自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

公爵府

回覆樓主:

我做咗13年full time mum, 一啲都唔自卑,我老公話我好大貢獻,做到佢做唔到嘅嘢,就係生咗一對仔女

由於我哋冇請工人姐姐, 所以屋企家務一腳踢, 有一次我入院做眼科小手術, 我老公同對仔女做家務,知道阿媽喺屋企嘅重要性

另外我對仔女讀書從來冇補過習,我充當補習老師,兩個成績都級 1x, 我好自豪冇自卑㗎

兩個細路返咗學,我喺屋企做完家務,就有啲私人時間,睇下書、煲下劇、做下運動,生活優哉悠哉,感覺好好喔~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我成日問c6 d 野好唔好食,湯好唔好飲,佢會覺得冇乜咁大不了
耐唔耐就叫佢:你整,你煲
佢就話:唔識

子爵府

我會有小小,所以keep 住返pt

有時都當出去抖下氣

男爵府

靚靚老婆 發表於 21-6-2 23:53
我失業左年半,覺得對屋企冇貢獻

可能你係失業啦

唔會自卑,因為家庭主婦一樣要裝備好自己,以前自己都係OL黎架 ,宜家就要努力教好,湊好啲小朋友囉,同埋唔可以放棄自己,唔係就好易入左C9堆。我仲期待自己出番去做野嘅時機架……

珍珠宮

回覆樓主:

家庭主婦一點不簡單,要照顧小朋友,煮飯洗衫,做功課,帶去玩,出出入入, 6am -10pm, 365 日冇息休

供獻不比返工少,早排有單分產case 法官已指出呢點!

邊個夠膽多說話,就叫佢去做返幾日就知

珍珠宮

mymarigold 發表於 21-6-3 10:09
我做咗13年full time mum, 一啲都唔自卑,我老公話我好大貢獻,做到佢做唔到嘅嘢,就係生咗一對仔女 :haha ...

我開始覺得,有 ftm 的小朋友才是最幸福

水晶宮

畀面勳章

點會自卑,我好proud of自己算係高學歷ftm
anyway,咩學歷都好,ftm點會無貢獻,教好自己仔女,做個有用丶負責任的人,照顧好自己C6在職場上拼搏!

點解覺得搵$先係貢獻??

水晶宮

畀面勳章

redhot 發表於 21-6-2 23:57
會自卑呀,咁我又唔會覺得對屋企冇貢獻,起碼c6返嚟都有飯餸靚湯吖,我只係覺得同社會脫節、對社會冇貢獻 ...

其實而家科技咁發達點會脫節?

我知道d新聞時事仲多過出嚟做嘢的C6丶朋友!佢哋個個反而因為返工忙,有d working mum仲因為放咗工都要湊仔女,忙到無時間update而家社會潮流

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

家庭主婦先多貢獻, 打理屋企都好多野做

伯爵府

無自卑,覺得牺牲左自己。

象牙宮

回覆樓主:

未有本事,但又唔會自卑既!如果要我唔返工,一係要有錢比我任使,另一樣可能係屋企有巨變,唔可以出黎返工

禁止訪問

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 21-6-3 10:44
其實而家科技咁發達點會脫節?

我知道d新聞時事仲多過出嚟做嘢的C6丶朋友!佢哋個個反而因為返工忙,有d ...

咁又係,所以我咪成日bk囉,上bk已經能知天下事啦!但如果我呢刻要出嚟搵工都唔知搵咩工?!冇人請架喎,所以咪話脫節囉

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

幸福花海 發表於 21-6-3 07:26
唔會自卑兼覺得自豪,因為唔係人人做到家庭主婦,同埋唔係人人家庭環境支持到唔做野,見到自己照顧到呀仔 ...

係囉 ,我係在職mum, 我成日好羨慕ftm, 所以根本唔洗自卑,好多人恨都恨唔黎。而且要打理到屋企井井有條,教好子女,呢份係苦差黎呀!好辛苦架,自己有付出,點解要自卑呢?
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

貓頭雀 發表於 21-6-3 01:07
係呀,我都係。你表達得好好。
對於屋企,我好大貢獻, 湊好小朋友,了解他們需要, 教好品德,跟上學習進 ...

講到教仔,我好自豪架,我仔考到世界知名嘅大學,人在海外,有次有個香港家長有事相求,我打電話比個仔,仔二實話不說就就去幫佢個女(素未謀面),個香港家長覺得我仔人品不知幾好幾熱心。而且屋企生活打理得井井有條,我老公永遠湯水不缺不時不食。同時我就不斷幫屋企財富增值,雖然都有坐艇嘅時候。所以對家庭我覺得自己做得不錯。

不過,你而家叫我去搵工我都唔知可以做乜,而且啲工都唔會請個50歲冇做工十幾年嘅人!就係因為自己高學歷先心理不平衡,喺社會上好似高不成低不就咁!如果呢一刻c6拋棄我,我都唔知點算?(雖然我有物業有私己錢,但欠後續嘅社會謀生能力)

公爵府

sharonhwyc 發表於 21-6-3 01:57
你冇做家務咩?
點解冇貢獻?

有做家務,冇貢獻係因為揾唔到錢

翡翠宮

回覆樓主:

有時同仔仔傾計,我都會講笑話媽咪放棄高薪厚職在家一腳踢,又無$...仔仔就話你唔會無$架,佢大個做野會比好多$我 雖然未必可當真,但聽到好心甜,辛苦好值得

公爵府

babytt2 發表於 21-6-3 10:27
我開始覺得,有 ftm 的小朋友才是最幸福

唔係自己讚自己,呢樣都係㗎~

有次食飯講,我話不如我出去做嘢,爸爸留喺屋企照顧細路,結果一致反對~

老公: 千祈唔好,你啲家務我做唔掂
阿仔: 嘩,咁樣我哋會冇啖好食...
阿女: 唔好呀,daddy 同我對完功課都有錯,點搞呀?

子爵府

點解要自卑?每個崗位都好重要,有其意義。你覺得無所事事?咪搵野學吸收新知識。

大宅

回覆樓主:

點會自卑呀!做咗咁多年嘢, 啱啱做咗Full time Mom 半年, 不知幾enjoy

首頁
23456...10

尾頁

跳至