想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次係我第4個CYCLE了, 我唔知係咪又MISS左排卵, 我一直等深粗, 但未等到已經轉左去白板, 唔通連個天都唔鍾意我

近依幾次排卵分別係 M+26, M+17, M+20, 所以真係差不多排卵了, 但我冇分泌

紅D只係80%深, 再驗已經得返30%, 再過多幾小時已經白板......
我係咪就算今晚DODO 都已經冇機會, 未試過變得咁快

點解會變得咁快, 係咪表代表粒卵子排得好快就出左黎?

大宅

loki0530 發表於 21-6-7 16:25
今次係我第4個CYCLE了, 我唔知係咪又MISS左排卵, 我一直等深粗, 但未等到已經轉左去白板, 唔通連個天都唔鍾 ...

我之前睇醫生教過我粒卵子愈大粒,紅d會愈深色,我見你d紅d好淺色,其實有冇諗過俾中醫調理下先?因為卵子大粒中既機會率同bb日後健康係成正比,我未睇醫生前係唔識,但養好身子d紅d又真係愈來愈深色,結果我都係紅d深色既時間中左,而且bb都一路健康成長,你可以考慮下睇唔睇中醫

大宅

回覆樓主:

複式洋房

loki0530 發表於 21-6-7 16:25
今次係我第4個CYCLE了, 我唔知係咪又MISS左排卵, 我一直等深粗, 但未等到已經轉左去白板, 唔通連個天都唔鍾 ...

我都試左幾個月先中。 打算生但未開始之前都有去睇下中醫調理下,應該點都有d幫助既,加油呀!

複式洋房

2024年龍年勳章

hj0217 發表於 21-6-7 22:44
其實我覺得用cb 排卵棒真係幾準,吾駛急吾駛估,一見到哈哈笑先即晚交功課,放鬆心情吾駛成日驗住紅D又要估 ...

哈哈笑好好,但覺得好貴,
每次測試 $20 一支 (emoji)(emoji)(emoji)

大宅

貓仔小花 發表於 21-6-7 17:24

我之前睇醫生教過我粒卵子愈大粒,紅d會愈深色,我見你d紅d ...

謝謝你呀,因為我就快高齡,而知道調理都要一段時間,所以就無囉,唔想二胎同阿囡差太遠,阿囡今年4歲了,所以急急造人

大宅

其實我覺得用cb 排卵棒真係幾準,吾駛急吾駛估,一見到哈哈笑先即晚交功課,放鬆心情吾駛成日驗住紅D又要估 ...

想問CB係咪每日驗一次就得啦?

大宅

山邊一隻羊 發表於 21-6-7 23:21
我都試左幾個月先中。 打算生但未開始之前都有去睇下中醫調理下,應該點都有d幫助既,加油呀!
...

接你好孕呀,因為就快高齡,同埋唔想同阿囡差太遠年齡,所以第二胎好心急想有

大宅

讚成,吾多識睇紅d,今個月紅d只有40%,但cb已有哈哈笑,第二日去醫生度照都話卵子夠大,預計當晚會排要做功課,個人覺得紅d對我吾準,如果信晒紅d會miss左排卵日,但可以作參考,驗到紅d有30%以上線先開始用cb測

大宅

mandm2007 發表於 21-6-8 10:16
讚成,吾多識睇紅d,今個月紅d只有40%,但cb已有哈哈笑,第二日去醫生度照都話卵子夠大,預計當晚會排要做 ...

如果今個月都唔中, 下個月就試下CB先
請問CB 係咪每日測一次就得?
同埋哈哈笑係排左定係將會排??

謝謝你先~

複式洋房

loki0530 發表於 21-6-8 07:41
接你好孕呀,因為就快高齡,同埋唔想同阿囡差太遠年齡,所以第二胎好心急想有

我而家第一胎 希望順順利利。 你都要加油呀

大宅

回覆樓主:

...

大宅

hkbusfan 發表於 21-6-8 12:28
想問係要見到深粗就要行埋,定係轉淺色之後先行埋?

深粗(深過對照線) - 代表24小時內將會排卵 (所以人地話最好依日要DODO, 因為精子等卵子好過卵子等精子, 同埋24小時內會排出, 可能係, 4個鐘後, 8個鐘後, DO 左就一定唔會蝕

轉淺 - 卵已排出 可生存12-24小時

都係之前唔識周圍睇下得出既結論 希望幫到你啦~

大宅

loki0530 發表於 21-6-8 07:39
想問CB係咪每日驗一次就得啦?

.

大宅

...

大宅

loki0530 發表於 21-6-8 13:08
深粗(深過對照線) - 代表24小時內將會排卵 (所以人地話最好依日要DODO, 因為精子等卵子好過卵子等精子, ...

...

大宅

hkbusfan 發表於 21-6-8 18:11
謝謝你! 見到深粗會拉住老公,咁轉淺後都do嗎?

阿仔都3歲,唔記得哂紅d係點玩...

啲人話轉淺都勿放棄,由深粗隔日do 到轉淺10% 左右

但我就唔得了,do一次已經好攰

首頁

尾頁

跳至