想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

會難成孕嗎

子爵府

回覆 mikimikilaw 的帖子

主要問題係形態同向前

啲精型態唔正常同向前游,自然就可能難搞啲,會唔會中醫/食supplement調理吓先,睇吓會唔會好啲

IUI可以洗精先打入去,你都可以試吓

除咗老公呢方面問題,你自己又有無check過,因為都會影響好唔好可以自然成孕

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-6-9 13:59

主要問題係形態同向前

我amh 1.3
呢個係咪更麻煩

子爵府

介唔介意講你幾歳? 同埋你做咗啲咩檢查?

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-6-9 16:06

介唔介意講你幾歳? 同埋你做咗啲咩檢查?

大家都35了,佢做左check精,洗精,我做左ultrasound照肚同抽血

子爵府

直接去睇生育科

35歲都近臨介點,因為女人啲卵子質素係打後會一年一年跌得好快,你卵子儲存唔算好高,你老公就精子有啲問題,IUI/IVF 可能會係出路,唔係話自然唔得,但繼續試就唔知有無結果

如果再試多兩年先去做,你AMH可能會進一步下跌,抽到唔多卵,啲卵的質素又會差啲,成功率可能會再低啲

我唔係打手,游說你做輔助生育,我自己都係過來人,35歳時空心胎無咗,之後一直無咩消息,跟住就去睇生育科,發現原來有多囊,啲卵質素差啲,我當時就決定做IVF,唔想再等,費事浪費時間,好感恩37歳時生咗個女,嗰段時間我都有不停睇唔同資料,知道我哋最大的敵人係年紀,所以如果你哋負擔到就最好盡快開始,因為未必一次成事

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-6-9 17:46

直接去睇生育科

多謝你嘅意見,但Hk做ivf太貴,等通關返大陸做

子爵府

明白,咁你同老公都做吓運動,食吓supplement改善吓,暫時都要繼續試自然

大宅

mikimikilaw 發表於 21-6-9 11:08
會難成孕嗎

形態雖唔合格,但由於量多同活動都ok
其實都應該有足夠正常丁丁可致受孕
不過向前方面就弱左d,即係大部份游得慢,咁就輸洩d

做運動係激發番身體新陳代謝,抗氧化 - 做運動
坊間較好o既抗氧化supplement就係茄紅素 - supplement
而穩定咁幾日排一次丁丁都可以防止過度氧化 - 定時排精

我34歲都靠茄紅素型態由2變6,型態2同6都可以自然成功
不過受對方影響,兩次型態2都失敗,母體問題,型態6就順利
supplement牌子不介紹,免得被誤係打手,但我確信茄紅素係有助改善丁丁

祝早日好孕

大宅

做多D運動,改變生活習慣多多少少都對蟲蟲有幫助,同埋可以食富精多個類幫手

大宅

唔算好差呀,iui應該得

首頁

尾頁

跳至