自由講場

跳至
-完-  

首頁

尾頁

子爵府

Kc天長地久 發表於 21-6-2 15:53
請問會有乜後果呢?

其實以霸佔、忍瞞、虛報事件咁多,甚少見房處認真檢控

之前咪有隱瞞資產被判監兩星期囉,仲可能會收返公屋,或者你認為輕、僥倖,可以博下,雖然我都覺得懲罰太輕

公爵府

回覆樓主:

好似係話結左婚得兩個選擇,一係加老公名,一係除名,如果未來老公已有樓,咁je係冇得揀,得除名
聽99講,阿仔有個同學個爸爸媽媽原來係冇結婚,但一家住係男家公屋,有個大伯一齊住,因係舊式大單位,結左婚就一係除名,一係就除大伯名,然後話要再計過可能要搬細單位,所以一直冇結婚,媽媽個名仲係娘家間公屋,如果婆婆走左就可以要埋

複式洋房

6299 發表於 21-6-2 16:17
今期新居屋反應好似唔多理想,中左都未必上車
你有無抽,綠表加長者,老實已經機會好大喎
...
今期鑽石山好似最多人想要, 我地都想抽中鑽石山, 事關我每次都綠表+家有長者抽, 抽左好多年都冇一次抽中, 因為抽籤號碼係中間或者好後, 輪唔到我地

子爵府

回覆 Kc天長地久 的帖子

我就唔知佢檢控有幾密,不過我知佢有個部門係專門打擊瞞騙,我公司間唔中就會收到房署send信嚟查吓啲人申報的收入係咪正確,佢會夾附埋嗰啲住戶每兩年申報表簽名個part,其實張申報表要每個家庭成員都簽署聲明係授權房署可以向有關人士查佢啲料

以樓主到時以一人繼承,依家一人收入得萬二三蚊,已經有難度,佢仲要瞞騙自己已婚,房署一check婚姻註册處,應該就知

複式洋房

MsBusy 發表於 21-6-2 16:09
男友有物業,, 結婚後你就要除名,
同埋生BB後, 用錢多左, 供父母層樓會唔會吃力? ...
我會番工主力供番父母層樓, 供養小朋友既錢就交俾將來老公負責

複式洋房

咁其實都係睇我將來老公既做化, 而影響我可唔可以繼承到公屋
(假設我同依家呢個散左)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

yuenyi03 發表於 21-6-2 16:29
咁其實都係睇我將來老公既做化, 而影響我可唔可以繼承到公屋
(假設我同依家呢個散左) ...
如果要繼承公屋, 唔結婚或者搵個無樓無錢老公先可以

珍珠宮

yuenyi03 發表於 21-6-2 16:23
今期鑽石山好似最多人想要, 我地都想抽中鑽石山, 事關我每次都綠表+家有長者抽, 抽左好多年都冇一次抽中, ...

下今期我朋友白表一抽就中
我反而比較少聽過綠表長者唔中,仲要咁多次,綠表比例已經高有長者又再大機會

今期綠置居你有無抽?

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

你地結左婚就要一齊加名或你除名了,無得只加你的子女唔加老公,除非你哋無註冊

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

yuenyi03 發表於 21-6-2 15:31
多謝大家意見, 為左未來打算, 我都係抽埋今次抽唔到會認真睇下二手居屋, 早D解決, 起碼將來住都係自己物業 ...

父母有準備退休駛費嗎?如果父母手上有閑錢,建議繼續住公屋,直至佢地百年之後你放棄就算。

我有個朋友就係用父母名換左居屋,之後阿媽有老人痴呆,老豆睇住還好,但後尾老豆跌親,照顧唔到阿媽之餘,自己都照顧唔到,2個都要去老人院,但因為有私樓,只可以扣長者生活津貼,每人仲要再付一筆,根本就應付唔到,後悔當初如果冇要父母換樓,起碼入老人院嘅錢唔駛再支出。

自己儲錢買私樓,流動性更大。

珍珠宮

katie0921 發表於 21-6-2 14:48
父母不在 阿女都可以繼承公屋,只要通過入息審查。
你將來結婚生咗阿B,系一個家庭(你、丈夫、BB)唔可以 ...

要阿女未結婚同埋唔過入息限額先可以繼承間公屋做租戶戶主。

大宅

mimi987 發表於 21-6-2 15:16
如果個個都你咁諗,邊有公屋退返出黎

唔係呀,佢係用公屋再加錢換抽間居屋喎,居屋綠表嘅原意就係咁樣.

珍珠宮

6299 發表於 21-6-2 16:33
下今期我朋友白表一抽就中
我反而比較少聽過綠表長者唔中,仲要咁多次,綠表比例已經高有長者又再 ...

其實樓主比你抽到,你自己都要加名,到你父母轉你名間居屋綠置居,要過禁售期(呢點要等jm求證)都起碼5年以上,樓主有無諗過,可以咁耐唔結婚

水晶宮

DonnieBB 發表於 21-6-2 15:26
公屋當私人物業承繼, 真係唔怪得d人排公屋咁耐, 將來結咗婚老公有物業都仲霸住.....
...

好多人都係當左公屋係自己,中左公屋當中左六合彩。幾個仔女爭間公屋都大把,爭到反晒目。覺得政府間公屋不攞就笨,二老百年歸老,政府收回就好不抵。

但我行相反路線,6299叫我拿佢地間公屋綠表換居屋,我死都不肯。費事有人企出來爭。

伯爵府

yuenyi03 發表於 21-6-2 14:44
因為不想浪費左公屋, 如果除名將來要交俾政府, 可以的話當然想有多一層居屋俾下一代

同埋物業係屬於老公, ...

有樓都唔還返間公屋俾政府?

水晶宮

6299 發表於 21-6-2 17:07
其實樓主比你抽到,你自己都要加名,到你父母轉你名間居屋綠置居,要過禁售期(呢點要等jm求證)都起碼5年以 ...

其實而家呢個世代,結婚係為張紙,好多都生埋細路刻意不去結婚拿盡福利。至多個細路張出生紙肉酸啲非婚生子女。咩年代?真係沒咩所謂啦。滿月酒同婚宴一起擺叫(雙喜臨門)添呀。

珍珠宮

Astra00 發表於 21-6-2 17:30
好多人都係當左公屋係自己,中左公屋當中左六合彩。幾個仔女爭間公屋都大把,爭到反晒目。覺得政府間公屋 ...

係架,之前呢度先有人出黎話生多啲換大間公屋,間接鼓勵左某啲人想攞盡政府福利喎
老實生夠3,4個都係得2,3房公屋,除番6個人住都係迫啦,公屋可以有幾大間啊 ,仲未計如派到偏遠或舊公屋,始終不是自己樓啊

珍珠宮

Astra00 發表於 21-6-2 17:33
其實而家呢個世代,結婚係為張紙,好多都生埋細路刻意不去結婚拿盡福利。至多個細路張出生紙肉酸啲非婚生 ...

但樓主係想結婚喎,所以上黎問

珍珠宮

yuenyi03 發表於 21-6-2 14:22
我依家同爸媽(65歲以上)一齊住350呎公屋, 入息同資產冇超額, 用家有長者抽左好多年新居屋都唔中
最近開始想 ...

你結左婚就無得抽,因你男友有物業就無資格了,兩公婆計埋一齊,一個有樓,另一個都無得再享有政府優惠,如結婚前買就得,買左先結。
你打去1823,再揀房屋署,佢地有智識答到你架啦,你唔想比人知邊個咪留假資料..

珍珠宮

yuenyi03 發表於 21-6-2 14:54
明白, 多謝你, 我之前有問租約辦事處又叫我打番去屋村辦事處問, 冇一個確實答案俾到我....
如果以我情況, ...

唔查到無事,查到就有事,唔建議你甘做,一陣累左個囡犯法

首頁

尾頁

跳至