6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2021勳章

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我個bb5個幾月,諗住試吓加固,食米糊,第一次食,佢好抗拒,好似食到食屎咁既樣,請問各位媽媽你地點樣開始幫bb加固?請指教,謝謝

大宅

2021勳章

hellokinkibb 發表於 21-6-6 14:31
我個bb5個幾月,諗住試吓加固,食米糊,第一次食,佢好抗拒,好似食到食屎咁既樣,請問各位媽媽你地點樣開 ...

你自己體驗下個米糊咩味?可能真係難食
同埋佢需要時間適應,同一樣嘢可能頭兩日食到屎咁款第三日慣咗又突然肯食架
睇下你要唔要繼續試米糊啦,米糊不是必須,試下10倍粥都得,煲完搵攪拌機blend下就好滑

大宅

2021勳章

uckukuku 發表於 21-6-6 18:26

你自己體驗下個米糊咩味?可能真係難食

我已經用佢飲開既奶粉開架啦,佢都食到咁既樣

其實啱啱開始加固就食自己整既粥仔,係咪ok?

大宅

2021勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
一開頭唔肯食或者唔慣都正常,keep住日日咁俾少少佢試下味先啦。

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

米糊我食過
真係唔好食
試下煲稀粥水比佢
睇下肯唔肯食

大宅

2021勳章

NemoDory 發表於 21-6-8 17:49
米糊我食過
真係唔好食
試下煲稀粥水比佢

咁好啦,要放假先可以試試粥水。。。

複式洋房

發表於 前天 08:36 |顯示全部帖子

回覆樓主:

我開始俾女女試少少米糊,純糊就一般般啦,有味個d好似好少少,我用番佢食開既奶粉黎開可能都有本身飲開既味係度所以佢都肯試

大宅

2021勳章

發表於 前天 10:23 |顯示全部帖子
hellokinkibb 發表於 21-6-6 14:31
我個bb5個幾月,諗住試吓加固,食米糊,第一次食,佢好抗拒,好似食到食屎咁既樣,請問各位媽媽你地點樣開 ...

我都覺初初係咁既反應,我初初係比水果奶糊佢食都ok啊

別墅

2021勳章

發表於 前天 16:00 |顯示全部帖子
我一開頭係用阿囡食開隻aptamil白金版黎開糊仔,見佢都肯食呀~ 或者試下煲粥仔俾佢食都ok

大宅

2021勳章

發表於 前天 18:24 |顯示全部帖子
尚恩 發表於 21-6-10 08:36
我開始俾女女試少少米糊,純糊就一般般啦,有味個d好似好少少,我用番佢食開既奶粉黎開可能都有本身飲開既 ...

我又驚咁快比有味既糊佢食,之後唔肯飲奶

大宅

2021勳章

發表於 前天 18:25 |顯示全部帖子
wongfayu 發表於 21-6-10 10:23
我都覺初初係咁既反應,我初初係比水果奶糊佢食都ok啊

你比完水果味奶糊,你個BB之後肯飲奶嗎?

大宅

2021勳章

發表於 前天 18:39 |顯示全部帖子
hellokinkibb 發表於 21-6-10 18:25
你比完水果味奶糊,你個BB之後肯飲奶嗎?

跟啊!鐘意啊!唔好開咁稀!

複式洋房

發表於 前天 19:05 |顯示全部帖子
hellokinkibb 發表於 21-6-10 18:24
我又驚咁快比有味既糊佢食,之後唔肯飲奶

我唔敢講其他小朋友但我個女唔會其實米糊就算有味都好難食,如果唔係用奶粉開有陣味係度佢彩我都傻

複式洋房

發表於 前天 20:57 |顯示全部帖子
預左一開始真係比佢體驗下架咋
不過真係要用bb食開既奶粉/人奶開米糊

大宅

2021勳章

發表於 昨天 18:11 |顯示全部帖子
lak:al 發表於 21-6-10 20:57
預左一開始真係比佢體驗下架咋
不過真係要用bb食開既奶粉/人奶開米糊
...

大概體驗幾耐先肯食多啲?
佢每次連一啖都唔肯吞,點搞

大宅

2021勳章

發表於 昨天 19:56 |顯示全部帖子
hellokinkibb 發表於 21-6-11 18:11
...

唔願食可能真係未ready呢
有啲BB 一來就話代到一餐,又餵乜都食 (天使)
有啲食到 20 幾個月都食唔好
BB 有幾個月時間去學嘴嚼同吞,話長唔長但話短都唔係好短架
唔駛咁灰同唔駛太急
可以抖幾日再試
米糊真係唔食都無所謂
如果你好心機 整完唔食都唔會灰心,試下啲一煮就淋嘅蔬果,日日換款觀察下
如果BB唔食你會好沮喪咁就抖下先,到有心情再試
餵嗰個開心啲 BB都會食得開心啲呀

我廚藝不好,但盡量每天不同配搭
其實頭一個月都係食得 7ml 15ml
BB唔食就我自己一啖食咗去啦......

複式洋房

發表於 4 小時前 |顯示全部帖子
hellokinkibb 發表於 21-6-11 18:11
...

有機會真係未準備好,食多一排奶奶先再試吧

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊