自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

missshasha 發表於 21-6-4 14:19
頭先睇新聞仲好笑,有一個台灣唔知乜嘢嘅市長,話希望香港可以開放比台灣嘅人民過嚟香港打香港嘅疫苗,最多 ...

正想講呢個人,放佢地來香港機場注射疫苗?持陽性證明都可以登機,污染左個機場點算啊?

男爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

點解仲未有人叫菜總統落台嘅??
Kaya Kwok was born on 31/JAN/05
Alvin Kwok was born on 05/JUL/12

侯爵府

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

人地話我地啲疫苗得香港同澳門打 全世界冇其他人會打 唔要我地架

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

蕭敬騰接種大陸國藥疫苗! 經紀人證實:已完成第一劑

疫情升溫,不少人都想施打疫苗,目前人在大陸工作的蕭敬騰也趁著空檔時間,接種大陸國藥疫苗,經紀人表示,接種後蕭敬騰的身體狀況良好,打算之後再施打第二劑。

戴著口罩帽子,左手貼著OK蹦,這是藝人蕭敬騰在大陸完成疫苗接種,還和醫護人員開心的脫下口罩合照留念,感覺心情相當不錯,經紀人也證實,2日下午蕭敬騰和工作團隊已經完成大陸的國藥疫苗接種。

節目《怦然心動20歲》:「所以練習生是在練習談戀愛,不不不,練習生在練習唱歌練習跳舞。」

3月中飛到大陸工作的蕭敬騰,因為持有台胞證,可以免費施打疫苗,經紀人也提到,他很早就想接種,只是在台灣工作太忙碌,時間對不上,而他和工作團隊2個多月前就過來隔離,準備施打疫苗。

他也常在微博上分享隔離時的影片和照片,透過運動和作曲打發時間,經紀人也透露,施打疫苗後,目前蕭敬騰的狀況良好,打算在21天後再安排施打第二劑,同樣也有台商在大陸接種疫苗。

台商孔令雷:「台灣同胞來這(大陸)打這個疫苗,心裡真的感覺到很溫暖,因為我們在呼市(呼和浩特市)的台灣同胞,請求台灣給支援,然後馬上就組織我們打了這個疫苗,打完覺得心裡放鬆多了,非常的輕鬆。」

因為疫情升溫,不少人搶著施打疫苗,但目前台灣疫苗劑量不足,而在大陸的台灣人也趕緊接種疫苗,就是希望盡快讓群體達到免疫,保護自己也保護他人。

https://tw.news.yahoo.com/%E8%95 ... A%91-035106877.html

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

泡菜人魚 發表於 21-6-4 00:36
送過去啦,香港都無人打

中港同台灣富商郭台銘捐德國BionTech製造的復必泰/國產疫苗,
菜菜子都唔收.

民賤擋話要直接同BT簽約先可以買/收. ie. 不可以接受國產或中國代理(復星)賣的疫苗

好彩, 日本捐AZ俾佢地. 希望不要很多人打了AZ係血栓塞.

各國都dump AZ 捐俾其他國家, 因危害自己青年中年國民, 政府不批準打. 但送俾其他國家, 就唔洗理有咩風險.
在台灣這危急關頭,有得打, 總好過冇得打.已冇選擇牌子的權利了.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

rebeccalin 發表於 21-6-4 14:45
正想講呢個人,放佢地來香港機場注射疫苗?持陽性證明都可以登機,污染左個機場點算啊?
...

那位台灣節目主持人想點, 堅離地.
在機場住一個月等打第2針呀!?
學Tom Hanks咁瞓機場呀.

入境住博覽館營或酒店一個月?
No way!
捐俾你地時, 係你地政府唔要,
想來港播毒,可能拖垮香港的醫療系統,
唔洗旨意!

侯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

就算唔捐俾第三國家, 擺到過哂期都唔益呆灣省, 吹咩.....

公爵府

回覆樓主:

老公話佢個深y fd下個月移民台灣,我wa左聲,然後同老公講“咁你叫佢打左疫苗先好去,一陣去到想打時都冇得你打,依家咁仲去台灣,咁佢之前話打疫苗會死,依家都應該轉呔la掛”

翡翠宮

畀面勳章

LokYauYau 發表於 21-6-4 14:40

吓,兩隻都係重组蛋白

老老實實,聽到係重組蛋白就一定唔敢打,分分鐘副作用勁過AZ
日日是好日

公爵府

牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-6-4 15:47

佢地政府抗疫搞到一鍋泡,內地早已公開話願意施援,臺灣話內地冇人聯絡佢地話會協助佢地渦,詆譭內地同時又話施助者冇求佢地俾我地幚下你啦,好唔好嗻?呢種厚臉皮的話可能祇有臺灣無視人民生命的當權者先講得出。
既然早前民進黨的立委發夢都話唔會要香港的瑕疵疫苗,就唔好再癡人說夢話。
希望佢地班當權者可以早日醒覺,為臺灣人民謀福祉。

珍珠宮

DonkeyKong 發表於 21-6-4 07:46
想要疫苗?連埋同佳一齊送俾你!

個件高度危險人物

珍珠宮

rebeccalin 發表於 21-6-4 14:45
...

忽上腦?!

真係痴嘅,唔係扮出嚟!

點解要出動哂香港既人力、物力、財力、資源嚟幫你?! 你台灣點對香港人?

禁止訪問

伯爵府

誰背叛了香港?誰攪風攪雨?唔使答,大家心中有數

大宅

maymayleon 發表於 21-6-4 17:29
送比台灣啦,香港都有班人唔打架啦

千奇唔好,之前屈香港嗰批係喺深洲做,又話上海分裝,之後踢爆左先知香港 biontech 係國泰航空由德國原廠直送香港,之後又老屈話香港打緊既係快過期的瑕疵品,話暴癈變暴利賣比台灣喎。都末話比佢地已經係咁抹黑香港,陣間比左佢地便秘都入你香港數!

大宅

Jasmine-4711 發表於 21-6-4 15:47

所以應該封台灣關,尋日台灣立榮都放左個陽性飛左去大陸,台灣呢個卑鄙小人,唔單止時常搞風搞雨,仲成日害大陸同香港。永遠不能忘記陳同佳事件,黑暴玩左幾耐

子爵府

賭神 發表於 21-6-4 06:04
叫大粒墨,攞幾支過去

邊個大粒墨?

子爵府

maymayleon 發表於 21-6-4 17:29
送比台灣啦,香港都有班人唔打架啦
送比非洲都唔送呆灣啦,送比佢地把鬼咩

珍珠宮

lindia 發表於 21-6-4 17:48
邊個大粒墨?

早排威盡港台個大粒墨