自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

patpat234 發表於 21-6-5 00:26
真的?

真,試過。唔知系唔係所有銀行都系。學校開咗張劃線支票寫呀囡名,入呀囡簿仔戶口,銀行話未夠18歲唔可以入支票。只好跟學校講寫家長名或者寫呀囡名唔好劃線

水晶宮

abcbb 發表於 21-6-4 21:49
請問邊間銀行, 會接受17歲少年開戶口?需要帶咩文件去開戶口?

阿仔收咗張劃線支票要入數
我答你, 阿仔又係17搵工要戶口, 考完DSE即刻開, 所以我CHECK左

中銀最麻煩: 父母陪同, 出生紙, 兒童身份証, 住址証明
恆生: 父母陪同, 兒童身份証, 提款卡要去分行取(麻煩)
渣打最方便: 16以上已可自己去開, 兒童身份証, $1000開戶

全部可以WALK-IN但要等, 最好預約

水晶宮

babemom 發表於 21-6-4 23:42
不好意思,騎刧樓主個post 一下,想問有邊間銀行可以開到簿仔戶口?

我仔女細個時開了中銀孩子天戶口,係有本戶口簿,但呢本戶口提存係由父或母代勞,沒提款卡。有問過係米一定到仔女十八歲轉回單名戶口,佢話其實可以一直keep住先。(我純粹幫仔女儲蓄,分開條數易整點)。將來先算。

大宅

不好意思,騎刧樓主個post 一下,想問有邊間銀行可以開到簿仔戶口?

渣打有簿仔

子爵府

patpat234 發表於 21-6-5 00:27
問下創興

吾該哂!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

中銀

子爵府

dacco 發表於 21-6-5 07:32
渣打有簿仔

謝謝你!我會去問問

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

請問邊間銀行, 會接受17歲少年開戶口?需要帶咩文件去開戶口?

18歲以下的戶口,不可以入支票的

我女好多年前,學校發獎學金都是劃線支票

不用開戶口,你去返發票銀行,排隊,帶身份証去拿

最好去之前問清楚

我女果次是hsbc,不知依家有無改....

子爵府

babytt2 發表於 21-6-5 00:06

簿仔?old school

是的,是簿仔!是old school 的,真的好笑嗎?只是各有需要吧!

子爵府

這同呀囡系東亞開系簿仔

子爵府

CrabPincers 發表於 21-6-5 09:02
18歲以下的戶口,不可以入支票的

我女好多年前,學校發獎學金都是劃線支票

劃線支票肯定唔可以直接去開票銀行拎錢,你嗰張應該無劃線但只刪咗(or bearer 或持票人)

男爵府

醒目開學勳章

多謝各位回覆. 今早去咗HSBC等開門, 第一個開户, 大約30mins 完成. 要父/母, 本人身份証便可. $10可開戶, 無最低存款要求, 大約兩/三星期寄銀行咭到家, 便可使用. 收咭後可入劃線支票

水晶宮

好媽媽勳章

ychan^ 發表於 21-6-5 01:06
真,試過。唔知系唔係所有銀行都系。學校開咗張劃線支票寫呀囡名,入呀囡簿仔戶口,銀行話未夠18歲唔可以 ...

即係個戶口如果係16歲開,到18歲就可以入票?
阿仔未夠18,剛揾到暑期工,唔知會唔會出支票俾佢?
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

男爵府

我當年15歲自己一個去開戶口。

用戶要求終止服務

牛年勳章

abcbb 發表於 21-6-5 09:40
多謝各位回覆. 今早去咗HSBC等開門, 第一個開户, 大約30mins 完成. 要父/母, 本人身份証便可. $10可開戶 ...

而家少咗人去銀行喎~
未經許可,請勿轉載

水晶宮

babemom 發表於 21-6-5 09:03
是的,是簿仔!是old school 的,真的好笑嗎?只是各有需要吧!

我都鐘情簿仔,易點管條數,沒咁亂。

子爵府

Astra00 發表於 21-6-5 12:12
我都鐘情簿仔,易點管條數,沒咁亂。

贊同

珍珠宮

Astra00 發表於 21-6-5 07:03
我仔女細個時開了中銀孩子天戶口,係有本戶口簿,但呢本戶口提存係由父或母代勞,沒提款卡。有問過係米一 ...

唔係轉為單名戶口,係12歲可以另外開個單名戶口,取消孩子天,也可以keep 住先
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

babemom 發表於 21-6-5 09:03

很多銀行都冇簿仔了,時代轉咗啫

睇你想 old school 定係跟上時代的步伐啫

珍珠宮

ml6331 發表於 21-6-5 10:27
我當年15歲自己一個去開戶口。

我記得當年我都係

首頁

尾頁

跳至