論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新請工人做不足兩個月,先前在香港已經做咗14年。做咗不足一個月已經發現佢用電話好頻密,甚至乎一日多次去廁,每次5-10分鐘,一係入廚房,甚少見佢係廳。更加發現佢講就天下無敵,做就有心無力。

已經多番同佢講工作時間不可用電話(除了休息時間和清潔時間可用外),但佢一見我地出街就不停講。

請問大家可唔可以比少少意見我應該點對呢d老油條?(emoji)(emoji)

子爵府

答案係冇計。
工人與手機分三類工人:
一種完全當僱主透明,機不離手佢幾時想睇就睇。
一種當僱主面忍住唔睇,但僱主一轉身即刻褲袋入邊摸出手機睇。
一種真係自覺自律,休息時先睇。
你請到邊一類就邊一類,只可能變差,冇可能變好。所以你得兩個選擇:忍或者唔忍。
我自己絕對唔夠膽請14年油條

複式洋房

FWM 發表於 21-6-10 01:21
新請工人做不足兩個月,先前在香港已經做咗14年。做咗不足一個月已經發現佢用電話好頻密,甚至乎一日多次去 ...

未夠2個月係要管下佢, 如果唔係只會變本加厲.
但佢工作上有無完成所有task先? 如果佢完成哂就ok既.
如果工作表現差既, 你就要話佢. 要求佢完成工作先玩電話.

男爵府

FWM 發表於 21-6-10 01:21
新請工人做不足兩個月,先前在香港已經做咗14年。做咗不足一個月已經發現佢用電話好頻密,甚至乎一日多次去 ...

做左14年既工人係old seafood,你要用好嚴厲既手段去管佢先得。如果你係新手,其實可以話請錯人...

大宅

我自己絕對唔夠膽請14年油條 x 2

但又真係好睇佢本身性格。我媽請個印傭響台灣做左好多年,香港做左8個月,全部都係做照顧老人家,去到我媽度暫時呢9個月都好乖,起身自動做野,做完響廚房坐休息先用一陣電話,或真係做到冇野做(老人家訓左,又做左日常清潔)佢就都會用電話,但出左廚房而未day end完成工作前係唔用。
我請既海外菲傭第一次來港,佢一開頭會message我話bb訓左,佢可唔可以用一陣電話搵佢家人,咁我話可以;問左幾次(日日bb訓左佢都會問我),之後冇問了,bb訓左佢自動入房休息,不過我ok既,因為佢自己好早起身(視像家人),但我地冇咁早有需要,亞b成10點幾先起身,我地成家人都夜(香港人8點食飯9點食完, 佢幫亞b沖涼同洗碗之後day end) 。工人早起夜訓,中間係要多d休息時間既。
但睇僱主接受程度,同埋如果你係好需要工人(好似我呢d要人湊b我返工既), 而家咁既時勢,佢唔太過份我都由佢。

男爵府

PonyMom 發表於 21-6-10 09:57
答案係冇計。
工人與手機分三類工人:
一種完全當僱主透明,機不離手佢幾時想睇就睇。

我果個係例子一
所以我決定同佢分手,自己做返冇咁嬲。

伯爵府

我個印傭,日間長載著耳機,邊工作邊講電話。佢清潔,煑餸,都交足功課,
我忍!

複式洋房

honglong 發表於 21-6-13 15:56
我個印傭,日間長載著耳機,邊工作邊講電話。佢清潔,煑餸,都交足功課,
我忍!
...

我果個懶到出汁, 愈黎愈過份! 清潔愈黎愈求其, 屋企應該養左好多小強...

首頁

尾頁

跳至