自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

sugarmama123 發表於 21-6-9 14:34
其實多d同bb講野,對bb成長發展都好好,佢都會聽得明自己講咩,只係表達唔到
...

係呀。其實佢做得好正確喎。
我見朋友以前,個女BB時,都係咁對佢女女,超級好耐性。但見佢女,到1,2歲時都好惡,好曳咁,又會打人,又會掉野,佢都係相同對法,好斯文咁叫佢停,一啲都無變樣。而家女女5歲,講嘢好叻,態度好甜!

到我仔,因為嗰時阿女已兩歲,所以我當仔BB時,已當佢2歲咁溝通,阿仔講嘢又係叻啲,理解又係高啲。

伯爵府

回覆樓主:

我大仔幾3,4個月大, 我一話佢醜樣佢就喊,我同我媽講佢唔信,佢又試下講,你好醜樣,我仔即刻喊

我地果陣都唔明

子爵府

yoyo_cwl 發表於 21-6-10 12:43
原來咁細就聽得明我地講乜....

不斷同佢講嘢會刺激神經末端發展, 幼兒0至3歲係發展速度最快時期。bb喊一定係有需要,就算扭計想人抱都係需要。
我會講嘢,不是講道理,而係講比佢聽你明白佢,幫緊佢。

男爵府

yoyo_cwl 發表於 21-6-10 12:43
原來咁細就聽得明我地講乜....

原來係自己唔識湊囡仲特登開post話人唔識湊囡

大宅

邱悠月 發表於 21-6-10 08:50
人人都係新手媽媽,冇人天生識湊識教,俾啲時間人地啦

咪係,人地只係新手媽媽,當然好多野都唔識,湊bb真係要顧好多野,第日返學仲多野搞

大宅

foggyao 發表於 21-6-10 13:02
我見朋友以前,個女BB時,都係咁對佢女女,超級好耐性。但見佢女,到1,2歲時 ...

我覺得楊秀惠已經做得好好,用咩語氣態度溝通,小朋友大左咪變成咩人

大宅

mmya 發表於 21-6-9 19:48
睇完佢條片
我覺得佢好叻喎

我都覺,雖然唔係佢fans,但覺得佢唔單只係事業女強人,湊女都做得有板有眼

複式洋房

大宅

bettywong96 發表於 21-6-10 16:29
我覺得楊秀惠已經做得好好,用咩語氣態度溝通,小朋友大左咪變成咩人

俾著其他大人,好多都發哂癲

大宅

bettywong96 發表於 21-6-10 16:27
咪係,人地只係新手媽媽,當然好多野都唔識,湊bb真係要顧好多野,第日返學仲多野搞
...

唔駛等返學,淨係報playgroup都要煩一餐,又要鬥快,好似佢地所講,bb出世之後就要報名,報左又要逐間上堂試

大宅

foggyao 發表於 21-6-10 13:02
我見朋友以前,個女BB時,都係咁對佢女女,超級好耐性。但見佢女,到1,2歲時 ...

做媽媽真係一d都唔容易

大宅

suechanchan 發表於 21-6-11 15:53
唔駛等返學,淨係報playgroup都要煩一餐,又要鬥快,好似佢地所講,bb出世之後就要報名,報左又要逐間上堂 ...

楊秀惠都唔係香港出世同長大,湊bb同讀書文化一定同香港有好大既差異,加上報playgroup唔係必須,最緊要第日搵到岩小朋友讀既學校,不過佢個女仲咁細,之後係咪會係香港讀書都未知

禁止訪問

複式洋房

yoyo_cwl 發表於 21-6-9 13:07
上個禮拜睇靚媽圍爐,見楊秀惠好似好多野都唔識咁,bb 先得果5個月果時,已經同佢講道理,叫佢要乖,我覺得 ...

我都覺

首頁

尾頁

跳至