自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

lovelyjimjim 發表於 21-6-6 11:52
其實我都唔係好明点解咁多女人咁恨生一諗倒都覺得煩

咪喺!咩叫生仔黎圓滿自己嘅人生?專登整件世紀大煩惱出嚟挑戰?計我話人生短短幾十年,享受下咪算囉,係都要經歷苦難為咩呢?自己玩自己咩

男爵府

金黑街矇 發表於 21-6-5 01:27
梗係唔係啦, 20歲之後係怪責你點解冇首期俾佢買樓啊~ 而家後生一代價值觀唔同左㗎啦,俾錢買樓係父母嘅 ...

我都覺而家D新生代諗野好無賴,總之千錯萬錯永遠都人地錯,自己一定冇問題。我仔10歲,我已覺難教

子爵府

stopBB 發表於 21-6-6 12:13
我都覺而家D新生代諗野好無賴,總之千錯萬錯永遠都人地錯,自己一定冇問題。我仔10歲,我已覺難教
...

冇錯,呢個就係新世代嘅價值觀,我哋冇辦法認同,但係亦都只可以接受,然後盡量遷就去和平相處,否則大家只會越走越遠~

我自己冇仔女,但係我有大量同年青人相處嘅機會,十幾歲嗰啲不用多講啦,我講緊嗰啲係二尾、三十中嘅年青同事,我已經覺得代溝有如長江闊!

子爵府

monkeydiary 發表於 21-6-6 10:00
其實唔只呢幾年,一直以來人的思想都唔會只係受父母影響咁簡單,所以最緊要基本價值觀唔好出錯就得
...

其實都唔係,個世界啲十年真係改變到想像唔到,係因為互聯網!

廿年前嘅年青人、小朋友,驚佢學壞,只要叫佢唔好落街打波,唔好群埋啲壞朋友,及學校同學、隔籬鄰舍,基本上已經大包圍晒佢嘅生活圈子。但係而家呢,網上嘅資訊、上網識嘅朋友,基本上係完全顛覆上一代人嘅思想框框!有幾歲開始,佢哋已經唔只受父母、身邊人嘅影響,受電話、資訊嘅影響更多!

伯爵府

金黑街矇 發表於 21-6-6 13:29

其實都唔係,個世界啲十年真係改變到想像唔到,係因為互聯 ...

所以要多陪伴,教佢嘢時可以惡,但同時都要多啲同佢地玩,試下溶入他們的世界,咁可能到青春期,佢地都肯同你傾計,咁父母就可以趁機將好的價值觀灌輸給他們

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hohoho36 發表於 21-6-6 11:45
死啦!我仔都有呢種傾向,連呌氣都懶,食野更懶,叫讀書直頭似叫佢去死咁
我都好後悔生佐佢:bash ...

我仔一樣無眼睇

大宅

金黑街矇 發表於 21-6-5 12:16

你唔使擔心,只要你預咗一筆首期比個仔,我相信佢會係一個 ...

有道理,如果預咗俾唔到首期,係咪要對仔女充滿愧疚感...始終人一生條路唔係個個都咁順利......
我都擔憂中,預見自己俾唔到兩筆首期

複式洋房

slw81 發表於 21-6-4 17:45
砣住時一係驚出唔到世一係怕天殘睇唔到
出咗世又困身,個老公好似死咗咁咩都唔理,病到入醫院,我日頭返工 ...

其實自己鐘意就ok, 生唔生都ok

男爵府

加油丫JM會捱過的

子爵府

回覆樓主:

真係要停一停,唸一唸!

複式洋房

首頁

尾頁

跳至