6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 前天 10:59 |顯示全部帖子
最近轉左奶粉,阿女就keep住三四日先有一次。我聽人話奶粉b係特別容易有便秘問題,係咪真?

複式洋房

發表於 前天 14:04 |顯示全部帖子
我又唔覺喎 係奶粉夾唔夾既問題啫
我b 食金裝 日日有便便 仲要係靚便添

別墅

發表於 前天 14:07 |顯示全部帖子
我BB由出世到而家都係飲美素金裝 見佢有益生纖維可以幫助BB便便 我bb宜家2歲啦 都keep住日日都有便便 消化都唔錯 所以我又唔覺得奶粉B會特別容易便秘

大宅

發表於 前天 14:16 |顯示全部帖子
回覆 pettyp 的帖子

唔關事 應該係小朋友腸胃未適應 你可以再觀察多兩日 如果都係咁 就應該呢隻奶粉唔啱你小朋友 樓上媽媽講果隻都ok的

大宅

2021勳章

發表於 前天 16:45 |顯示全部帖子
我又唔覺喎!最緊要揀隻啱小朋友腸胃嘅奶粉,我都係食美素,亞女腸胃好好,便便靚靚

複式洋房

發表於 前天 17:13 |顯示全部帖子

回覆樓主:

BB最近轉咗奶粉, 腸胃都要時間適應一下. 同埋除了轉奶粉, 6個月到1歲都已經加固體食物了. 所以加固後可以飲果汁去補充水份. 幫忙腸胃蠕動. 減低便秘的情況.
另外, 我小朋友飲緊果隻奶粉有膳食纖維, 對排便便順暢有幫助.

大宅

2021勳章

發表於 前天 18:29 |顯示全部帖子
pettyp 發表於 21-6-10 10:59
最近轉左奶粉,阿女就keep住三四日先有一次。我聽人話奶粉b係特別容易有便秘問題,係咪真? ...

醫生話便便唔硬,幾日先去一次都唔算係便秘

我個仔轉奶粉時,隔左3日先屙,見佢好辛苦咁
之後適應咗,就一兩日屙一次,咁我當正常啦

複式洋房

發表於 前天 19:25 |顯示全部帖子
如果人奶同奶粉比就係既通常人奶做便係會暢順d(水份都多d啦),但其實奶粉又未去到話會便秘,我女女補左奶粉之後都係日日有便便都冇話柯得好辛苦

複式洋房

發表於 前天 19:37 |顯示全部帖子
我都冇呢個問題喎,之前全人奶後來轉咗全奶粉(金裝)直到以家,都冇話有便秘嘅情況,而且日日都會有便便,體重都唔錯添

複式洋房

發表於 前天 20:53 |顯示全部帖子
你轉左幾耐呀,可能要再觀察多陣先知
我當初一開頭轉都會有少少咁既情況,但過左一兩星期就冇問題,不過我主要揀有HMO同益生菌既奶粉比BB飲

複式洋房

發表於 昨天 00:15 |顯示全部帖子
都要睇你小朋友同隻奶粉夾唔夾,
我個個飲ENFINITAS,基本就日日都有便便

別墅

2021勳章

發表於 昨天 11:16 |顯示全部帖子
最近轉左奶粉,阿女就keep住三四日先有一次。我聽人話奶粉b係特別容易有便秘問題,係咪真? ...
其實唔係嫁,有時係因為奶粉熱氣,唔夾bb先會便秘。你試下睇多排先,同埋按下肚仔,如果都仲係咁嘅情況,就另一隻奶粉試試。

複式洋房

發表於 昨天 11:28 |顯示全部帖子
咁我再觀察下先

別墅

發表於 昨天 11:42 |顯示全部帖子
細b都食奶粉b,佢腸胃ok呀,又冇便秘問題。一係你試下轉細b食緊個隻aptamil essensis hmo?我見佢有益生元組合,保護腸胃健康,容易d去到poo架。

大宅

2021勳章

發表於 昨天 14:24 |顯示全部帖子

都唔一定呀,囡囡食緊illumx 便便日日有,入面有hmo同mos對個腸胃都有幫助

別墅

2021勳章

發表於 昨天 16:31 |顯示全部帖子
hello.kelly 發表於 21-6-11 11:42
細b都食奶粉b,佢腸胃ok呀,又冇便秘問題。一係你試下轉細b食緊個隻aptamil essensis hmo?我見佢有益生元組 ...
我見佢成分似初乳,又夠淡口,所以揀左佢黎補奶粉俾bb,佢都食得唔錯,完全唔洗擔心便便問題,而且生長線都keep到。

複式洋房

發表於 昨天 23:56 |顯示全部帖子
kasugai 發表於 21-6-11 00:15
都要睇你小朋友同隻奶粉夾唔夾,
我個個飲ENFINITAS,基本就日日都有便便
我個飲enfinitas 都係咁, 感恩佢一直都無便秘問題

別墅

發表於 12 小時前 |顯示全部帖子
laiwailing988 發表於 21-6-11 14:24
都唔一定呀,囡囡食緊illumx 便便日日有,入面有hmo同mos對個腸胃都有幫助
HMO 對腸胃真係幾好, 仔仔飲緊A+ NEURO PRO都有HMO, 仲有三重益菌素,

佢去便便同消化都唔錯, 每日都去到便便, 而且唔會谷到面仔都紅曬

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊