自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小菜豆 發表於 21-6-9 16:51
唉, 之前同c6對移民有分歧,
我開始動搖, 外國讀書可能對於ASD兒子成長環境比較好。
...

我唔敢講成個加拿大,但我住呢度呢 (小城市), 我感覺special needs 小朋友有好多 support, 就算有 down syndrome 既都係同一個班房上堂,但當然會有專人跟進, 大方向 係想每個小朋友都學識接納, 達到共融目的。香港係點我真係唔清楚, 但都估到會有好多街外人既指指點點。

小菜豆    發表於 21-6-10 12:06

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Chowying 發表於 21-6-7 23:45
點解有咁多變態老師

樓主真係好好
變態老師,真係中小幼都大把!

我女係家中第一個小朋友,當時幼稚園,對足個老師兩年。當時,比佢搞到我以為自己個女好多問題,隔個禮拜就打電話來投訴,話阿女呢樣唔得,嗰樣唔掂!但我搵親佢,就永遠唔覆我!!我身邊又無其他親朋有細小朋友問下,可以學校老師比較,總之以為自己女好有問題。

呢個老師,對我啲說話都好刻薄,莫講話對住個女(我有次意外地聽過 ),相比之下,隔離東張明我 post, 個老師說話已好好多!
當時,我唔識反抗,其實,好影響阿女自信,態度,信任。

男爵府

Klly1983 發表於 21-6-10 10:43
是男校的話, 我知道邊間了。

其實好明顯啦
可能我唔係妥協型,所以我會行動同發聲

大宅

yveoone 發表於 21-6-10 16:40
其實好明顯啦
可能我唔係妥協型,所以我會行動同發聲
以間小學好出名, 有好多人誇區入讀, 但估唔到有老師咁衰。

咁你發聲後, 老師的態度有冇改善?

男爵府

crt1234 發表於 21-6-8 13:18
至少五個SEN被老師針對甚至被欺凌,搞到精神出問題
邊間學校的老師甘人渣啊?去EDB投訴啦!真係無法無天窩

大宅

foggyao 發表於 21-6-10 12:33
樓主真係好好
咁囡囡在幼稚園階段係咪唔開心?
宜家有好多老師只為份人工, 明白的, 但既然收得以份人工, 就應該專業d, 更何況小朋友會視老師為榜樣去學習。

侯爵府

回覆樓主:

可唔可以分享埋點樣教得好SEN同學仔?

男爵府

yuyueng 發表於 21-6-10 10:39
由我仔讀小一開始我就對香港既老師無好感,依然系覺得衰、變態,有精神病既占一半,3成系一般打份工心態唔 ...
其實可能學校的管理層都好有問題!請吾到好老師或者逼走的好老師。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主真係好好

好老師唔容易有, 有時我只想 啲老師稍為正常就可以

自己都做個學生 ,依家又係家長, 學校嘅陰暗面點會唔知道。 喺班房裏面老師作為唯一嘅成年人, 班房裏面發生咩事,家長其實好難知道, 個老師要諷刺你,要玩你,要整蠱你,要屈你易如反掌。。。。。。 無論你個細路仔 係唔係 sen 都好
總有離別的時候

男爵府

Klly1983 發表於 21-6-10 16:52
以間小學好出名, 有好多人誇區入讀, 但估唔到有老師咁衰。

咁你發聲後, 老師的態度有冇改善?

發聲時已升班,因為我一心以為唔知我仔SEN,但十月比封信我話小一己知係SEN,要排隊等教育心理學家做test,我就好嬲,即出信,但只得SEN老師一個電話,校長冇回過信。同一時間,我考到直資,我即走

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

licpd 發表於 21-6-10 17:18
其實可能學校的管理層都好有問題!請吾到好老師或者逼走的好老師。

絕對有!我仔中一時有個體育女老師好好,對學生真心好,但做左一年就比學校逼走,因為體育同合唱團有衝突,佢就比人逼走咗。

男爵府

畀面勳章

tearycow 發表於 21-6-10 17:12
可唔可以分享埋點樣教得好SEN同學仔?

唔敢講教得好,但都有少少心得
我weekend再出post 分享丫

侯爵府

averymom 發表於 21-6-10 20:05

謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Klly1983 發表於 21-6-10 17:05
咁囡囡在幼稚園階段係咪唔開心?
宜家有好多老師只為份人工, 明白的, 但既然收得以份人工, 就應該專業d, 更 ...

係好唔開心。佢唔會想提幼稚園啲嘢,以前會成日話唔記得晒。可能人有自我刪除唔開心記憶,而家有啲係細佬提起,佢完全無印象!
細佬對幼稚園老師都無乜感覺,佢表達能力高,所以K1,2,已講出好多老師 事件。所以我一路有同佢輔導!好彩佢最後一年,轉左個超級好,真正關心,照顧小朋友嘅老師,對小朋友來講,好大轉變,可以話,救左佢童年。佢呢一年開始,變成十分喜歡學習,同睇住佢忽然獨立左。

珍珠宮

averymom 發表於 21-6-10 20:05

期待

大宅

2024年龍年勳章

樓主真係好好

同我小朋友經歷差不多,幼稚園被老師傷害,兩年都做班主任,小朋友學校被孤立、鬧,畢業後家長先同返我講,老師叫小朋友唔好同我小朋友玩,接放學好多投訴,搞到我都好懷疑自己小朋友係咪咁差,例子實在太多太多,好似小朋友學校做每樣野都做唔到老師要求,幸好升小學後學校老師有愛心,老師+社工搵辦法幫助小朋友建立自信,小朋友一年比一年進步

男爵府

依家好多老師都係為份糧打份工!

首頁

尾頁

跳至