6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
返工之後就開始無時間泵母乳, 唔知係咪咁, 出得街多見佢容易唔舒服
其實有無咩湯水可以令BB健康D, 身體強壯D?
未夠1歲係咪唔好用中藥好?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

bb仲細,佢加固食成點?係咪出街戴口罩抖氣冇咁好先易唔舒服呢?

複式洋房

全奶B?揀隻好D既奶粉可能有效D,
例如有乳鐵蛋白成份,增加抵抗力

複式洋房

彩虹糖 發表於 21-6-7 17:56
乳鐵蛋白好野來,人奶成份之一,但市面上好似唔多奶粉有加到

複式洋房

我要做媽媽 發表於 21-6-7 16:44
bb仲細,佢加固食成點?係咪出街戴口罩抖氣冇咁好先易唔舒服呢?
都OK架, 加固既野佢都肯食
佢好易咳同乞痴, 之後就流下鼻水咁, 唔似係口罩局既原因

複式洋房

彩虹糖 發表於 21-6-7 17:56
奶粉B呀, 邊隻奶粉有呢個成份?

子爵府

2021勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子

回覆樓主:

燉肉汁

大宅

2021勳章

可以試下揀隻有益生菌既奶粉俾BB食,對免疫力都有幫助
我B仔轉咗食aptamil白金之後都冇咁易病,精靈咗好多~

別墅

Lem0ngrass 發表於 21-6-7 16:31
返工之後就開始無時間泵母乳, 唔知係咪咁, 出得街多見佢容易唔舒服
其實有無咩湯水可以令BB健康D, 身體強壯 ...
阿仔飲緊ENFINITAS, 可能因為佢有初乳成份乳鐵蛋白, 見佢一直都幾健康, 而且無便秘問題

別墅

kasugai 發表於 21-6-7 20:12
乳鐵蛋白好野來,人奶成份之一,但市面上好似唔多奶粉有加到
自己都有GOOGLE 過, 見初乳都有呢個成份, 不過出面D 奶粉就比較少見有

別墅

2021勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
可以試下比illuma佢食入面有hmo同mos,都係人奶入面有既成份,會比較似人奶,bb食左一段時間都無咩病過,便便一日都有一次

別墅

2021勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
湯水我自己都好少煲比bb飲,因為都真係唔太識,但就會著重多d係平時奶粉同加固上面,等佢吸收到多d 營養

別墅

發表於 11 小時前 |顯示全部帖子
中藥始終係藥黎, 咁細個盡量唔好啦
反而由佢飲食入手仲穩妥

大宅

發表於 10 小時前 |顯示全部帖子

bb多唔多食生果?
食多d橙、 奇異果個d吸收維他命C,都可以無咁易傷風流鼻水
我反而覺得同湯水無乜關係

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊