1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

剛剛先搞點左N班入學.
突然諗佢幾時讀K1....先記得. 係米差唔多要報名?

謝謝

大宅

dickxabre 發表於 21-6-9 17:57
剛剛先搞點左N班入學.

係呀,留意下心儀學校網頁,多數8-10月開始報名,9月開始申請k1入學註冊証,申請表可以喺教育局網頁下載或者去郵局攞,11月面試,12月知面試結果,2022年1月註冊,2022年9月開學。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

tracylam626 發表於 21-6-9 19:05
係呀,留意下心儀學校網頁,多數8-10月開始報名,9月開始申請k1入學註冊証,申請表可以喺教育局網頁下載或 ...

學卷個D 9月申請? 定入左學先?

男爵府

dickxabre 發表於 21-6-9 21:24
一樣要早一年就要申請

一月有兩日係統一註冊日, 註冊前就會收到證, 交俾學校

大宅

dickxabre 發表於 21-6-9 21:24

今年9月開始申請,交齊文件大概1-2個月左右會收到教育局郵寄嘅註冊証

大宅

如果9月入讀N班,係咪都要照正常程序申請原校既K1面試?定學校會再通知?
同埋學券係學校負責申請?再通知家長交返差額?

大宅

回覆 dickxabre 的帖子

你小朋友讀N班,會唔會原校升K1? 會再報多幾間幼稚園?我小朋友都係2019年B,今年9月讀N班,所以都想知如果想原校升係要點樣做,同埋係咪都要報多一兩間幼稚園做後備。

其實報幼稚園都好多野做,上年因疫情冇得面試,只係拍片,但真心攰,因為間間幼稚園拍片要求都唔同,所以都唔想今年又經歷過

男爵府

dickxabre 發表於 21-6-9 17:57
剛剛先搞點左N班入學.

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/preprimary-kindergarten/kindergarten-k1-admission-arrangements/index.html

大宅

fafaryry 發表於 21-6-11 14:28
回覆 dickxabre 的帖子

你小朋友讀N班,會唔會原校升K1? 會再報多幾間幼稚園?我小朋友都係2019年B,今年9 ...

我睇過學校資料, 唔係熱門個D, 但佢K1 有上, 下, 全日班, 彈性大.

但係我個小朋友連N 都未開始讀, 真係唔知報唔報原校

別墅

請問如想做超大B入學
又想照in下
要申請入學証嗎?

首頁

尾頁

跳至