0-6個月

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

!!!! 發表於 21-6-7 08:08
厭奶期真係個個小朋友都唔同,通常唔係轉奶粉就係dreamfeed 渡過,辛苦媽媽喇
...

我宜家就係每餐頭10分鐘比安撫奶咀佢等佢半瞓半醒之後先餵、好清醒嘅時候佢真係好抗拒飲、都已經第三個星期了、琴日開始清醒時餵係冇之前咁抗拒、但都係唔飲(emoji)呢幾日每日飲奶量得個 410~500ml ,但係佢就瞓得幾好。

複式洋房

彩虹糖 發表於 21-6-4 11:25
試下飲enfinitas,呢隻比較淡口似人奶,bb可能會易d接受

試過餵美贊臣 增重奶粉比佢、但都係唔飲、好抗拒、飲完之後仲全部嘔晒出嚟,之後就唔敢餵

禁止訪問

複式洋房

彩虹糖 發表於 21-6-7 12:57
請問你個時喂邊款?

呢款

禁止訪問

別墅

김민지 發表於 21-6-7 13:58
呢款
你呢款係早產奶粉黎, 唔係平時飲開個d, 唔知有無水解呢?

人地話水解個d奶粉可能會有苦味, 未必個個bb鍾意飲
如果唔係早產, 建議飲返正常款比較好
而且一餐轉奶可能bb唔習慣

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

!!!! 發表於 21-6-7 21:08
陰公,但岩岩見到你好似係俾早產奶粉佢試?點解試哩隻既?美贊仲有好多唔同系列架喎會唔會買錯左丫?
...

兒科醫生建議可以買呢隻增重奶粉比bb,因為bb個重量啱啱扎界、話如果想增重就叫我試、但醫生都話最好唔好轉奶粉、到宜家淨係試過1次、之後都冇比佢飲

禁止訪問

大宅

可以試下同牌子既neuropro啵,我仔仔之前都厭左砍個幾星期,好彩試一試轉奶粉,好快就飲返多d奶奶了

別墅

김민지 發表於 21-6-2 13:47
想問你俾佢餓幾個鐘呀? 我囡囡厭奶已經2個星期多了、我之前餵illuma 普通版、後尾厭奶開始咗轉illuma 金 ...

我b三個半月、一日4-5餐、每餐30-60 、加埋都無300

別墅

honeybid2 發表於 21-6-2 12:47
食緊迷糊奶好難返轉頭。我大孖2.5月厭到7/8 個月,細女厭到戒埋奶樽1歲後。
...

我大仔就係咁、兩個月開始厭奶、佢訓左肯啜、但一餐兩粒鐘 、到而家細仔唔想再咁餵、試下由佢清醒時食幾多就幾多、訓左就唔餵、但佢真係唔識餓、好矛盾、訓左可飲到180、但兩粒鐘、清醒食50左右、都唔知可以點、如果一星期都係咁、唔知會點

複式洋房

!!!! 發表於 21-6-9 15:09
Um 但會唔會係個味同正常奶粉唔同所以佢唔肯食?個人認為如果俾增重奶粉佢唔肯食都係冇用,如果佢有隻正常 ...

佢本身飲開嘅奶粉都唔多喜歡飲、身邊冇朋友差唔多大嘅

複式洋房

lingling0935 發表於 21-6-9 18:37
我大仔就係咁、兩個月開始厭奶、佢訓左肯啜、但一餐兩粒鐘 、到而家細仔唔想再咁餵、試下由佢清醒時食幾多 ...

果情況同我囡囡一樣喎、我哋厭奶前每日奶量都有600~700ml,但近3個星期每日得300~400ml,極少係500以上、我囡囡都3個半月、佢都係半瞓半醒先肯飲(emoji)都係飲成2個鐘、我分開2支奶餵、1支奶1個鐘(emoji)唔知點算好、都3個星期了

男爵府

lingling0935 發表於 21-6-9 18:37
我大仔就係咁、兩個月開始厭奶、佢訓左肯啜、但一餐兩粒鐘 、到而家細仔唔想再咁餵、試下由佢清醒時食幾多 ...

聽講你愈堅持清醒先餵愈快過厭奶期。係好爭扎架,飲得50會唔會唔夠飽,餓親。睇你信邊套。我餵左好多個月迷糊奶連加固都有影響就開始明白最好唔好開始迷糊奶。

別墅

김민지 發表於 21-6-9 19:02
果情況同我囡囡一樣喎、我哋厭奶前每日奶量都有600~700ml,但近3個星期每日得300~400ml,極少係500以上、 ...

我大仔係直到一歲先可以清醒飲奶、好癲呀、但體重完全無問題、生長線keep住75、因為佢係有飲、只不過係訓著黎飲、但餵得真係好苦

別墅

honeybid2 發表於 21-6-9 20:51
聽講你愈堅持清醒先餵愈快過厭奶期。係好爭扎架,飲得50會唔會唔夠飽,餓親。睇你信邊套。我餵左好多個月 ...

我就係呢兩日先開始堅持、有好多時心軟架、好想佢訓左照餵、起碼飲晒180、而家佢清醒食、每餐40、50、真係肉都赤、我都係上網睇、話定時餵、清醒咁餵 、由佢食到幾多就幾多、會唯持兩星期就過、但琴日下午5點到今朝8點都無濕片、又黎掙扎><

複式洋房

lingling0935 發表於 21-6-10 17:35
我就係呢兩日先開始堅持、有好多時心軟架、好想佢訓左照餵、起碼飲晒180、而家佢清醒食、每餐40、50、真係 ...

你bb厭奶期幾多個星期喇?我囡囡宜家就比之前易入口啲、但清醒時啜頭幾分鐘、之後又郁嚟郁去、又唔肯飲、但安撫奶嘴又啜都啜啜聲喎、厭奶都3個星期了(emoji)

首頁

尾頁

跳至