份心理評估,醫生都比佢嚇親即刻安排個社工比佢(平時冇咩野架),好彩見完社工情況有好轉,現在會積極面對化療。

-如可以搵多1位醫生比下意見,每個醫生都會有唔同做法。
-最好搵d親友或朋友適當時候同佢講下野,陪下,要多d比正能量。
-要打定個底(化療或手術後抵抗力會弱,主要留意白血球。)
-每次食野記得要用熱水沖洗一下。
-如有買保險,先聯絡問定要點做。

另外,屋企既照顧者都要好好照顧自己身體,要有好身體先可以照顧病人。加油呀

珍珠宮

kaheiboy 發表於 21-6-3 15:26
現時癌症醫好機會好多,識一位4期肺癌替者已平安渡過多年,現時與癌共存,可以每周仲打球、參加活動,講座 ...

噤勁?請問你識這位是幾多歲?因我奶奶73歲上個月check到肺癌第四期,醫生建議打免疫針,剛打了一針,身體比之前差了

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

noel-chan 發表於 21-6-3 16:54
噤勁?請問你識這位是幾多歲?因我奶奶73歲上個月check到肺癌第四期,醫生建議打免疫針,剛打了一針,身體 ...

接近退休年齡。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我爸爸上年cancer做左二次手術,已經完全康復了,醫學昌明,癌症再唔係絶症,祝福你地一家

珍珠宮

回覆樓主:

子爵府

虎到金來勳章

jm加油,網試搵下有用資訊同食譜
家人一定會好返

珍珠宮

回覆樓主:

jm, 祝福你和你一家。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

侯爵府

2024年龍年勳章

大宅

Cancer 一定要打時間,盡快找出治療方案,再睇下屋企人意願.

我媽咪79歲,肺cancer, 3月尾私家做完手術,康復進度理想,尋日都開始再上堂做氣功.

樓主加油

首頁

尾頁

跳至