自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

岩岩照到BB有唇裂同顎裂有冇媽媽有經驗可以分享下??
上網睇就話做完補唇外觀會無問題....但我反而更擔心佢之後飲奶影響, 語言能力既影響
顎裂好似要面對既問題更加多

公爵府

kami1988 發表於 21-6-2 11:13
上網睇就話做完補唇外觀會無問題....但我反而更擔心佢 ...

要做好多手術,三思。
我識人免唇吾肯生小朋友。

侯爵府

回覆 kami1988 的帖子

首胎嗎?
係私家症定公立驗到?

能夠想像你而家心情係非常複雜,同埋前路一定會有好多掙扎

不過還須同另一半冷靜商量好
再睇下有冇呢方面經驗嘅家長 話到畀你知,有呢種缺憾嘅小朋友要面對嘅難題

已為妳們禱告,祝平安

男爵府

王菲細女而家都長大成美少女,但佢真係做過好多次手術,同先生商量一下有冇能力及信心去陪伴及面對!祝福妳

複式洋房

回覆 ohmygosh 的帖子

係丫....但老公已經決定照生...所以而家想搵多D資料做好準備....等BB第時條路行得易D

珍珠宮

兔唇似乎只是外觀問題(我唔識呢方面),應該不是大缺憾,科技咁先進,應該有辦法補救。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

唇裂 - 只是外觀問題 做手術應該可問題解決..

但顎裂- 呢樣真係好難講..應該關係到骨組織...唔知會唔會阻礙發展, 怕因就算手術都未必能改善到根本問題

咁醫生點講?

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我見王菲個女有
啲報導話做完手術變靚女
但我都係覺得好明顯
做完手術都好似無上唇咁。

伯爵府

回覆樓主:

如果普通都可以做手術,只怕之後出世發現係嚴重,醫生有什麼意見?雖然係自己小朋友,但一定面對無數壓力同自責,陪伴小朋友出入醫院,人地嘅目光,面對每一次手術嘅心理調節,你同先生都要堅強面對。祝福你們。

我自己曾經有一個寶寶有事,21w時講再見了,因為對身體無大影響,加上唔係遺傳問題,所以半年後再懷上了,後來生了兩個寶寶。

複式洋房

回覆 apelok 的帖子

佢地話做手術係解決到問題

複式洋房

回覆 babybabyu 的帖子

我地唔捨得唔要個BB....UM....醫生就話手術可以解決到....但我見有D人係會影響語言...有D補完唇補完顎可以正常

子爵府

醫生點講?有冇俾建議你?
我以前有同學都有同樣情況,仲有女仔,除咗外觀受影響,一出世就要面對大大小小嘅手術,其實好辛苦!
另外,由於發音問題,要接受語言訓練、口腔牙齒重組......
但只係得到改善,有啲音係講唔到或者唔清楚

男爵府

我有朋友第一胎是糸嚴重個D,,出世後政府follow,follow 得ok ,我見個細路ok ,現在12歲了,吾講都吾知曾經有兔唇

伯爵府

kami1988 發表於 21-6-2 14:24

我地唔捨得唔要個BB....UM....醫生就話手術可以解決到....但我見有D人係會影響語言 ...

咁醫生都話解決到就無問題了,最緊要自己同先生內心夠強大,積極面對,始終之後要一齊面對,互相體諒同尊重,後續問題自然能夠解決得到。其實語言問題都可能要面對,一般唔使比較同競爭就自然輕鬆面對 自己小朋友始終係心頭肉,唔係大問題點會捨得放棄,早啲同各位長老溝通下,做好心理建設,預備好迎接寶寶出世

男爵府

補充:現在他說話全部正常,沒有什麼問題。

複式洋房

係, 而家最難捱係身邊D人既眼光閑言閑語...講真自己小朋友有咩問題都好....點都會盡力照顧
所以我都想聽定多D有經驗媽媽點講....等第時可以照顧得BB更加好

複式洋房

回覆 EMMACHEUNG 的帖子

我上網睇都大部分都無咩太多問題做完手術後...只係希望BB第時唔好太多受苦

男爵府

醫生照完有冇講兔唇情況嚴唔嚴重?嚴重個d可以裂到上個鼻,BB出世後要揾醫生做多次手術去矯正,而家醫學昌明就算做完手術有疤痕都可以用醫美整返靚d,外觀可以同平常人一樣,當然父母心理上要承受壓力同負擔

大宅

kami1988 發表於 21-6-2 11:13
上網睇就話做完補唇外觀會無問題....但我反而更擔心佢 ...

我應該係有其中一個問題,但唔知係咪你講既名詞等於我既問題

伯爵府

kami1988 發表於 21-6-2 14:57

係, 而家最難捱係身邊D人既眼光閑言閑語...講真自己小朋友有咩問題都好....點都會 ...

其實真係人生重要決定,而家比較少兔唇寶寶出世,因為檢查已經預早知道,你去想生寶寶果版問下睇下有無媽咪分享下

首頁

尾頁

跳至