自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

capricornbb 發表於 21-6-2 13:06
而家諗返就覺得「好笑、難忘」,不過到糧食短缺嘅時候,呢包就係「救命米」
...

當時場面係好笑但亦帶點無耐

我嗰陣屋企等返半支過期漂白水,捱到有次日本城開箱,買左支漂白水,消毒濕巾同滴露淋浴露,嗰陣時真係守望相助,我倒了半支漂白水及酒精比對面婆婆。

capricornbb    發表於 21-6-2 15:46

公爵府

2024年龍年勳章

剩係記得排隊買口罩,排咗幾次都無

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

平平無奇2 發表於 21-6-2 15:45
剩係記得排隊買口罩,排咗幾次都無

我就係見到屋苑附近藥房,level 2口罩,非獨立包裝,$400/盒,先到先得,打晒蛇餅

禁止訪問

珍珠宮

小詠 發表於 21-6-2 12:09
記得周圍都無米賣最後我買到25 KG 一袋好開心
仲有周圍搶廁紙, 係藥房門口見到個C9, 佢好似失去理性, 入去 ...
話人自私, 但點解你自己又去搶25kg米嘅?

公爵府

又唔算撲嘅,不過見到總會望下,最貴試過比$250一盒mask,有就算,無周圍撲。疫情初期,出街食飯任我揀位,D shop又大減價,我反而成日去shopping,用多左錢

珍珠宮

capricornbb 發表於 21-6-2 10:21
抗疫已經不是一個人的責任,影響嘅,可能係年老的父母、弱小的幼兒、親友同事甚或他們的家人
疫情初期,剛 ...

最初唔知以為沙士咁會死,而家知有得醫就減低警覺性

子爵府

大笨鐘 發表於 21-6-2 11:00
新年期間我地喺日本,連喺日本都難搵口罩。

我哋都係,見到藥房就走去買口罩,酒精⋯,
好在當時都買到d,所以番到香港唔洗擔心冇口罩用。

水晶宮

回覆樓主:

廁紙好彩屋企有存貨, 剛剛入2條幾日後就開始搶, 但係上網搵口罩果種感覺真係好難忘, 始終屋企得40個好耐之前淨落口罩, 都要頂住用, 好彩c6間唔中抽到Watson, 網店1盒, 但都要預埋俾2邊長老。驚佢地去排, 又驚佢地感染.... 果陣真係好慌

侯爵府

2024年龍年勳章

susannacheng021 發表於 21-6-2 15:58
經典

其實如果無米我可以食麵食意粉, 一家五口用紙量都多只剩三卷, 嗰種心情到而家我都記得!

用戶要求終止服務

牛年勳章

Holidaykiki 發表於 21-6-2 16:13
我哋都係,見到藥房就走去買口罩,酒精⋯,
好在當時都買到d,所以番到香港唔洗擔心冇口罩用。

成個旅程都搵口罩,不斷收到朋友 message 叫買,未試過去玩咁唔暢快。希望唔使幾耐可以過正常生活,去玩去開心。
未經許可,請勿轉載

子爵府

大笨鐘 發表於 21-6-2 16:23
成個旅程都搵口罩,不斷收到朋友 message 叫買,未試過去玩咁唔暢快。希望唔使幾耐可以過正常生活,去玩去 ...

係呀!仲有成個行程都要戴口罩,影相又要除,好煩。希望大家快啲過番正常生活

珍珠宮

疫情初期無排過口罩,無撲過廁紙,只係困咗小朋友係屋企,唔敢帶佢地出街行... 好在佢地都乖,無乜嘈出去玩...

珍珠宮

whyyou 發表於 21-6-2 16:05
話人自私, 但點解你自己又去搶25kg米嘅?

屋企無米, 迫於無奈25 KG都要買, 咁係自私? 我無去搶呀, 係等米供應番多D, 我真係家中既米食到只剩2KG先去買, 超市個陣時, 8 KG 5KG 都無乜貨, 只有25 KG 我咪只買25 KG的米一包

如真係自私, 就買到成屋都係啦
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

alicego62 發表於 21-6-2 16:07
又唔算撲嘅,不過見到總會望下,最貴試過比$250一盒mask,有就算,無周圍撲。疫情初期,出街食飯任我揀位,D ...

我買過150 蚊一盒50個印尼口罩, 應該係LEVEL 1咋, 當時來講叫平
所有遇見,皆有因果

珍珠宮

小詠 發表於 21-6-2 16:28
我無去搶呀, 係等米供應番多D, 我真係家中既米食到只剩2KG先去買, 超市個排8 KG 5KG 都無乜貨, 只有25 KG ...
無乜貨即係有貨啦, 25kg隨時夠一家人食大半年, 喺我眼中同買六條廁紙冇乜分別

珍珠宮

whyyou 發表於 21-6-2 16:33
無乜貨即係有貨啦, 25kg隨時夠一家人食大半年, 喺我眼中同買六條廁紙冇乜分別
...

係超市只剩下25 KG /1包的米, 無得選擇下只能買一包米回家, 唔係買左好多包5 KG 米喎 你誤會我

而呢包米食左我半年有多, 我有半年無再需要買米, 咁又係自私和搶米? 你係咪睇唔明我意思
所有遇見,皆有因果

男爵府

疫症期間,我只係排過一次口罩,仲係最終賣曬。

其實,香港人嘅適應力都好強。疫症初期,當大衆市民唔了解呢個病毒,當然大家都小心為上。

我覺得市民唔係忘記呢個病毒,而係懂得如何防疫,亦將防疫意識融入咗生活了。人唔可以一年365日都唔出街,只要衞生做得好,作息,運動,飲食均衡嘅話,大大減低受感染嘅機會。

珍珠宮

永世難忘舊年新年時冇口罩,之後就係廁紙丶米丶清潔用品……到差唔多年尾時就四圍搵printer 墨盒…….

水晶宮

回覆樓主:

記得,一出街雙眼就是睇下有無口罩,上網不停留意口罩消息 廁紙屋企夠用就算,米又是,夠就算,無囤積,只係缺口罩

首頁

尾頁

跳至