自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

買枱燈唔單只揀黃光/白光,光線強弱或自動開關功能,最重要留意頻閃問題!一般肉眼察覺唔到,但眼部神經線會感應到而作出不停調節,長時間會對眼睛造成傷害!小朋友溫習和做功課用的枱燈更要慎選!
https://technews.tw/2020/07/09/led-lighting-strobe/

子爵府

謝分享

男爵府

bettywong96 發表於 21-6-10 12:57
用緊BenQ檯燈,佢有智能調光模式,隨住環境調整唔同既光度,有個顯示面板話你知夠唔夠光,或者會唔會太光 ...

BenQ鋼琴燈好貴,2千幾,我唔捨得買

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

lastpass 發表於 21-6-12 13:30

有時我都唔捨得,好似hoya漸進眼鏡,最後都買左,貴買平用,早買早享受,或者咁諗,有5000消費券,咪用黎買,其實用黎買平時唔捨得買既野,先有意思

都係個句,睇有無要求,依d大人小朋友都岩用,如果有需要我會買,同眼鏡一樣,眼係自己既,唔好慳

翡翠宮

lyh80115 發表於 21-6-10 17:45
的確唔須要咁貴,趁618去京東買啦,領新人券199減100,百幾人仔包郵到香港,7日保用。

領券link:

剛剛落單買咗個華為歐普枱燈,用盡優惠只係75人仔,包郵香港自取。

男爵府

bettywong96 發表於 21-6-11 16:21
https://www.benq.com/zh-hk/lighting/parent-child-lamp/wit-mindduo-r.html

唔該哂,要睇睇先

男爵府

些芬易呢焚 發表於 21-6-11 17:52
買枱燈唔單只揀黃光/白光,光線強弱或自動開關功能,最重要留意頻閃問題!一般肉眼察覺唔到,但眼部神經線 ...

多謝分享,長知識,揀檯燈都揀到煩惱

wcpcelia    發表於 21-6-21 11:36

男爵府

lastpass 發表於 21-6-12 13:30

又真係唔平,不過如果係好用既都可以接受

男爵府

bettywong96 發表於 21-6-11 12:34
係呀,佢用紅外線感應,坐低張書櫈時就會自動開燈,離開座位半個鐘就會自動熄燈
...

可以慳電,佢成日用完間房都唔熄燈,話左好多次都係咁

禁止訪問

大宅

Alicham 發表於 21-6-15 16:22
可以慳電,佢成日用完間房都唔熄燈,話左好多次都係咁

好多小朋友都唔會自己主動開燈,諗住睇到就算,咁樣好傷眼

大宅

oceandeepsea 發表於 21-6-13 09:21
有時我都唔捨得,好似hoya漸進眼鏡,最後都買左,貴買平用,早買早享受,或者咁諗,有5000消費券,咪用黎 ...

同意,保護到眼既唔好慳,萬一眼睛出咩問題仲貴過買貴既燈

男爵府

bettywong96 發表於 21-6-10 12:57
用緊BenQ檯燈,佢有智能調光模式,隨住環境調整唔同既光度,有個顯示面板話你知夠唔夠光,或者會唔會太光 ...

自動開燈好有用,小朋友成日黑蚊蚊咁睇書,但係開間房既白光又光得濟

大宅

zukieem 發表於 21-6-16 15:06
自動開燈好有用,小朋友成日黑蚊蚊咁睇書,但係開間房既白光又光得濟

如果訓覺前睇書,用黃光會好d,比較好訓

大宅

bettywong96 發表於 21-6-16 12:25
好多小朋友都唔會自己主動開燈,諗住睇到就算,咁樣好傷眼

我係街度見多左小朋友戴眼鏡,唔知係咪關呢樣事

大宅

annamum2 發表於 21-6-17 12:42
如果訓覺前睇書,用黃光會好d,比較好訓

我反而唔係咁鍾意白光,用耐左對眼會易攰

大宅

Alicham 發表於 21-6-8 10:35
想買檯燈,但見到有d檯燈既價錢比較貴,係咪好用d,想知道同平既有咩分別?
...

我諗護眼方面做得好d

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章

bobopp 發表於 21-6-9 21:50
其實我覺得分別不大

就咁睇唔覺有分別架,護眼燈通常無藍光、啲光無眨貶下同自動調光暗

珍珠宮

回覆樓主:

護眼檯燈京東自營銷量榜,給你們參考一下。

最好選擇國AA級。Panasonic 護眼檯燈係大陸都好受歡迎。

大宅

youjump 發表於 21-6-18 15:42
就咁睇唔覺有分別架,護眼燈通常無藍光、啲光無眨貶下同自動調光暗

我諗要用過先知當中既分別,睇野唔只舒服d,又冇咁易有近視

首頁

尾頁

跳至