0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
個幾月大奶粉B, 便便一日1-2次, 唔只稀稀地咁, 間中聽到個肚仔會有咕咕聲, 有冇媽媽知咩事?

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
宜家補緊邊隻奶粉?

別墅

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
稀稀地姐係都未去到水?顏色正常?會唔會好扭?

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

都重係細
便便一日兩次
稀稀地都正常
至於咕咕聲
係肚風
你試下食完奶
同佢慢慢掃風
餐與餐之間都掃下
或者跟條片咁做啦
https://www.facebook.com/watch/?v=383066445571409

別墅

niha 發表於 21-6-6 20:42
個幾月大奶粉B, 便便一日1-2次, 唔只稀稀地咁, 間中聽到個肚仔會有咕咕聲, 有冇媽媽知咩事? ...
稀稀地無問題呀, 除左突然幾日好水咁就要留意
我仔飲緊a+ neuro pro 都係稀稀地, 黃黃地咁
肚仔會有咕咕聲可能肚風姐,可以試下按摩/下次飲完奶掃風掃耐d

別墅

2021勳章

有肚風?細仔食aptamil essensis hmo又冇呢個情況,我見奶粉有益生元組合又似初乳,腸胃消化幾好又健康,每日都有poo去。

複式洋房

肚仔會有咕咕聲可能係肚風, 唔駛太擔心, 好多BB都有, 正常既
便便唔係長期稀到水都唔駛太擔心
奶粉有HMO, 益菌呢D既話, 對腸道發展都好有幫助

複式洋房

2021勳章

會唔會係凍親肚仔? 唔係凍親就要試第隻奶粉喇…
我上網聽d媽媽講轉左奶粉便便先會冇咁痴patpat咋

複式洋房

回覆 niha 的帖子

放屁多唔多先? 可能係奶粉唔適應喎, 可以試下揀d有益生菌益生元嘅奶粉, 對腸道好d嫁

別墅

2021勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子

暫時睇便便應該正常,只要唔係好水就可以,呀B食緊illumx,入面有hmo同mos,對個腸胃健康有幫助,便便日日都有一次

民房

daledada 發表於 21-6-7 21:35
我上網聽d媽媽講轉左奶粉便便先會冇咁痴patpat咋 ...

我幫BB轉左enfinitas之後, 便便明顯屙得好左,冇左出現好水既情況

複式洋房

daledada 發表於 21-6-7 21:35
我上網聽d媽媽講轉左奶粉便便先會冇咁痴patpat咋 ...
應該唔會掛, 我唔開好大冷氣, 沖涼同洗頭分開, 而且佢冇傷風咳, 咁係咪要轉奶粉? 你轉邊隻?

複式洋房

nicknicknick 發表於 21-6-7 23:42
回覆 niha 的帖子

放屁多唔多先? 可能係奶粉唔適應喎, 可以試下揀d有益生菌益生元嘅奶粉, 對腸道好d嫁 ...
放屁間中都有, 諗返好似係開始稀便個陣先開始有放屁, 唉…咁係咪要轉奶粉會比較好? 咁要點揀?

別墅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 niha 的帖子

唔使太擔心,留意下稀既情況,同bb平日有無咩異樣,如玩得食得,應問題不大。唔知你b 食緊邊隻奶粉啦,我b 飲緊皇家美素,便便柔軟既

大宅

2021勳章

回覆 niha 的帖子

其實都唔使咁擔心嘅,我BB初生個時都係比較水狀㗎,主要係啡色就問題不大,如果係灰白或白色,就可能要睇下醫生囉。

同埋我覺得要揀隻奶粉比較接近人奶好d,問題就唔會咁大,我就揀左皇家美素~

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

係咪唔夠飽? 會唔會消化不良? 一日食幾多餐? 我BB 半人奶,半奶粉! 無呢個問題喔1

複式洋房

應該唔關奶粉事,我bb飲緊neuropro都係稀稀地,至於咕咕聲應該真係有肚風,可以多d按下bb肚仔

別墅

如果未去到水都唔太擔心。屁多唔多?肚仔咕咕聲,應該係消化不良,有風。要每餐奶之間做肚仔按摩,會有幫助。如果唔得,可以試吓轉比較容易消化嘅奶粉。

複式洋房

niha 發表於 21-6-6 20:42
個幾月大奶粉B, 便便一日1-2次, 唔只稀稀地咁, 間中聽到個肚仔會有咕咕聲, 有冇媽媽知咩事? ...

我女又冇呢個情況喎,佢飲皇家美素,便便都柔軟唔會好稀或好硬。妳可以試下轉其他奶粉睇下情況有冇改善

大宅

傻豬仔包 發表於 21-6-9 15:32
我女又冇呢個情況喎,佢飲皇家美素,便便都柔軟唔會好稀或好硬。妳可以試下轉其他奶粉睇下情況有冇改善
...
我bb 飲奶粉便便都係較軟身既,腸胃消化得幾好,日日都有便便去,無咕咕聲,可能有肚風或者飲緊隻奶粉唔夾,我bb 都係飲上面媽媽講嗰隻呀。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊