自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

一直都受到情緒問題困擾,亦一直努力讓自已放鬆

看書,做運動,這些都很有用

但本人很容易擔心,一擔心一件事(可以是一些很莫名其妙的事) 就很容易陷入焦慮,心跳加速,感覺和世界分離(唔知點形容)

最近亦有經常想死的念頭(不是想自殺的那種,例如看新聞看到有人猝死很羡慕之類)

所以終於下定決心預約了醫生看看他會點講,唔知bk係咪好少jm有此問題,所以好像不多post介紹,但見都多人介紹寶血的醫生,特別是包醫生,但她的預約已去到八月 所以先預約另一個看看

不知有沒有jm有經驗?另我經濟狀況也不太好,想問寶血可寫轉介信到政府醫院嗎?

我發覺情緒病最困難不是問題本身,係當負面來臨時根本沒有勇氣去面對。。。

bb360    發表於 22-4-1 16:59

大宅

俙俙媽咪 發表於 21-6-7 20:15

可以轉介,但你預排政府一年左右(如不是嚴重)

公爵府

2024年龍年勳章

可以

睇住私家先,跟住排政府,情緒可能同血清素有關。

伯爵府

一隻鴨鴨 發表於 21-6-7 20:27
可以

睇住私家先,跟住排政府,情緒可能同血清素有關。

明白,我好嚴重又唔算

一時時,但一驚個下心情真係好焦慮

不過自已又擔心一食開呢啲血清素就唔停得,所以成日唔敢踏出第一步

大宅

回覆樓主:

經常提醒自己,專注返呼吸……
通過深呼慢吸,慢慢調息……

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我無相關經驗
不過希望你早日康復
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

回覆樓主:

你有冇宗教信仰呢?

伯爵府

sabun 發表於 21-6-7 20:38
你有冇宗教信仰呢?

有呀,宗教,閱讀,運動呢3樣都幫助好多
無左呢3樣我更加唔可能挨到呢刻先睇醫生
不過最近壓力很大(本身已大) ,很多事難以放鬆。。。

珍珠宮

回覆樓主:

我以前產前抑鬱睇方日旭醫生,我覺得幾好,又轉介我去政府慳錢,之後好快排到

公爵府

2024年龍年勳章

俙俙媽咪 發表於 21-6-7 20:30
明白,我好嚴重又唔算

一時時,但一驚個下心情真係好焦慮

一定要跟醫生指示。

同埋排到政府醫生,試下問可否睇埋臨床心理,傾下計輔導都好。

嗯,我覺得嚴重係會有幻覺、自殺傾向,不是專業人士,只係身邊朋友既經歷。

子爵府

好媽媽勳章

俙俙媽咪 發表於 21-6-7 20:40
有呀,宗教,閱讀,運動呢3樣都幫助好多
無左呢3樣我更加唔可能挨到呢刻先睇醫生
不過最近壓力很大(本身已 ...

祈禱,習慣咩事都交比神,加油。

子爵府

希望你藥到病除啦⋯⋯

其實我都好羨慕人猝死架.......

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咁我介紹林潔心醫生
佢係我仔果時去瑪麗睇嘅醫生,之後去做私家
我都refer過幾個大人小朋友去睇,都滿意嘅,因林醫生有心機,建議亦貼地,佢同我朋友分享埋教仔經,明知呈分家長實發癲,要忍住
不過私家好難便宜,一邊睇一邊轉介政府吧

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

JM加油,希望好快有進步(唸嘢放鬆咗已經係進步)

公爵府

支持加油!做人何必咁辛苦

子爵府

加油

大宅

加油,肯面對問題係一件好事

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 21-6-7 20:52
咁我介紹林潔心醫生
佢係我仔果時去瑪麗睇嘅醫生,之後去做私家
我都refer過幾個大人小朋友去睇,都滿意嘅 ...

多謝你,想問問林醫生大概咩收費?
因寶血相對較便宜,所以睇住先

伯爵府

其他Jm既鼓勵都多謝

祝大家都可以身心健康

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我明白,我近排情緒都好困擾,會突然心跳加速,好驚好驚,擔心一件事
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

首頁

尾頁

跳至