想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同先生35歲,結左婚多年,近2年準備有bb先去做婚前body check , 佢精神狀態非常好,而我黎m 超唔準,試過3個月唔黎,又試過1個月黎2次,醫生話比較難懷孕,我晒啲排卵紙試,都係唔得,近半年都藥石亂投,一星期三次,隔日就dodo,都係唔得,已經覺得好攰,之後有一次因為念珠菌去睇婦科,佢check 到我話有子宮肌瘤2cm-5cm 左右。仲有幾粒細既,我個下好驚,醫生話會影響受孕,最後我試多3個月,都係無法懷孕,請問各位sis 我應該直接去book 醫生做手術,定係直接去仁安搞ivf 時順便問埋醫生check 清楚晒不孕原因,我真係無從入手,之後睇左幾個月中醫,都唔work 所以都唔想再嘥時間(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

回覆 Maggie924 的帖子

直接去生殖科檢查先

因為婦科只能幫你處理肌瘤問題,但其他問題就未必處理到,生殖科就你同你老公都會check,肌瘤問題都可以處理埋

35歲都近臨介點,因為女人啲卵子質素係打後會一年一年跌得好快,希望你盡早檢查同搵到方向跟進

男爵府

Maggie924 發表於 21-6-9 09:10
我同先生35歲,結左婚多年,近2年準備有bb先去做婚前body check , 佢精神狀態非常好,而我黎m 超唔準,試過 ...

好似上面話齋,係要睇「生殖科」,不是婦科。中醫就個人隨緣啦...

大宅

jm真係要去生殖科檢查先,醫生會話你知你的子宮肌瘤會否影響著床, 再睇下下一步點做.
如果冇影響的話, 醫生都會同你做hormone檢查, 同先生精液分析, 如果一切都冇問題其實好快就可以安排 iui/ivf.

祝早日成功~

大宅

想生BB睇生育科先有用,睇婦科只會浪費時間行多咗冤枉路

洋房

Maggie924 發表於 21-6-9 09:10
我同先生35歲,結左婚多年,近2年準備有bb先去做婚前body check , 佢精神狀態非常好,而我黎m 超唔準,試過 ...

我都係35歲,早幾日初診完,醫生都話我子宮有幾位好細粒的纖維瘤,但醫生話係向外生同size好細,所以係小問題,唔會影響生bb。
唔好自己嚇自己住,我哋而家最緊要就係放鬆心情(emoji)你可以試吓搵個專業生育科醫生check左先,到時check完醫生會再比方法同建議你架啦。

複式洋房

Michellebb0519 發表於 21-6-10 01:47
我都係35歲,早幾日初診完,醫生都話我子宮有幾位好細粒的纖維瘤,但醫生話係向外生同size好細,所以係小 ...

請問你係邊初診?(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

HOPEFORBB 發表於 21-6-9 09:31
回覆 Maggie924 的帖子

直接去生殖科檢查先

明白,我都覺得係(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

洋房

Maggie924 發表於 21-6-10 14:50
請問你係邊初診?(emoji)(emoji)‍♀️

我係睇仁安董醫生啊(emoji)

首頁

尾頁

跳至