自由講場

跳至

首頁
45678...13

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

flori 發表於 21-6-7 22:28
啲人一襯啲仔女出黎做嘢就話要俾三分之一人工做家用。如果屋企真係好等錢使要靠啲仔女出身養家就無得講。 ...

其他post睇到其實呢到好多媽媽首期都幫仔女儲左,有啲樓都買定,收家用只係門面野

水晶宮

麟媽媽 發表於 21-6-7 20:54
我同老公其實唔需要個仔養,但係我一定要佢俾家用,呢個係養成佢有責任感,佢俾家用例如三幾千,只係負責返 ...
我囝都獨仔,不過佢好愛國,佢話國家教佢要孝順父母,所以佢都會孝順父母。

我覺得獨生子尤其男仔係唔善於表達,又未致於自我中心。我仔仲讀緊書未正式出嚟賺錢,但佢都有自己立場同諗法。依幾年佢都開始唔多想下下用我錢買野,買模型買野飲,佢都用番自己儲落啲利是錢,有時會出錢買野俾我飲。初時以為放手俾番佢張提款卡實亂fing,但發現佢都好乖,冇㩒過錢出嚟,就算佢想買模型又唔會即刻買,佢睇好多次,自己真係好鐘意至會買一盒,佢睇中幾盒都唔會買哂,只會揀一盒,所以暫時都見到佢駛錢係有諗有計劃同自制既。

但儲錢真係要佢學好識得儲。

琥珀宮

flori 發表於 21-6-7 22:28
啲人一襯啲仔女出黎做嘢就話要俾三分之一人工做家用。如果屋企真係好等錢使要靠啲仔女出身養家就無得講。 ...

規定子女一定要上繳 「幾份之一」人工既父母,根本無當子女係獨立個體,覺得自己做父母,就有權支配子女(even已成年)

ceci228    發表於 21-6-8 09:39

琥珀宮

lojo11 發表於 21-6-7 22:31
其他post睇到其實呢到好多媽媽首期都幫仔女儲左,有啲樓都買定,收家用只係門面野
...

父母一方面沒收子女大忽人工,一方面又幫子女儲錢,門唔門面都好,目的其實也是滿足自己去支配子女生活的心態。儲錢我幫你,買樓我幫你,子女永遠生活在父母陰影下!

ceci228    發表於 21-6-8 09:39

水晶宮

anpanmenbaby 發表於 21-6-7 21:28
唔好買基金,唔好買,仲要係有年期果種,不值得投資。
唔識玩股票就唔好亂買,寧願淨儲好過。
我都唔在行 ...
娶新抱我唔敢諗,我囝自閉底又零社交,脾氣又怪怪,都好難識女仔。就係覺得佢成世人會孤零零,所以至咁擔心佢。有咩事上嚟冇人幫,真係咩都要靠佢自己。

股票我咁多年都唔敢掂,再者真係冇咁既錢,蝕咗真係好大劑,我咁多年都好似阿婆月餅盒儲錢咁擺銀行咋。但眼見身邊啲家人親友個個都股票响手,搞到我覺得我咁唔叫做儲錢咁,好冇安全感,驚儲極都唔夠。

水晶宮

anpanmenbaby 發表於 21-6-7 19:37
我就會叫佢比家用,如果開頭搵得少,比幾百1千都好,呢個係責任問題,比佢知道大個要幫手照顧返屋企。
另外 ...

我剛叫個仔幇手拎家用俾嫲嫲, 我就係要佢知道, 阿爸即使同嫲嫲分開住, 仍然要俾家用的。希望個仔知道自己責任。

另外, 將來個仔出來做嘢, 多多少少我都要佢俾家用, 即使得一千幾佰都要俾。我幫唔幫佢儲起係另一回事, 佢同我住, 食的、水電煤, 佢要知道屋企係要俾錢維持的。

水晶宮

careycarey 發表於 21-6-7 21:13
我又分享吓先

作為女兒,我俾家用父母,除咗係孝心,其實某程度上係一個msg,話俾佢地知,我夠洗 ...
其實我做女既,尤其我都知自己冇鬼用,但真心唔想兩老成日擔心我。我窮啫,但都叫做有屋住又有份工,夾硬都捱到養大個仔,佢地仲係咁塞錢埋嚟擔心我,我只會更覺得自己真係好廢好冇用。所以依家更加唔想個仔第時變咗我2.0。佢照顧好自己,好好地做好份工,有自己生活,唔駛我咁擔心,有番啲自信點都開心幸福好多。

水晶宮

木土土 發表於 21-6-7 21:43
香港有d後生露宿者,就係因為比父母踢出街
話時話依家真係多咗好多後生露宿者。。。睇到更擔心。。。睇果啲後生仲好企理,照計應該正常,但見佢地日瞓夜瞓同一個位,唔似有番工。。。其實個心都想知點解會咁樣。

侯爵府

畀面勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-6-7 22:43
娶新抱我唔敢諗,我囝自閉底又零社交,脾氣又怪怪,都好難識女仔。就係覺得佢成世人會孤零零,所以至咁擔心 ...

人地賺左就同你講姐,可能佢蝕左唔少呢
我99雖然幫我老公賺左,但其實佢自己都蝕左成百萬
所以你要了解清楚先投資,唔好抱人有我有既心態
買股票係用閒錢買,唔係叫你all in賭身家

侯爵府

畀面勳章

birdbird 發表於 21-6-7 22:46
我剛叫個仔幇手拎家用俾嫲嫲, 我就係要佢知道, 阿爸即使同嫲嫲分開住, 仍然要俾家用的。 ...

係,老土d都要,做比人睇
咁先叫身教

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-6-7 19:33
您呢樣我都有諗過,不過,如果俾錢我,由我嚟幫佢儲,我驚佢永遠都唔識自己儲,驚佢心理作用下個個月都覺得 ...
比家用同自己儲蓄你兩回事
可以同時進行,冇關係
我由工作到冇工作都有比家用
同時亦有儲蓄

侯爵府

木土土 發表於 21-6-7 22:34
規定子女一定要上繳 「幾份之一」人工既父母,根本無當子女係獨立個體,覺得自己做父母,就有權支配子女( ...

根本就是情感勒索
養隻狗到佢成年會唔會叫佢去賣藝搵錢返黎
唔好話照顧仔女既心機同寵物唔同啊
依家啲人愛寵物如命 俾狗飲既滴雞精都有得買
所以搞到依家啲後生自己都顧唔掂自己唔想生
廢事隔代貧窮

ceci228    發表於 21-6-8 09:41

水晶宮

anpanmenbaby 發表於 21-6-7 23:12
人地賺左就同你講姐,可能佢蝕左唔少呢
我99雖然幫我老公賺左,但其實佢自己都蝕左成百萬
所以 ...
今日同隻佬傾開,我都有話真係玩股票,只能用十分一既錢去玩,蝕都冇咁傷。不過都唔敢亂玩,您見任達華都話佢自己唔買股票,屋都唔會供,佢啲屋全部都係儲夠錢至插支旗買一間,真係踏實好多。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

木土土 發表於 21-6-7 21:29
我要求子女,在家住就要比家用,唔係出於中國人思想,要仔養老豆。
子女在家住,唔計層樓固定支出,單係水 ...

冇錯,食屋企用屋企住屋企,俾返份錢好應該喎,佢如果自己搬出去住都要俾架啦,喺屋企住但乜都冇付出,同啃老都差唔多

見好多仔女結左婚之後乜錢都冇俾父母,父母靠份長者津貼,要好慳咁生活,都幾慘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

當然要比啦,只係多少問題,冇比開十幾年後至叫佢比佢咪仲痛苦。

另外仲有一個問題,依家多左人唔結婚,一直唔比家用變相啃老,好多jm 睇唔起d 姑9 唔結婚一直痴屋企住。

以前我覺得應該比1/3,後來覺得叫佢負責交水電煤更好。

珍珠宮

熱血金章

回覆樓主:

初出嚟做野,有錢你唔收,將來佢fing慣左就收唔番。收左你可以開個戶口,幫佢儲起。到佢要結婚或置業,都可以幫到手。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-6-7 19:03
原本我想講我諗法,不過見到隔離都炸咗咁多版,等我自己開個嚟搏鬧。。。(唔好咁激動,大家分享諗法。。。 ...

比家用係個責任
佢工作第一年無比開
以後都難以要佢比
更不用當你兩公婆退休後無收入,個仔又有頭家

你想個仔儲錢咪佢比你嘅家用儲起佢

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-6-7 19:33
您呢樣我都有諗過,不過,如果俾錢我,由我嚟幫佢儲,我驚佢永遠都唔識自己儲,驚佢心理作用下個個月都覺得 ...

我嘅認知係家用唔等於幫佢儲錢。。係供養父母同做屋企嘅儲備金

佢應該另外自己再儲錢。

男爵府

回覆樓主:

我自小同女講,家用糸責任,多多少少也要付,養成習慣。我地夠$用的話,她比的家用也會放在基金内,將來我又帶不走,日後家中有人緊急事,便可動用。父母在世有最終有權決怎麼用$,主要系養老,醫療或全家一起用。這樣巳可減輕下一代負擔。如果孩子不善理財,不孝順,識到壞人,父母拿負責保存資金比較好。

子爵府

出嚟做嘢,喺屋企…食、瞓、屙….比少少家用都好應該啫,點解要諗得咁複雜

首頁
45678...13

尾頁

跳至