自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

利申識人見過呢個位,純討論,我不是老闆
姑且叫呢個post「管理層」
1. 沒學歷年齡限制
2. 已有一間舖,想開多間,新舖未交吉未裝修
3. 地區賣雜貨食品
4. 呢位新「管理層」要負責同設計晒裝修、入貨、睇舖營運、管初級員工、制定公司制度、做budget P&L,簡單講,開舖後老闆消失做甩手掌櫃,暫時未知新舖員工安排,舊舖就1-2人,新舖「管理層」肯定要長註,同睇晒兩間舖,即有機會「管理層」係一個人食自己,營運打工marketing財務admin HR投貨一個人攪掂
5. 一星期放一日,平時返工9-7,一小時食飯
6. 咩medical果d當然唔駛唸

你覺得,一個啱條件嘅人,出幾錢人工(連佣金計)至請得到?

象牙宮

回覆樓主:

嘩,身兼數職,我諗真係最少3萬囉…仲要睇咩地區返工了,交通唔方便要再多d

子爵府

回覆樓主:

做咁多範疇,咁點解個求職者唔自己做老闆?
個difference (例如風險/租金/融資能力)就係老闆的收入,其他應該要俾lee個職位,才請到人

珍珠宮

無話可說 發表於 21-6-3 13:48
嘩,身兼數職,我諗真係最少3萬囉…仲要睇咩地區返工了,交通唔方便要再多d
...

3萬底薪都可能要考慮下
連佣黎個double,六萬就差唔多

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我晏d開估幾錢人工

珍珠宮

我覺得至少6萬up
呢啲工作內容明明係香港分區總監
制定公司制度,姐係一手一腳搞掂哂全公司template
將成間公司系統化
種樹post來
搵到岩既人都唔易
人工高都未必夠,應該仲要有營業額佣金先合理

大宅

我早排見過份工, 係咁上下, 旦得15000, 返6日, 時間又長, 我之前份工都係一個做做晒, 得20K, 人工唔高, 旦勝在時間好, 如果唔係因為長期拖糧, 我會做到退休, 現在努力搵工中

大宅

2024年龍年勳章

咁樣拎出來問應該唔會多,似係萬鬆 D

公爵府

5萬

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

聽聞麥當勞經理三萬蚊一個月
而家做兩店店長
四萬底薪
一店達每月營銷額再加五千花紅
兩店達標加一萬
即月入四至五萬

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

最難做係開舖前嘅嘢,日常運作睇舖唔值錢。完全冇俾福利員工嘅老闆分分鐘過橋抽板,兩萬蚊請過個總店長。

公爵府

賣雜貨食品,做管理都未必過2萬,可能得萬五六左右
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

子爵府

yurijm 發表於 21-6-3 13:53
我覺得至少6萬up
呢啲工作內容明明係香港分區總監
制定公司制度,姐係一手一腳搞掂 ...

開荒牛,一腳踢,識之餘,有經驗開新舖,帶新人,仲要體力應付到喎,有咁既quali,要做開零售區頭,要俾高些少啦。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

這個係老闆級工作、如果真係有能力的、、請多少人由佢決定、人工3萬再分紅、利潤的 30%~40%~

如果全部做到曬、佢根本可以自己開檔~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

我覺得 得14K至16K左右

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-6-3 13:45
利申識人見過呢個位,純討論,我不是老闆
姑且叫呢個post「管理層」
1. 沒學歷年齡限制

因無學歷限制
3萬底+佣/分紅

能勝任既人只差在無本金

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

https://topick.hket.com/article/ ... 3%E5%B7%A5%EF%BC%9F

咁似7仔老板,$40-100萬營業額,得$20000淨收入

可能老板「主觀期望」用$15000-17000請到大打雜副手

但係,個人認為

工作量值:$50000
實際人工:$30000(應該有人願意做)

珍珠宮

mike89 發表於 21-6-3 14:01
因無學歷限制
3萬底+佣/分紅

分分鐘搞起左老闆就炒人
所以人工一定要高

男爵府

回覆樓主:

舖頭咁細規模,點出得起錢,我估兩萬左右

珍珠宮

已有一間鋪,純開多間去請人?即已有固定供應商,貨物清單等,可以「抄」舊鋪?
如果係,我又唔覺要乜專才。用一個店鋪經理人工,開鋪前固定二至三萬一個月?之後可以將部份人工轉佣金同業績掛鉤。

首頁

尾頁

跳至