自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

國內疫情我地都要知道, 唔好只POST台灣疫情, 大家公平
跌吉話BK無人POST大陸疫情, 好似活在平衡時空, 但佢地無人POST台灣日日幾百確診新聞, 自己活在平衡時空都仲話人

跌吉仲要POST YOUTUBE自編自導影片話大陸廣州隱瞞幾百宗確診, 一貫只信謠言不個事實報導

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20210603/bkn-20210603085139238-0603_00952_001.html

內地周四(3日)公布,過去一日新增24宗新冠肺炎確診病例,15宗本地個案全部出現在廣東省廣州市。在這次廣州本地疫情中首宗確診、居住在荔灣區的郭婆婆,至今核酸檢測仍顯示受感染,但情況穩定。截至周三(2日)凌晨零時,這輪疫情感染鏈累計達61人。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

希望早日搵到所有受感染嘅人.

男爵府

SaSally 發表於 21-6-3 17:14
國內疫情我地都要知道, 唔好只POST台灣疫情, 大家公平
跌吉話BK無人POST大陸疫情, 好似活在平衡時空, 但佢 ...
其實係咪應該要停止回港易呢?起碼都學下澳門啦。
立場:我是藍絲愛國黨

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

羅繞睛 發表於 21-6-3 17:22
其實係咪應該要停止回港易呢?起碼都學下澳門啦。
立場:我是藍絲愛國黨
...

澳門做法係中高風險區要隔離,唔會成個廣東省1億幾人同一做法

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大芬姐 發表於 21-6-3 17:24
個政府仲想開關比大陸人入黎,都唔知佢係咪靠害

不如你睇下依個POST

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23468902&fromuid=4234

水晶宮

大芬姐 發表於 21-6-3 17:24
個政府仲想開關比大陸人入黎,都唔知佢係咪靠害

深圳廣州佛山同疫區有掛鈎嘅,健康碼都係黃色,邊到都去唔到

侯爵府

回覆樓主:

應該不論地區,一律隔離十四天,如係高風險加七天,仲要每個日期檢測一次,直至一個月後,再隔兩個星期檢測,都係陰性先算完成。

侯爵府

回覆 Sumyeema1 的帖子

估唔到大陸咁嚴謹今次都爆群組爆得咁勁
似乎仲未受控
傳播力好大
又有啲未發病或者未驗到出嚟

祝福廣州

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

天佑中國

象牙宮

回覆樓主:

咁大陸少人中嘛,又封區檢測!舊年疫情剛爆,咪有post囉

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

ddkaka 發表於 21-6-3 17:43

辛苦你 又係佢
總有離別的時候

水晶宮

2024勳章

ohmygosh 發表於 21-6-3 17:48
回覆 Sumyeema1 的帖子

估唔到大陸咁嚴謹今次都爆群組爆得咁勁

因為係印度變種病毒,傳播速度極快,短暫非直接接觸都可以傳播到,所以香港政府上次點解咁緊張,要成棟樓居民去檢疫
回港易而家無得免隔離了,改為家居隔離,有專家話唔夠,要改為酒店隔離,其實我都贊成
聽聞而家隔離酒店極其緊張,好多要到7月才有房
希望廣州可以快D控制到

大宅

大陸現在無論你去邊,都要出示行程碼「有顯示你14日內去過邊度」同健康碼,如果未做核酸檢測係黃色,不能坐車不能出入商鋪。人哋其實真係做得好嚴謹,你話隱瞞一日幾百單我就唔信啦!人哋無三日內核酸檢測報告根本出唔到廣州佛山

侯爵府

回覆樓主:

我見到廣州大排長龍去做檢測,好似唔太好,我覺得有機會做成群眾反而廣大感染,我記得之前有其他地區要做大量檢測係小區式,市民分批落樓下便可以做檢測,唔駛排十幾粒鐘咁慘,唔知點解廣州要咁? 人手方面好似唔係好足夠

侯爵府

我有親人喺廣州
都話上面 單位的處理係迅速同果斷
佢哋全市居民七日內已經在各自的小區裏面做曬核酸檢測
啲醫護由朝早七點做到半夜
而佢等咗半個鐘就做到檢測
亦係工作單位登記咗稍後接種疫苗

珍珠宮

ddkaka 發表於 21-6-3 17:43

咪就係,佢地寸步難行所以我話返黎香港其實佢地都困難重重,可以返到黎ge係正常咯,回港易唔係淨係廣州先返到黎,仲有其他省份地區嫁

珍珠宮

czl115 發表於 21-6-3 18:02
因為係印度變種病毒,傳播速度極快,短暫非直接接觸都可以傳播到,所以香港政府上次點解咁緊張,要成棟樓 ...

我對廣東省有信心,佢地好有魄力去實行應檢盡檢,好快封鎖左中高危傳播區域,鎖定傳播鏈,廣州那位飲茶婆婆就快治癒可以出院了。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至