自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我估主因係你哋唔算好熟?我自己就覺得同好熟又啱傾嘅朋友/同事食飯就會好樂意,但同唔多熟嘅就唔想出,即使一年一次都唔想

大宅

good_good 發表於 21-6-10 14:36
係wor, 可能大家嘅期望管理有差別。我就觉得人大咗,同细個唔同啦,樣樣嘢唔會再下下揾friend傾,日常除工 ...

好認同樓主你所講,其實我都覺得幾好朋友都好,兩三個月見一次都好夠,到你BB出左世可能仲忙。

男爵府

good_good 發表於 21-6-10 13:54
話說大家3個人係中學同學,一個已婚有仔有女,我已婚懷孕中,另一個未婚暫時無男朋友獨居。本來大家幾個月 ...

唔想應約就直接話唔出啦, 連借口都唔需要

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

直接講, 忙工事 或忙家事, 我相信朋友唔介意既...
不過, 一個月出一次飯局, 其實我覺得合理, 抽一晚時間去食飯都咁難???

伯爵府

回覆樓主:

可唔可以改為叫外賣去是旦一個屋企食?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

話說大家3個人係中學同學,一個已婚有仔有女,我已婚懷孕中,另一個未婚暫時無男朋友獨居。本來大家幾個月 ...
呢的情況........真係唔會有聚會,因二對一有可能三個當中,年輕時最靚最多人追

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

人到中年, 自在無價, 有壓力gathering, 該拒絕就拒絕吧, 善待自己

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

有家庭同母家庭的最大分別~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

第日bb出世後,更難應約

大宅

wannabe118 發表於 21-6-10 14:00
如果係好朋友 一個月一次都唔算密呀

係呀,想見既人一個月兩三次都吾算多
當然最好大家住埋附近

別墅

咪話唔得閒囉

子爵府

其實你都唔當佢好friend。算啦,你講到咁,仲疏過同事約食飯

珍珠宮

直接話唔舒服,拒絕就得了。
壓力大就唔好難為自己。睇下隔月食一餐會唔會舒服d

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

wannabe118 發表於 21-6-10 14:00
如果係好朋友 一個月一次都唔算密呀

男爵府

回覆樓主:

好多女人有另一半有家庭就唔理會朋友,當有一日有咩事想搵朋友時,突然發覺朋友已經冇一個可以搵到,幾年冇見whatsapp得返每年嘅生日快樂同恭喜發財,唔知仲可唔可以叫朋友

公爵府

回覆樓主:

隔幾個月 or 一年先見一次,我諗唔夠幾年就唔會再keep, 最多做Facebook friend, 因為咁耐先見一次都冇話題啦

子爵府

回覆樓主:

朋友甚至家人,都係隨緣

人生不同階段,責任focus 都唔同,朋友都唔一定同自己同步伐

一路上,你做了媽媽,也會有一班媽媽friend, 做了家長又又家長group , 到了仔大女大,又可能有一班退休friend

隨緣,隨心,不用煩惱

子爵府

lingw. 發表於 21-6-10 19:59
隔幾個月 or 一年先見一次,我諗唔夠幾年就唔會再keep, 最多做Facebook friend, 因為咁耐先見一次都冇話題 ...

都唔係吖,我同啲舊同事真係一年見一次或幾年先見一次,但廿年感情在心中,見面傾近況一樣嘰嘰呱呱,感情如舊

首頁

尾頁

跳至