自由講場

跳至

首頁
23456...42

尾頁

男爵府

to_love 發表於 21-6-6 20:03
呢間學校出名谷,出名差,歷屆大量負評!

係出名谷(聽人講成日默書),但好多家長好buy(definitely not me),因為多學生入到區內一間多人想讀既小學。

侯爵府

zitamamama 發表於 21-6-6 20:34
應該要讀出名的關愛學校。
這間係出名谷的學校。

可能當初入學嗰陣都未知道有阿氏保加, 因為阿氏保加太早係評估唔到, 返返下先發覺老師原來係咁。

男爵府

其實2個都有問題,老師唔專業就一定,但媽媽都唔應該要小朋友讀呢間,應該讀happy school

侯爵府

ASP2019 發表於 21-6-6 20:37
係出名谷(聽人講成日默書),但好多家長好buy(definitely not me),因為多學生入到區內一間多人想讀既小學 ...

我女已畢業,冇默過書。
但有考試。
某間好谷的區內小學鍾意收明我生。對叩門有利。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

係出名谷(聽人講成日默書),但好多家長好buy(definitely not me),因為多學生入到區內一間多人想讀既小學 ...

其實啲家長好傻,幼稚園入小學,好多都係舊生有分
想認識多啲屯門友

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

琥珀宮

mickeyeva 發表於 21-6-6 19:56
個小朋友患了亞氏保家症,應該轉校!

6歲可能唔想轉,不過其實可以退學等上小一

男爵府

imlcc 發表於 21-6-6 20:33
我見有人叫小朋友去讀特殊學校,但 亞氏保加小朋友智力正常甚至智商比正常高,點讀特殊學校。
...

咪係,佢小朋友嘅情況唔似係入特殊學校,做幼稚園老師應該要有愛心,欺凌小朋友不知所謂,但原來親子網都有唔少人認為老師欺凌小朋友冇問題....

伯爵府

當年揀明我幼稚園同欣苗幼稚園,
我揀咗欣苗俾小朋友讀,
佢現在讀緊港大。

別墅

回覆樓主:

其實家長都知道自己個小朋友有亞氏保加,點解佢會選一間咁谷,而且比較大班嘅學校呢?筲箕灣和西灣河都有很多選擇,點解一定要讀明我?

男爵府

theblue 發表於 21-6-6 20:40
其實2個都有問題,老師唔專業就一定,但媽媽都唔應該要小朋友讀呢間,應該讀happy school
...

但如果小朋友讀書叻、社交弱,其實讀谷嘅學校係適合

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

攪到咁大,轉校對個小朋友先係好事

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

kayen 發表於 21-6-6 20:25
X2,媽媽網通常都有仔囡,如果發生係自己仔女身上會唔會話可能老師大壓力?大壓力就唔好做啦
...

睇到都心痛啦!小朋友無錯架喎!
平心而論,唔好理間幼稚園係咪(谷)或個小朋友係咪有自閉症,作為一個老師,係咪應該咁樣對個小朋友?
唔係應該協助或同家長增加溝通咩?
正常途徑係要揾解決方法去處理!

既然咁無愛心,唔應該做幼稚園老師!

琥珀宮

kayen 發表於 21-6-6 20:22
這類有 jm講咗,幼稚園專門學校只有私校,唔係個個家長可應付, 全港有咁多問題兒童,又唔見其他係咁!
攪 ...

調人手講就易!就算學券學校都夠膽一班收多個30人,因為校長話計埋佢自己及兼職係夠人手比例喎,仲夠膽下午只有一個老師對住30個人,因為另一位老師請左產假,唔請代課
係新界區大校有樓梯
幼界好多都好黑箱作業

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

nancy29 發表於 21-6-6 20:44
咪係,佢小朋友嘅情況唔似係入特殊學校,做幼稚園老師應該要有愛心,欺凌小朋友不知所謂,但原來親子網都 ...

世界變左,非常失望

大宅

咁無愛心,柱為人師

珍珠宮

kayen 發表於 21-6-6 20:22
這類有 jm講咗,幼稚園專門學校只有私校,唔係個個家長可應付, 全港有咁多問題兒童,又唔見其他係咁!
攪 ...

老師係錯,但想日後少啲呢個情況,真係要review下老師應付呢種特殊需要學生既培訓,資源夠唔夠?現實同理想有時兩回事,好似公院護士有啲都好惡,唔惡果d都做到目無表情,好多人淨係識鬧護士,但又唔想想背後好多因素佢哋控制唔到?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

明我喺區內已知係谷嘅幼稚園,既然知道小朋友有亞氏保加,點解仲要去讀呢?
媽媽係咪人云亦云,覺得谷嘅幼稚園就幫到小朋友?

侯爵府

kaka1982 發表於 21-6-6 20:46
其實家長都知道自己個小朋友有亞氏保加,點解佢會選一間咁谷,而且比較大班嘅學校呢?筲箕灣和西灣河都有很 ...

當佢三歲讀K1, 咁細個應該未評估到係阿氏保加, 同埋呢類小朋友比較固執, 中途轉學,我相信從新適應都會係一個難題。

大宅

牛年勳章

nancy29 發表於 21-6-6 20:44
咪係,佢小朋友嘅情況唔似係入特殊學校,做幼稚園老師應該要有愛心,欺凌小朋友不知所謂,但原來親子網都 ...

其實有冇需要入特校係專家評估,有時就咁睇好難一概而論,有d小朋友可能係社交能力問題,或語言能力問題,或智力問題,或大小肌肉問題而入特校,而家好多特校入面有好多都係有自閉症的,反而智力問題既小朋友比例係少左好多,而亞氏保加就係自閉症的一種,有需要入特校都唔出奇,只要專家評估左有需要,就有需要

首頁
23456...42

尾頁

跳至