0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
可唔可以分享2隻邊個好啲?我本身餵illuma 普通果隻後尾轉咗illuma A2 酪蛋白呢隻、但bb好似麻麻哋、想轉有機或者低敏、唔知轉邊隻好

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

你轉咩都無用
厭奶期完左先諗啦

大宅

2021勳章

囡囡食illuma都有試過厭奶,呢個都係必經階段黎,過左之後都繼續食夾得都幾好

洋房

NemoDory 發表於 21-6-9 16:09
你轉咩都無用
厭奶期完左先諗啦

呢幾日每日奶量跌到300~400ml (emoji)真係唔知點算好、接近崩潰

洋房

laiwailing988 發表於 21-6-9 16:55
囡囡食illuma都有試過厭奶,呢個都係必經階段黎,過左之後都繼續食夾得都幾好 ...

我心諗有機果隻會唔會好啲(emoji)

男爵府

2021勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

김민지 發表於 21-6-9 17:16
呢幾日每日奶量跌到300~400ml (emoji)真係唔知點算好、接近崩潰
無人有辦法幫你
有d bb厭奶到一歲
食固體叫好少少呀
而家你只有忍
換咩奶粉都無用
唔飲真係放曬係度呀

複式洋房

低敏親舒都多人揀,但轉之前最好問左醫生意見先

洋房

kasugai 發表於 21-6-9 18:19

醫生就建議我餵高營養嘅奶粉、話飲400等於飲普通600

複式洋房

kasugai 發表於 21-6-9 18:19
我識個小朋友係飲呢隻先冇濕疹

複式洋房

김민지 發表於 21-6-9 19:09
醫生就建議我餵高營養嘅奶粉、話飲400等於飲普通600
美x臣有隻早產奶粉,你可以了解下岩唔岩你bb飲

洋房

kasugai 發表於 21-6-9 20:18
美x臣有隻早產奶粉,你可以了解下岩唔岩你bb飲

我試過、囡囡唔喜歡飲、同埋好似好難turn 落去咁&嘔奶

大宅

2021勳章

我睇一個分享好多育兒知識嘅youtube channel
提到唔飲奶其實好少機會關個奶粉事
反而奶樽、奶嘴、抱嘅姿勢、奶樽角度 呢啲可能physically唔舒服就唔想飲

六個月前消化道未成熟,其實都不好輕易轉奶粉
肯飲與完全不飲是個分水嶺
但飲多與少就不是靠轉奶粉去解決

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
點解想餵低敏既?你小朋友有敏感?

複式洋房

我b本身有皮膚敏感,睇完醫生就轉左aptamil essensis php,依家食左幾個月夾得幾好,皮膚都滑左好多。

別墅

yeungkaka63 發表於 21-6-10 16:27
我b本身有皮膚敏感,睇完醫生就轉左aptamil essensis php,依家食左幾個月夾得幾好,皮膚都滑左好多。 ...

呢隻低敏幾好啊,有水解蛋白同益生菌,bb免疫力好d,就冇咁易敏感。

珍珠宮

2021勳章

김민지 發表於 21-6-9 17:17
我心諗有機果隻會唔會好啲(emoji)

我女係illuma 普通同有機的交替咁食,無咩分別

複式洋房

發表於 前天 00:13 |顯示全部帖子
김민지 發表於 21-6-9 21:08
我試過、囡囡唔喜歡飲、同埋好似好難turn 落去咁&嘔奶
慢慢轉,轉奶粉有d BB係要比較長時間先習慣到

洋房

發表於 昨天 08:15 |顯示全部帖子
Nbs 發表於 21-6-10 20:03
我女係illuma 普通同有機的交替咁食,無咩分別

咁都係illuma奶粉、普通同有機交替食、算唔算轉左奶粉呀?我宜家就illuma普通轉左illuma 酪蛋白(金色)、

珍珠宮

2021勳章

發表於 昨天 12:25 |顯示全部帖子
김민지 發表於 21-6-12 08:15
咁都係illuma奶粉、普通同有機交替食、算唔算轉左奶粉呀?我宜家就illuma普通轉左illuma 酪蛋白(金色)、 ...

我係一罐一罐咁轉,我唔知算唔算轉奶粉,只係覺得bb 嚟講無分別

複式洋房

發表於 19 小時前 |顯示全部帖子
我比BB飲美素有機,佢係無添加,覺得比較天然,BB飲到e加唔錯,諗住會keep住飲a

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊