懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好! 我發現BINGO, 現在5W, 有很多疑問, 所以心情好忐忑, 既興奮又緊張...
1. 何時通知公司? 因為我剛入職4個幾月, 唔想咁快通知公司因為覺得我剛來無耐就懷孕, 會影響公司對我的印象. (因為自己做HR, 只需REPORT比老闆, 平時亦無體力勞動的工作, 所以打算滿3個月先通知公司.

2. 可以剪頭髮嗎? 因為天氣熱想去剪頭髮, 是否過了3個月才去剪較好呢?

3. 可以做FACIAL嗎? 因為怕會有肩頸按摩, 所以是否過了3個月才去做較好呢?

4. 因為幾年前曾經化學懷孕, 有D陰影, 所以而家都特別緊張, 暫停晒所有運動(包括YOGA), 盡量多休息, 是否3個月後做些孕婦運動較好呢?

5. BOOK了 7-8W 時去看私家醫生照, 是否到時才去排公立呢? 還是愈早愈好呢?

6. 如何放鬆心情, 總是很緊張, 很擔心....

7. 戒口方面也很緊張, 也減少和朋友外出活動, 怕太夜太累, 和很多食物都不能吃......

先感謝大家的幫忙!

男爵府

TT20150524 發表於 21-6-8 17:45
大家好! 我發現BINGO, 現在5W, 有很多疑問, 所以心情好忐忑, 既興奮又緊張...
1. 何時通知公司? 因為我剛 ...

如果唔需要勞動工作,我覺得過左穩定期先通知唔遲
剪頭髮睇下個人需要,但電髮同染髮盡量就唔好整住
至於facial,我懷孕之後都冇做,但如人手唔做機應該係可以既
運動就適可而止啦,餐後散下步,行到攰就休息下,不過如果你本身係唔太穩定既話,就休息多啲比較好
公立方面,如果已經拎左懷孕證明,你可以登記埋
食個方面,可以小食多餐。盡量食清啲

放鬆啲,加油呀

複式洋房

cpycpyhelen 發表於 21-6-9 10:10
如果唔需要勞動工作,我覺得過左穩定期先通知唔遲
剪頭髮睇下個人需要,但電髮同染髮盡量就唔好整住
至於f ...

感謝你的回覆!很詳細!解決心中的疑慮

男爵府

TT20150524 發表於 21-6-10 10:03
感謝你的回覆!很詳細!解決心中的疑慮

唔客氣,希望可以幫到你

複式洋房

TT20150524 發表於 21-6-8 17:45
1. 何時通知公司? 因為我剛 ...

1. 何時通知公司? 因為我剛入職4個幾月, 唔想咁快通知公司因為覺得我剛來無耐就懷孕, 會影響公司對我的印象. (因為自己做HR, 只需REPORT比老闆, 平時亦無體力勞動的工作, 所以打算滿3個月先通知公司. --> 3個月(12W)先通知會好D

2. 可以剪頭髮嗎? 因為天氣熱想去剪頭髮, 是否過了3個月才去剪較好呢? --> 其實自己就無咩所謂, 舒服最緊要, 大肚情緒緊要D

3. 可以做FACIAL嗎? 因為怕會有肩頸按摩, 所以是否過了3個月才去做較好呢? --> 做Facial要睇你邊D, 刺入性的就唔好啦, 如果怕按摩可以先同美容院講

4. 因為幾年前曾經化學懷孕, 有D陰影, 所以而家都特別緊張, 暫停晒所有運動(包括YOGA), 盡量多休息, 是否3個月後做些孕婦運動較好呢? --> 3個月後做下運動, 但要因應番自己身體而去做, 初初我就7W開始做yoga, 因我本身無運動的習慣

5. BOOK了 7-8W 時去看私家醫生照, 是否到時才去排公立呢? 還是愈早愈好呢? --> 去公立要有懷孕證明, 所以一有證明就可以去排公立, 7-8W已經時間好好

6. 如何放鬆心情, 總是很緊張, 很擔心.... --> 做其他野分散下自己注意力, 入D媽媽谷吹下水, 日子好快過, 做D令自己開心的野, 另一半的support很重要

7. 戒口方面也很緊張, 也減少和朋友外出活動, 怕太夜太累, 和很多食物都不能吃...... --> 頭5個月戒口戒得好足, 現時疫情出少D街都岩的, 但都要出下街social下, 日日係屋企又太悶的, 最緊要係情緒OK, BB就OK

複式洋房

d0r0L0-0701 發表於 21-6-12 11:26
1. 何時通知公司? 因為我剛入職4個幾月, 唔想咁快通知公司因為覺得我剛來無耐就懷孕, 會影響公司對我的印 ...

Thanks!!! 你逐條解答得好詳細,解決咗我心中好多的疑問。我會盡量放鬆心情使情緒好啲

複式洋房

TT20150524 發表於 21-6-17 10:21
Thanks!!! 你逐條解答得好詳細,解決咗我心中好多的疑問。我會盡量放鬆心情使情緒好啲
...

you are welcome ar
因第一胎時點都會緊張 都想分享下經驗
祝一切順利啦

首頁

尾頁

跳至