自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

WChan 發表於 21-6-9 11:46
我今年填報稅表都只係有填自住物業既利息扣稅, 出租物業係無位填利息金額

我係第一次報物業稅, 驚自己漏 ...

如果你揀個人入息課稅, 出租物業可以扣稅的.

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

tantanmama 發表於 21-6-9 11:50
如果你揀個人入息課稅, 出租物業可以扣稅的.

咁如果個人扣稅額已經用完, 係咪無得扣?

琥珀宮

WChan 發表於 21-6-9 11:59
咁如果個人扣稅額已經用完, 係咪無得扣?

不會,在報稅時要在出租物業報表上,在「選擇個人入息評稅」項目上加上剔號,並填上課稅年度間所付利息。

但不要在自住個人利息扣稅額,重覆填寫

水晶宮

木土土 發表於 21-6-9 12:06
不會,在報稅時要在出租物業報表上,在「選擇個人入息評稅」項目上加上剔號,並填上課稅年度間所付利息。
...

多謝指教

男爵府

稅局有個個人入息課稅網上計數機,可幫你計吓分開交物業稅定以個人入息課稅好D

大宅

回覆樓主:

我都剛剛報完稅,可以用稅務局嘅計算機計下用薪俸稅+物業稅還是個人入息課稅申報比較有利

https://www.gov.hk/tc/residents/taxes/etax/services/tax_computation.htm#TaxComputation

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

其實唔洗理咁多, 總之剔咗個人入息課稅先, 稅局自動會幫你計到底邊個方法交少D稅. 我年年都剔個人入息課息, 但稅局計完會分番開出物業稅同薪俸稅兩張稅單俾我.

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

hennyyoyo 發表於 21-6-9 11:43
我睇過一些資料,出租物業的供樓利息是不可計算扣稅內,但自住就可以,有錯請指正,我也只是道聼塗説。
...

出租物業只要報個人入息課稅,係可以扣減供樓利息。
自住物業亦可以減稅,但係大約十年

伯爵府

WChan 發表於 21-6-9 11:46
我今年填報稅表都只係有填自住物業既利息扣稅, 出租物業係無位填利息金額

我係第一次報物業稅, 驚自己漏 ...

我都唔識呀! 我今年未報得,出年喇!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

應該係全年租金 - 差餉 x 0.8 (維修費)x 0.15 就係物業稅

用個人入息課稅可減按揭利息,但稅階會跟個人入息稅,即最高17%, 如果本身收入高,未必咁著數。

珍珠宮

tantanmama 發表於 21-6-9 12:23
其實唔洗理咁多, 總之剔咗個人入息課稅先, 稅局自動會幫你計到底邊個方法交少D稅. 我年年都剔個人入息課息, ...

如果本身份糧過左免稅額⋯⋯⋯ 咁即係無用?

珍珠宮

木土土 發表於 21-6-9 09:14
放租,自己再租,真係無著數,可能有空屋期、租霸,若可以既,寧願換樓。
...

最幣宜家啲樓個stamp 好貴!! 又要比佣

公爵府

bananaGi 發表於 21-6-9 15:51
如果本身份糧過左免稅額⋯⋯⋯ 咁即係無用?

係呀, 我到咗17%個稅階, 但又未到15%, 所以計番我物業稅, 出租樓供樓利息冇得扣稅.

別墅

留毛學野

子爵府

虎到金來勳章

hennyyoyo 發表於 21-6-9 11:45
如果人工會尾部份入17%,加埋租金稅項都唔少 ,係咪咁理解?

如果本身人工尾已去到17%, 咁選物業稅比15%, 如果選"個人入息課稅",要比17%

水晶宮

0q.cathy 發表於 21-6-9 15:12
應該係全年租金 - 差餉 x 0.8 (維修費)x 0.15 就係物業稅

用個人入息課稅可減按揭利息,但稅階會跟個人 ...

長知識

謝謝!

公爵府

princessgw 發表於 21-6-9 16:49
如果本身人工尾已去到17%, 咁選物業稅比15%, 如果選"個人入息課稅",要比17%
...

唔怕, 呢個情況稅局會自動幫你分開物業稅同薪俸稅.

kittypo    發表於 21-6-9 23:28

大宅

如果層樓仲未供完,但要用全年租金計數交稅,咁樣無咩著數?

男爵府

其實唔洗理咁多, 總之剔咗個人入息課稅先, 稅局自動會幫你計到底邊個方法交少D稅. 我年年都剔個人入息課息, ...

無錯
我都係揀個人入息課稅先,之後等稅局計

大宅

唔好太信稅局,唔知係咪home office太耐,成日計錯數。

首頁

尾頁

跳至