自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無整過這種牙橋磨少少脫牙兩邊真牙的後面, 用手術膠黏實脫牙兩邊真牙, 係固定的.

效果如何? 好唔好用? 會否容易脫落? 謝謝

Maryland (Resin-bonded) Bridges

大宅

請問兩隻好牙後面磨少少是否值得做Maryland (Resin-bonded) Bridges呢

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

左右兩邊都有整。左邊整左超過四年,無事。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Peace@dove 發表於 21-6-6 12:52
請問有無整過這種牙橋磨少少脫牙兩邊真牙的後面, 用手術膠黏實脫牙兩邊真牙, 係固定的.

須然牙橋價錢平過種牙,但奉勸你唔好整,還是考慮種牙吧!

我好细個兩邊牙齒已經蛀了其中一隻大牙,多年前就做了牙橋,我個醫生手勢好好用嘅鈦金屬質料亦唔錯,牙橋我用了十幾年,但好可惜近年因套住牙橋嘅牙被蛀要拔走, 醫生唯有鋸斷一半,牙橋單腳用住先,但不久正常支撐果隻牙因唔夠力, 我食魚時把它咬斷了,最後都要一同拔走,即係話因牙橋我損失了兩隻正常嘅牙齒。

我個牙科醫生話牙橋已經落後,日後損害正常牙齒嘅風險颇大,所以佢而家都唔再幫人做牙橋,現今種牙手術已經成熟,遲下我都打算種番,奉勸樓主最好考慮清楚,否則若干年後隨時赔上健康嘅牙齒。

子爵府

我估只限於門牙

男爵府

回覆樓主:

我係2年前整,側門齒鬆,剝咗
中門齒+犬齒 後面無磨
就咁膠水貼兩邊牙(中門齒+犬齒)
暫時無咩特別
只係牙醫話:唔可以用嚟咬嘢

大宅

米仔蘭 發表於 21-6-6 18:19
左右兩邊都有整。左邊整左超過四年,無事。

是否門牙 容易清潔?

子爵府

可負擔做植牙,不要做牙橋, 磨細左牙齒套咗牙套蛀咗好難察覺, 最後便要脫掉.

大宅

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-6 18:47
須然牙橋價錢平過種牙,但奉勸你唔好整,還是考慮種牙吧!

我好细個兩邊牙齒已經蛀了其中一隻大牙,多年 ...

多謝分享, 是否傳統牙橋, 好像這樣, 要磨兩邊好的牙齒, 磨了好多幼細左如果係就唔好

https://westcoastinternational.com/dental-bridge/

大宅

KINGMAX 發表於 21-6-6 19:44
我估只限於門牙

係, Maryland (Resin-bonded) Bridges

大宅

心大心細 發表於 21-6-6 20:32
我係2年前整,側門齒鬆,剝咗
中門齒+犬齒 後面無磨
就咁膠水貼兩邊牙(中門齒+犬齒)

原來有後面無磨, 我網上睇資料,多數要後面無磨少少。

大宅

若曦 發表於 21-6-6 20:52
可負擔做植牙,不要做牙橋, 磨細左牙齒套咗牙套蛀咗好難察覺, 最後便要脫掉. ...

是否不要做#10 傳統個種牙橋

Maryland (Resin-bonded) Bridges 磨後面少少。

珍珠宮

Peace@dove 發表於 21-6-6 12:52

我媽有做,
是旦一隻有問題要成個牙橋換

大宅

mike89 發表於 21-6-6 21:07
我媽有做,
是旦一隻有問題要成個牙橋換

應該係, 因為要兩隻牙做橋先可以固定到中間的假牙.

你意思是否這種牙橋會影響好的兩隻牙

男爵府

Peace@dove 發表於 21-6-6 20:46
是否門牙 容易清潔?

門牙隔離果隻
清潔無問題,照常刷牙用牙縫刷

整前有3個方案:牙橋/牙套/植牙
我揀牙橋,對旁邊的牙無咩大影響

如果大牙,就植牙好,大牙功能性大

子爵府

Peace@dove 發表於 21-6-6 21:02
是否不要做#10 傳統個種牙橋
你有冇問過醫生做植牙代替牙橋?是否他沒有這技術?所以才叫你做牙橋. 植牙看上去同真牙無異, 好看好多.

大宅

若曦 發表於 21-6-6 21:41
你有冇問過醫生做植牙代替牙橋?是否他沒有這技術?所以才叫你做牙橋. 植牙看上去同真牙無異, 好看好多.
...

不是呢! 因為脫牙位置唔足夠骨做椿.

醫生話唔單只要植入骨粉, 還要係下顎攞一小塊骨出來做個牙椿, 多左個自骨移植手術

大宅

心大心細 發表於 21-6-6 21:28
門牙隔離果隻
清潔無問題,照常刷牙用牙縫刷

係呀, 咁好

因為你冇磨兩隻牙後面少少, 醫生話我要, 磨少少都係要磨

珍珠宮

Peace@dove 發表於 21-6-6 21:18
應該係, 因為要兩隻牙做橋先可以固定到中間的假牙.

係,好影響兩隻健康既牙
要磨/兩隻牙受三隻牙既力都傷
而且有乜問題就要重整
兩隻健康牙,錢同時間
睇多兩個牙醫問清楚是否得一個選擇

首頁

尾頁

跳至