自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

喺我個圈子,覺得FTM係好偉大!
我哋有返工嘅,反為畀啲朋友覺得我哋唔肯為仔女犧牲,同埋老公唔叻,養唔起我哋呀

水晶宮

最唔明點解覺得自己貢獻晒畀家庭,因而「對社會冇貢獻」,就有壞感覺。試問社會不是由家庭組成的嗎?

冇金錢收入,就覺得抬唔起頭,更加唔應該。盡心盡力做家庭主婦,勞力同心機 都係付出,只不過成果冇價錢牌。如果家人因此令你覺得卑微,係佢地自己有問題。

cakebite    發表於 21-6-4 17:49

伯爵府

一直感自豪和幸福

水晶宮

唔覺自卑!
好老實,覺得自卑同冇貢獻,通常都係源於另一半嘅態度

男爵府

靚靚老婆 發表於 21-6-3 12:53
冇小朋友,本來想生,但唔夠錢

我都冇小朋友,算高學歷(碩士),28歲開始就全職人妻。我又唔覺得自卑喎,反而好開心可以有自己嘅生活節奏,有個照顧到自己衣食住行嘅老公,做自己喜歡嘅事,進修、運動、學嘢,亦可以每日喺老公放工後陪佢行街、食飯、睇戲、聽音樂會、睇話劇,其實好充實㗎,如果返工我未必有咁嘅精神同時間。有時唯一會諗,如果我返工,已經可以有多一層樓,不過針無兩頭利嘅

大宅

一d都冇,我d細路出嚟做嘢,我仲唔駛湊仔,可以去跑步、游水、諗下每日煮乜去買餸、吸下塵清潔,好鬼充實添呀!

公爵府

櫻花bb 發表於 21-6-3 13:07
唔覺自卑!
好老實,覺得自卑同冇貢獻,通常都係源於另一半嘅態度

佢會想我返工,但真係揾唔到

珍珠宮

回覆樓主:

家庭主婦都好重要

公爵府

barbielun 發表於 21-6-3 13:08
我都冇小朋友,算高學歷(碩士),28歲開始就全職人妻。我又唔覺得自卑喎,反而好開心可以有自己嘅生活節 ...

我就冇你咁有錢同咁多節目,好多時都係一個人在家

象牙宮

靚靚老婆 發表於 21-6-3 13:10
佢會想我返工,但真係揾唔到

要放下身段,唔介意人工,有心返咩工都要試!飲食業而家最易請人,無經驗都請,即管係同區搵下啦!我朋友都搵到工了,不過係少少體力勞動工作,過年後開始搵,佢已經無返工好幾年都搵到呀!努力呀

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我係生咗之後先做家庭主婦,初初會覺得老公1個人搵錢會好辛苦,但無奈要湊BB都無辦法。之後覺得打理得頭家都ok,老公返黎又有湯飲又有飯食.....耐咗就無覺得了。

到小朋友大了,c6叫我出返黎做野因為想層樓快d供斷....初頭都好唔想,講咗成年先動身,而家已經做咗幾年野,唔做尤自可做落真係搵返自己,覺得自己係有價值

珍珠宮

回覆樓主:

家庭主婦無條件為全家付出,雖然我也想有pay

男爵府

靚靚老婆 發表於 21-6-3 13:12

我只係想表達,搵錢多少並不是一個自卑/自豪嘅唯一指標,大把人覺得我不事生產,我喺唔返工嘅時候盡量令自己開心,一個人喺屋企咪執靚間屋,學煮好餸、煲靚湯,令老公食得健康,住得舒服,都係貢獻喎~

珍珠宮

點解無貢獻?
老公返黎唔洗幫小朋友温習,可以睇下手機,打下遊戲機
考試小朋友考試好,老公唔洗幫手温
老公同子女返屋企有健康既晚餐食,唔洗佢地自己煮或叫外賣
有靚湯飲,唔洗佢地自己煲,大人小朋友又少病痛
家裡企企理理,廁所廚房又乾淨,唔洗好似入咗公廁咁
老公子女日日都有乾淨筆直既衫或校服著
仲有大把未講
除非以上你都唔做,咁又真係無乜貢獻

侯爵府

回覆樓主:

我自己會自卑,最好做part time

伯爵府

靚靚老婆 發表於 21-6-3 13:12

咁岩我都係28歲因病做家庭主婦,冇小朋友,其實好多時我都係係屋企同貓玩,上下網,煮下野食,老公好早收工陪我,享受呢種生活,你都可以嘗試享受下,或者到你揾到工你會嚮往而家生活

珍珠宮

2023年兔年勳章

靚靚老婆 發表於 21-6-2 23:53
我失業左年半,覺得對屋企冇貢獻

唔會

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

如果夫家有說話會唔開心,但如果老公支持自己,自己又有好好睇住頭家,都係各有各付出,唔應該自卑。

瑪瑙宮

未做過 FTM, 唔知實際係點.

我鈡意返工, 我唔鈡意做屋企野. 如果無退休年齡就好喇, 可惜公司退休年齡係 65 .
希望呀仔到時做小老板, 開間舖仔比我看下舖跟下單過下日辰

男爵府

靚靚老婆 發表於 21-6-2 23:53
我失業左年半,覺得對屋企冇貢獻

做左3年FTM無自卑過,反而係唔開心少左朋友左,變得孤單左。

首頁
45678...10

尾頁

跳至