0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囡囡啱啱3個月、2個半月開始厭奶、見到奶樽即刻擰轉頭、好抗拒飲奶、同埋好清醒時唔肯飲、係咁用安撫奶嘴貪到半瞓半醒狀態先肯飲、完全唔識肚餓咁、有時佢喊、我感覺佢肚餓、即刻塞奶、佢就真係啜幾吓又唔肯飲、唔知幾時先會過厭奶期、我係半人奶(泵奶)半奶粉(illuma 金色)、試過轉一次美贊臣奶粉、但囡囡更加唔肯飲、真係唔知點算、小食多餐又試過、唔飲就係唔飲、哎 、有經驗人士 或者 差唔多大嘅可分享你哋嘅狀況嘛?thx

禁止訪問

禁止訪問

大宅

囡囡食illuxx都有經過厭奶期,個時都係一個星期左右就正常返,個時我就係少食多餐又或者餓下佢,佢就肯食,bb必經階段黎,唔洗太擔心

男爵府

김민지 發表於 21-6-2 02:42
囡囡啱啱3個月、2個半月開始厭奶、見到奶樽即刻擰轉頭、好抗拒飲奶、同埋好清醒時唔肯飲、係咁用安撫奶嘴貪 ...

食緊迷糊奶好難返轉頭。我大孖2.5月厭到7/8 個月,細女厭到戒埋奶樽1歲後。

複式洋房

laiwailing988 發表於 21-6-2 12:34
囡囡食illuxx都有經過厭奶期,個時都係一個星期左右就正常返,個時我就係少食多餐又或者餓下佢,佢就肯食,bb必 ...

想問你俾佢餓幾個鐘呀? 我囡囡厭奶已經2個星期多了、我之前餵illuma 普通版、後尾厭奶開始咗轉illuma 金色(低敏)、唔知算唔算轉左奶粉、不過一路2款都有餵、低敏奶粉係甜啲嘅。我宜家都少食多餐、但有時1日500ml都唔夠(emoji)

複式洋房

honeybid2 發表於 21-6-2 12:47
食緊迷糊奶好難返轉頭。我大孖2.5月厭到7/8 個月,細女厭到戒埋奶樽1歲後。
...

咁咪好瘦?

複式洋房

:::Mayce::: 發表於 21-6-2 08:10
都會有人奶d係唔多肯食奶粉,始終個味會有唔同可能揀食,你有冇試下轉奶樽樽咀俾佢試下?同埋你係咪唔會埋 ...

囡囡一出世我試過埋身、佢啜都唔啜、所以只可以泵奶餵人奶

男爵府

김민지 發表於 21-6-2 13:47
咁咪好瘦?

唔瘦,迷糊奶照餵,主要我BB 瞓得唔差,瞓都好長肉。加固食少少(通常厭奶B 加固都麻麻老實講),夾夾埋埋都喺50-75% 線中間。捱到1歲後就戒奶樽。不過比起厭奶,加固路辛苦10倍

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

:::Mayce::: 發表於 21-6-2 19:09
有冇試轉奶樽或者換奶樽頭之類

試過、咁多個佢淨係肯啜dr brown 奶嘴、

大宅

呀B食緊有機個隻illuxx,都夾得幾好,比較天然,無咁易會有敏感,而家人奶奶粉都好肯飲

禁止訪問

禁止訪問

別墅

我無試過換大啲size既奶咀?我阿仔之前食奶食成粒鐘,又發脾氣又推樽,換咗m size咀後,15分鐘食完成支奶

複式洋房

姬智豆 發表於 21-6-4 23:33
我無試過換大啲size既奶咀?我阿仔之前食奶食成粒鐘,又發脾氣又推樽,換咗m size咀後,15分鐘食完成支奶
...

換過、但經常濁親、又好心痛、宜家係奶咀度吉多2個long,好咗好多、但厭奶期清醒嘅時候都完全唔肯飲、係要半瞓半醒先肯飲、瞓住覺飲奶(emoji)快嘅時候60ml 10分鐘飲晒、唔飲就成個半鐘(emoji)

別墅

김민지 發表於 21-6-5 07:08
換過、但經常濁親、又好心痛、宜家係奶咀度吉多2個long,好咗好多、但厭奶期清醒嘅時候都完全唔肯飲、係要 ...

我二個月時試過m咀,都係咁漏,就轉番s 咀。過左3個月再試就ok, 你遲少少再試下

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至