0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb依排好容易就有痰卡係喉嚨,之前餵人奶果時都冇呢個問題,似係依家食果隻奶粉偏甜先咁,想轉奶粉俾bb,有冇話要點轉先岩?

別墅

fonglaiming 發表於 21-6-3 16:05
bb依排好容易就有痰卡係喉嚨,之前餵人奶果時都冇呢個問題,似係依家食果隻奶粉偏甜先咁,想轉奶粉俾bb,有 ...
仔仔飲緊A+ NEURO PRO 幾好呀, 可能因為無加庶糖, 平時唔覺佢有痰聲
我個陣係一餐一餐咁幫佢轉奶, 睇下佢夾唔夾先繼續比, 好在都幾順利

複式洋房

2021勳章

fonglaiming 發表於 21-6-3 16:05
bb依排好容易就有痰卡係喉嚨,之前餵人奶果時都冇呢個問題,似係依家食果隻奶粉偏甜先咁,想轉奶粉俾bb,有 ...

咁係奶粉甜得濟先咁,轉隻淡味d嘅就冇事。你轉奶個時最好就一餐餐咁轉,咁樣bb先會容易d適應。

複式洋房

奶粉最好唔好有甜味,對BB 唔好, 啖口/無庶糖係最好

複式洋房

你考慮下enfinitas,呢隻我知冇加蔗糖,應該岩你要求

大宅

2021勳章

kasugai 發表於 21-6-4 01:00

我補奶粉都係補呢隻,自己試過唔甜,BB都肯飲,但唔知點解飲完BB會好「燥」咁。

複式洋房

餵人奶淡味d,所以飲太甜既奶粉搞唔掂架。我b 果時轉奶轉左金裝,跟左佢個轉奶表去轉,之後就好快適應左,唔會太甜,便便又好。

複式洋房

自從冇飲人奶,我就比佢飲金裝,貪佢唔太甜又冇蔗糖,佢好易接受到,開始轉時第1-2日每餐加一匙奶粉,第3-4日就二匙,比佢慢慢適應,之後就轉咗全奶粉

大宅

我係續餐試下轉奶粉,慢慢代替,睇下bb反應就再加多餐轉

別墅

我仔果陣都係飲人奶,之後跟住轉奶粉表慢慢逐餐轉,甘就得。我仔果陣飲金裝,佢無加蔗糖唔會甘易有痰,腸胃都好好日日有便便

別墅

2021勳章

轉隻淡味d既奶粉試下,但要慢慢一餐一餐咁轉比佢,唔好太急。
我仔仔飲緊neuropro,我自己試過都唔甜,同埋有齊HMO益生菌對腸道都好好

複式洋房

2021勳章

luixchang 發表於 21-6-3 23:11
奶粉太甜真係唔得,會惹痰又會令到bb嗜甜。開初我揀個隻奶粉就偏甜,搞到bb有痰。而家阿b係食緊aptamil essensis hmo,我鍾意佢冇加蔗糖,夠淡~

複式洋房

jjoycelai 發表於 21-6-4 15:12
奶粉太甜真係唔得,會惹痰又會令到bb嗜甜。開初我揀個隻奶粉就偏甜,搞到bb有痰。而家阿b係食緊aptamil ess ...
其實我都有係考慮緊呢隻呀,因為家姐個囡都係飲呢隻!便便OK嗎?

別墅

jjoycelai 發表於 21-6-4 15:12
奶粉太甜真係唔得,會惹痰又會令到bb嗜甜。開初我揀個隻奶粉就偏甜,搞到bb有痰。而家阿b係食緊aptamil ess ...

呢隻真心唔錯,姑娘都有介紹俾我。佢就同我講奶粉對bb腸胃同免疫力好,因為佢有初乳成分同埋益生元組合,so far食咗半年多,bb好健康好長肉,poopoo每日都有。

洋房

kasugai 發表於 21-6-4 01:00

呢隻係咪2號仔都冇落庶糖

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 爸B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

太甜的奶粉唔好,飲慣左就唔喜歡淡味了,而且對健康都唔好,所以最好選冇䉀糖的,我小朋友飲開金裝,便便暢順又唔熱氣

複式洋房

唔係隻隻奶粉都岩bb, 穩陣起見都係一餐一餐轉比較好, 當然如果有母乳成份既奶粉好多時都會岩bb既

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
luixchang 發表於 21-6-3 23:11

冇落庶糖唔係隻隻有
宜家補緊enfinitas,都係其中一隻冇落既奶粉

民房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我bb飲皇家美素,味道同咪營養都好似人奶囉,我bb好鍾意飲啊

別墅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
冇錯呀,樓上呢隻奶粉冇加到蔗糖同埋雲尼拿,比BB飲比較好啊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊